Έρχεται πρόγραμμα ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης επιχειρήσεων της Πελοποννήσου

Έρχεται πρόγραμμα ενίσχυσης κεφαλαίου  κίνησης επιχειρήσεων της Πελοποννήσου

-«Ανοίγουν» άλλα δύο επιδοτούμενα προγράμματα για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό

Το δρόμο άνοιξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με έναν πολύ γενναίο προϋπολογισμό (150 εκατ.), τη σκυτάλη πήρε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (με 30 εκατ.) και τώρα στο «ζέσταμα» είναι η δική μας Περιφέρεια, αλλά με πολύ μικρότερο προϋπολογισμό, που αναμένεται να ανακοινωθεί στα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Ο λόγος για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην περιφέρεια που επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Στόχος της δράσης είναι να παρασχεθεί στοχευμένα δημόσια στήριξη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό και θα στηριχθούν οι θέσεις εργασίας.

Γι’ αυτή τη στόχευση, τα 12 εκατ. ευρώ που προτίθεται να «ρίξει» στην αγορά η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το σύνολο των επιχειρήσεων που θα πληρούν τα κριτήρια, φαντάζουν ελάχιστα μπροστά στα προγράμματα των άλλων δύο Περιφερειών που ήδη βρίσκονται στον «αέρα», και με δεδομένο ότι οι τράπεζες έχουν «διπλοκλειδώσει» τις κάνουλες των χρηματοδοτήσεων και ο μικρομεσαίος επαγγελματίας στενάζει για ρευστότητα.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε στο «Θ» ερωτώμενος ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, εκτός από το εν λόγω πρόγραμμα που θα ενισχύει το κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων, στα «σκαριά» είναι άλλα δύο προγράμματα, αποκλειστικά για επιχειρήσεις της Περιφέρειας, με υψηλές επιδοτήσεις για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό.

Ενίσχυση κεφαλαίου κίνησης
Το δρόμο για ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων άνοιξε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας με 150 εκατ. ευρώ και ακολούθησε την Παρασκευή ο κ. Φαρμάκης, που ανακοίνωσε 30 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα.

Το ίδιο πρόγραμμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αναμένεται να ανακοινωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με προϋπολογισμό περίπου 12 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται η πρόσκληση και στόχος είναι η διαδικασία κατάθεσης πρότασης να είναι απλή και με τα λιγότερα δυνατόν δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του αντίστοιχου προγράμματος στην Κεντρική Μακεδονία, η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ. Το κεφάλαιο κίνησης θα πρέπει να αναλωθεί εντός του 2021.

Οι τρεις μεγάλες κατηγορίες ωφελουμένων αναμένεται να είναι: εμπόριο και υπηρεσίες, μεταποίηση και εστίαση – τουρισμός

Όταν θα ανακοινωθεί η πρόσκληση και ανοίξει η προθεσμία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων.

Νέο πρόγραμμα
Παράλληλα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη (και δεν αποκλείεται να παραταθεί η προθεσμία που λήγει την άλλη εβδομάδα) η κατάθεση προτάσεων στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 3.75 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση επιχειρήσεων ως προς τη χρήση νέων τεχνολογιών και προϊόντων πληροφορικής, με στόχο την ψηφιακή τους αναβάθμιση.

Παράλληλα, ο κ. Νίκας αποκάλυψε ότι τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων στη Πελοπόννησο θα είναι συνολικά τέσσερα.

Εκτός, λοιπόν, από τα δύο προηγούμενα, στις 8 Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει πρόσκληση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων (υφιστάμενων και πιθανότατα νέων), προϋπολογισμού 9.500.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ποσοστό επιδότησης θα αγγίξει το 60%. Θα αφορά όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων και ευρεία γκάμα δαπανών (κτηριακά, εξοπλισμούς κ.λπ.).

Ένα τέταρτο πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα κυμαίνεται επίσης κοντά στα 9 εκατομμύρια ευρώ, αλλά θα αφορά μεγάλες επενδύσεις της Περιφέρειάς μας και το ποσοστό επιδότησης θα κυμαίνεται στο 55%. Ένα, δε, σημαντικό στοιχείο του συγκεκριμένου προγράμματος που ετοιμάζεται είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, δε θα ισχύει ο περιορισμός του «de minimis».

Τέλος, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016, προϋπολογισμού περίπου 8.000.000 ευρώ, στο ΠΕΠ 2014-2020.

Αναγκαιότητα
Την αναγκαιότητα υλοποίησης προγράμματος που θα ενισχύσει την ρευστότητα των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, σε ερώτησή μας για τα προγράμματα στις άλλες δύο Περιφέρειες. «Προφανώς η επιχειρηματικότητα μετά τη νέα κρίση λόγω της πανδημίας χρειάζεται ένεση ρευστότητας για να παραμείνει σε λειτουργία και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίες. Η κίνηση που έκανε πρώτη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί αξιοποιούνται αδιάθετοι πόροι του ΕΣΠΑ, αλλά το βασικότερο είναι ότι σε περίοδο έντονης ύφεσης βρήκε τρόπο εμπράκτως να ενισχύσει και να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους της.

Ακολούθησε η Δυτική Ελλάδα και θεωρούμε δεδομένο ότι θα συμβεί και στην Περιφέρειά μας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, αν κάτι μάθαμε από τα 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, είναι πως αν δεν υπάρχει υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Έχουμε σε εξέλιξη το πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης και ξέρουμε ότι θα ανοίξουν άλλα δύο».

Της Βίκυς Βετουλάκη