Γύρισε το… παιχνίδι, έρευνες από το ΕΜΠ για την αρχαία Καλαμάτα

Γύρισε το… παιχνίδι, έρευνες από το ΕΜΠ για την αρχαία Καλαμάτα

Αποτελεί πολιτικό προτέρημα για ένα δήμαρχο να αντιλαμβάνεται το σφυγμό της πόλης. Το ίδιο συμβαίνει και όταν κινητοποιούνται πολίτες από διαφορετικές αφετηρίες για έναν κοινό σκοπό.

Η ανοιχτή επιστολή του πρώην δημάρχου Καλαμάτας, Γιώργου Κουτσούλη, η διαδικτυακή κινητοποίηση των πολιτών με τη συλλογή υπογραφών και με την πρωτοβουλία του Ηλία Μπιτσάνη, η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, η ξεκάθαρη θέση του μητροπολίτη Μεσσηνίας, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελίας Μηλίτση, του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, αλλά και σειράς άλλων φορέων, η επιμονή των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, είχαν ως αποτέλεσμα τη θεαματική αλλαγή του σκηνικού στο θέμα της τμηματικής ανάδειξης της αρχαίας Καλαμάτας.

Το θέμα, σύμφωνα και με το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, μπαίνει σε εντελώς διαφορετική φάση και ένα αίτημα δεκαετιών για την ιστορία της πόλης, έχει μεγάλη πιθανότητα να υλοποιηθεί. Το μοναδικό εμπόδιο είναι, πλέον, ο χρόνος και ο συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής αναφέρει: “Αναλυτική ενημέρωση για τις ουσιαστικές ενέργειες που ήδη έχει προβεί η Δημοτική Αρχή, καθώς και αναφορά στις εξελίξεις που υπάρχουν σε σχέση με την υπόθεση των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής, παρείχε σήμερα, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020 (σ.σ. χθες), ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, σε εκπροσώπους κίνησης πολιτών που τον επισκέφτηκαν για πρώτη φορά στο γραφείο του.

Συγκεκριμένα, ενημέρωσε τους Ηλία Μπιτσάνη και Βασίλη Μιχαλακέα για τις διαδικασίες που ακολουθούνται με αφορμή την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου (Γ’ Φάση), που περιλαμβάνει την πλατεία Υπαπαντής, τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ως ορίζει ο θεσμικός του ρόλος, καθώς και για τα όσα θα ακολουθήσουν.

Ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στην επικοινωνία που έχει με το υπουργείο και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, στα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη συζήτηση που υπήρξε στη συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής (παρότι ορισμένοι επιχειρούν να την απαξιώσουν με τη στάση τους), αλλά και σε μία ακόμα πρωτοβουλία του ιδίου για γεωφυσική διασκόπηση της περιοχής.

Όπως έγινε γνωστό από τον κ. Βασιλόπουλο, έχει υπάρξει συμφωνία με τη Σχολή Μεταλλειολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και άμεσα θα υπογραφεί η σχετική Προγραμματική Σύμβαση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί γεωφυσική διασκόπηση της πλατείας Υπαπαντής και των δρόμων πέριξ αυτής. Εφόσον από την έρευνα προκύψουν νέα στοιχεία, θα δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης του θέματος από τις αρμόδιες αρχαιολογικές Υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, «η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής είναι απολύτως συμβατή με τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης και θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην προβολή ενός τόσο εμβληματικού σημείου της πόλης της Καλαμάτας».

Ο δήμαρχος σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση ανέφερε: «Ως Δήμος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιμία αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα. Το ίδιο θα εξακολουθήσουμε να πράττουμε και στο μέλλον.

Σήμερα κατά την επίσκεψη που δέχθηκα από εκπροσώπους κίνησης πολιτών, τους ενημέρωσα αναλυτικά για το θέμα της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, αλλά και τι κινήσεις έχουμε κάνει ως Δήμος για την υπόθεση με τα αρχαία. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών μας. Με ρεαλισμό και εφαρμόσιμες προτάσεις κι όχι με λόγια ή κινήσεις εντυπωσιασμού»”.

Από την πλευρά της διαδικτυακής πρωτοβουλίας των πολιτών σημειώνονται τα εξής: “Εκφράζοντας ικανοποίηση για τις εξελίξεις, ευχαριστούμε θερμά όλους εκείνους οι οποίοι με τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια και την κατανόηση της σημασίας της, με επιμονή αλλά και μέσα από σημαντικές υπερβάσεις, συνέβαλαν έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε να μιλάμε για μια νέα αφετηρία εξέτασης και αντιμετώπισης του θέματος με θετική προοπτική.

Θα είμαστε πάντα εδώ για να πληροφορούμε σχετικά με τις εξελίξεις και να συμβάλουμε στο μέτρο του δυνατού στη γνωριμία με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την αρχαιότητα…”.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη