Καυτό τριήμερο για Διαβολίτσι και Υάμεια

Καυτό τριήμερο για Διαβολίτσι και Υάμεια

Τεράστιες καταστροφές στην ελαιοκομική παραγωγή

Δύο μεγάλες πυρκαγιές σημειώθηκαν στα χωριά Υάμεια και Διαβολίτσι, που απασχόλησαν έντονα τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Μεσσηνίας.

Η πρώτη, στην Υάμεια, ξεκίνησε στις 8.30 το βράδυ της Παρασκευής, με τον αέρα να είναι δυνατός, ενώ το σημείο που ξέσπασε ήταν εξαιρετικά δύσβατο και χωρίς πολλούς δρόμους. Έτσι χρειάστηκε η παρέμβαση πεζοπόρου τμήματος, ενώ στο μέτωπο κατάφεραν να φτάσουν μικρά οχήματα της Πυροσβεστικής, τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στο σβήσιμο της φωτιάς. Αξίζει, δε, να αναφέρουμε και τους εθελοντές της ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας, καθώς και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που με τα οχήματά τους μετέφεραν νερό στα δύσβατα σημεία για να ανεφοδιάσουν εκείνα της Πυροσβεστικής. Στο ίδιο έργο συμμετείχαν και οχήματα των γειτονικών Δήμων.

Η φωτιά έσβησε λίγο μετά τη μια τα ξημερώματα, ενώ οι πυροσβέστες χρειάστηκε να μείνουν στο σημείο για ακόμα δύο μέρες, προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος για αναζωπύρωση.

Πολλές ζημιές άφησε πίσω της και η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Διαβολίτσι. Ξεκίνησε από την είσοδο του χωρίου και είχε κατεύθυνση προς του Δεσύλλα. Εκείνη την ώρα στην περιοχή έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι, που έκαναν το έργο των πυροσβεστών εξαιρετικά δύσκολο, με τη λύση να έρχεται από αέρος, αφού έφτασαν αρκετά πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η συγκεκριμένη φωτιά σταμάτησε να έχει ενεργό μέτωπο αργά το βράδυ του Σαββάτου, αφού έκαψε πάνω από 350 στρέμματα (αρχική εκτίμηση) και τελικά πάνω από 500, κυρίως ελαιόδεντρα, με τους αγρότες να έχουν ξεκινήσει από την Κυριακή να μετρούν τις πληγές τους.

Το ευτύχημα είναι ότι η φωτιά δεν μπήκε στα γειτονικά χωριά, κάτι που έμοιαζε εύκολο, καθώς ξεκίνησε ακριβώς στην είσοδο του Διαβολιτσίου και πλησίον ενός βενζινάδικου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η φωτιά «δουλεύεται» ακόμα και εκεί έχουν σπεύσει, πέρα από πυροσβεστικά οχήματα, οχήματα των ΟΤΑ, για να μην υπάρξει αναζωπύρωση.

Παναγιώτα Γεωργακοπούλου: Τεράστιες οι ζημιές, αγωνία για την επόμενη ημέρα
Σε επικοινωνία που είχαμε με τη δήμαρχο Οιχαλίας ξεκίνησε ευχαριστώντας όλους όσοι βοήθησαν στη μάχη της κατάσβεσης. Ειδικότερα, δεκάδες ήταν οι εθελοντές- κάτοικοι της περιοχής που έσπευσαν στο μεγάλο αυτό μέτωπο.

Όπως μας είπε, οι ζημιές είναι μεγάλες και ειδικά σε ελαιόδεντρα, κι ενώ η αρχική εκτίμηση του μεγέθους ήταν 350 στρέμματα, τελικά οι καμένες εκτάσεις ξεπερνούν τα 500.

Από πλευράς Δήμου Οιχαλίας στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν πληρώματά του, όλα τα μηχανήματα έργου άνοιγαν νέους δρόμους, ενώ από την πρώτη στιγμή στη φωτιά έσπευσαν οι αντιδήμαρχοι και όλοι μαζί έμειναν εκεί μέχρι να σβήσει εντελώς.

Σημαντικό- πρόσθεσε- ήταν ότι οι δεξαμενές στην περιοχή ήταν γεμάτες και έτσι τα ελικόπτερα είχαν τη δυνατότητα να ανεφοδιαστούν και δε χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Καταγραφές και αποζημιώσεις
Όσο για το τι θα ακολουθήσει, η κα Γεωργακοπούλου ανέφερε ότι οι πρόεδροι των Κοινοτήτων έχουν ενημερωθεί να καταγραφούν οι ζημιές και στη συνέχεια να ενημερώσουν την Πυροσβεστική, αφού κάποιοι ιδιοκτήτες υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Πρόσθεσε, δε, ότι η τελική καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση