Καλαμάτα: Αποκαλύφθηκαν 300.000 “κρυμμένα” τετραγωνικά μέτρα

Καλαμάτα: Αποκαλύφθηκαν 300.000 “κρυμμένα” τετραγωνικά μέτρα

Απολογισμός του οικονομικού έργου της Δημοτικής Αρχής από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Φάββα

Σε απολογισμό προχώρησε χθες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Περιουσίας και Κοιμητηρίων Γιώργος Φάβας, παραθέτοντας στοιχεία που σχετίζονται με την πορεία των οικονομικών του Δήμου, παρουσία της διευθύντριας της Διεύθυνσης Οικονομικών Γεωργίας Ηλιοπούλου.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας τα τελευταία έτη έχει καταφέρει με ορθή διαχείριση και σφιχτή οικονομική πολιτική να είναι ένας υγιής Πρωτοβάθμιος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανταποκρινόμενος στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, αλλά και στις νέες συνθήκες που η υγειονομική κρίση έχει επιφέρει.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι εμφανής η υστέρηση εσόδων κατά το 2020, κάτι που οφείλεται στην υγειονομική κρίση. Το στοιχείο αυτό, μάλιστα, αναμένεται να επηρεάσει τόσο τον προϋπολογισμό όσο και το τεχνικό πρόγραμμα του 2021.

Παρόλα αυτά ο Δήμος διατηρεί τη δυναμική του. Κατά το προηγούμενο διάστημα ελήφθησαν μέτρα ελάφρυνσης και σε συνδυασμό με τις μειώσεις ενοικίων (40% λόγω covid), το όφελος δημοτών και επιχειρήσεων ανήλθε σε 1.078.929,60  ευρώ.

Ένας μικρός ΕΝΦΙΑ
Ένας… «μικρός ΕΝΦΙΑ», ο οποίος μπορεί να αποδίδει έσοδα άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση –και μάλιστα με αναδρομική εφαρμογή από 1/1/2020– δημιουργείται μέσα από τη διαδικασία αποκάλυψης των «κρυμμένων» τετραγωνικών στους Δήμους.

Σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, τα τετραγωνικά που θα αποκαλυφθούν μέσα από την πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία, θα προσεγγίσουν τα 50 εκατ.

Δεδομένου ότι σε αυτές τις επιφάνειες, οι οποίες για πρώτη φορά θα αποκαλυφθούν στα αρχεία των Δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ, θα επιβληθούν αναδρομικά δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι και τέλη ακίνητης περιουσίας από 1/1/2020 και μετά, το έσοδο που θα προκύψει για τους Δήμους αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.  Η «μοιρασιά» αυτού του ποσού θα εξαρτηθεί από τον όγκο των δηλώσεων που θα γίνουν ανά Δήμο.

Ήδη τα στατιστικά ευρήματα είναι εντυπωσιακά και για το Δήμο Καλαμάτας, όπως τόνισε στη χθεσινή του συνέντευξη ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάββας. Ειδικότερα, είπε ότι υπεβλήθησαν άνω των 12.000 αιτήσεων διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων (ποσοστό 80% έχουν υποβληθεί μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ και 20% χειρόγραφες στην υπηρεσία).

Για το θέμα αυτό υπάρχει η εκτίμηση για άνω των 16.000 αιτήσεων που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 300.000 τ.μ., με επιπλέον έσοδα για το Δήμο σε ετήσια βάση, αρχής γενομένης από 1/1/20, περίπου σε 500.000 ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γ. Φάβα, ο δείκτης γενικής ρευστότητας την 31η/8/20 είναι 2,71 και άμεσης ρευστότητας 1,33, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ υποχρέωση ο Δήμος έχει ρευστότητα 1,33 ευρώ και εάν υπολογίσουμε την είσπραξη των απαιτήσεων, 2,71 ευρώ. Ο δε δανεισμός του Δήμου μειώθηκε κατά 305.000 ευρώ.

Α.Π.