Καλαμάτα: Εκδήλωση μνήμης για τα 34 χρόνια από τους σεισμούς του 1986

Καλαμάτα: Εκδήλωση μνήμης για τα 34 χρόνια από τους σεισμούς του 1986

Συνεργασία με το ΤΕΕ για προσεισμικό έλεγχο δημοτικών κτηρίων

Συνήθως τα τελευταία χρόνια η εκδήλωση μνήμης με αφορμή τους φονικούς σεισμούς του 1986 είναι απλή, ευκαιρία υπενθύμισης αλλά και εγρήγορσης, χωρίς όμως… δημοσιογραφικές ειδήσεις.

Για φέτος πραγματοποιήθηκε προχθές το πρωί, στο μνημείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κροντήρη και Νέδοντος. Τελέστηκε δε τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των σεισμών της 13ης και της 15ης Σεπτεμβρίου 1986, ενώ ακολούθως ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απέθεσε λίγα λουλούδια στο μνημείο και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Εκτός από τη Δημοτική αρχή στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλους, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και άλλων σωμάτων ασφαλείας και φορέων.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος, πέραν των ιστορικών αναφορών, ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που λαμβάνει να ξεκινήσει η διαδικασία πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Αναλυτικά ανέφερε: «34 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (σ.σ. προχθές) από την 13η Σεπτεμβρίου 1986, μία ημέρα που έμελε να στιγματίσει για πάντα την πόλη μας. Σαν σήμερα ο Εγκέλαδος σκορπούσε τον τρόμο στον τόπο μας, οδηγώντας στο θάνατο 20 συμπολίτες μας, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν σοβαρά από τα ερείπια. 4 πολυκατοικίες κατέρρευσαν, χιλιάδες κτίσματα κρίθηκαν κατεδαφιστέα, το Ελαιοχώρι ισοπεδώθηκε, Βέργα, Πολιανή, Αρτεμισία, Νέδουσα υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

34 χρόνια μετά οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε το σεισμό ως φυσικό φαινόμενο και τις συνέπειές του. Βρισκόμαστε εδώ σε έναν τόπο που αναγεννήθηκε αλλά που δεν ξέχασε.

Πέρυσι είχα υποσχεθεί ότι ο Δήμος θα πραγματοποιούσε την περίοδο αυτή σειρά εκδηλώσεων για το σεισμό, για να είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά κυρίως ενημερωμένοι. Οι συνθήκες λόγω της υγειονομικής κρίσης δε μας το επιτρέπουν. Ωστόσο, θέλω να ενημερώσω ότι στα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια θα έρθει προς έγκριση μία προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ Πελοποννήσου.

Είμαστε σε επικοινωνία με την πρόεδρο Χαρίκλεια Τσιώλη, ώστε να ξεκινήσουμε προσεισμικό πρωτοβάθμιο έλεγχο όλων των δημοτικών κτηρίων και ειδικά των σχολικών μονάδων και να συζητήσουμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των διατηρητέων. Γιατί οφείλουμε να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι.

Αιωνία η μνήμη των 20 ανθρώπων που χάσαμε».

Α.Π.