Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και το Μάρτιο ζητούν οι τουριστικές επιχειρήσεις

Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και το Μάρτιο ζητούν οι τουριστικές επιχειρήσεις

Και παράλληλη επέκταση του πρόγραμματος «Συν-Εργασία»

Να καλυφθούν στο 100% οι ασφαλιστικές εισφορές για όλες τις επιχειρήσεις του τουρισμού, εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβριο, ζητά με επιστολή του από τους αρμόδιους υπουργούς ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) λόγω της κρίσης από την πανδημία.

Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραταθεί η κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2021.

Αίτημα

Η επιστολή απευθύνεται στους υπουργούς Εργασίας -Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα  και κοινοποιείται στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, το γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, στη γενική γραμματέα Εργασίας Άννα Στρατινάκη, το γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο και το γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιο Πετραλιά.

Ο ΣΕΤΕ με την επιστολή του επαναφέρει πρόσφατο αίτημά του για 100% επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν είναι μόνο εποχικές, αλλά και συνεχούς λειτουργίας και ότι η εποχικότητα στη λειτουργία τους δεν επικεντρώνεται απαραίτητα μόνο στο γ’ τρίμηνο του έτους.

Και το «Συν-Εργασία»

Σημειώνει ακόμη ότι από την πρώτη κατάθεση του αιτήματός τους έχουν μεσολαβήσει πολύ θετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, όπως η χρονική επέκταση των αναστολών και του προγράμματος «Συν-Εργασία».

«Από την άλλη, όμως, τα δεδομένα της πανδημίας συνεχώς επιδεινώνονται διεθνώς, καθιστώντας τα επόμενα δύο τρίμηνα εξαιρετικά δύσκολα για τον τουρισμό και την οικονομία γενικότερα. Τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική αποτελούν απόδειξη για τις δυσκολίες που οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να συναντούν και θα συναντήσουν ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες. Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε ότι στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι απώλειες των εσόδων των ξενοδοχείων για το 8μηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών της εταιρείας GBR Consulting για λογαριασμό των τοπικών ενώσεων ξενοδόχων, είναι άνω του -75%, κάτι που ανταποκρίνεται και στις απώλειες για το ίδιο διάστημα των υπόλοιπων κλάδων του τουρισμού», υπογραμμίζεται στην επιστολή του ΣΕΤΕ.

Καταλήγοντας προτείνει, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, αλλά και να προστατευθούν, όσο αυτό είναι δυνατό, οι θέσεις εργασίας, να καλυφθούν από την Πολιτεία στο σύνολό τους, για το χρονικό διάστημα από 1/10/2020 έως 31/12/2020, με δυνατότητα επέκτασης έως 31/3/2021 εφόσον αυτό συμβεί και για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων/εργοδοτών του τουριστικού τομέα, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων-εργοδοτών που ανήκουν στους κλάδους των τουριστικών πρακτορείων, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και χερσαίων μεταφορών επιβατών.

Της Βίκυς Βετουλάκη