Κληρονομιά Κάππα: “Προίκα” 7 εκ. ευρώ από το Σαν Φρανσίσκο για το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Κληρονομιά Κάππα: “Προίκα” 7 εκ. ευρώ από το Σαν  Φρανσίσκο για το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Μια ευχάριστη έκπληξη… επεφύλασσε η χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου του διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργου Μπέζου. Μια ιστορία από το παρελθόν, η «περίφημη» κληρονομιά του Ελληνοαμερικανού με καταγωγή απ’ τους «Κωνσταντίνους» Μεσσηνίας, Τζώρτζ Κάππα (Καππόπουλος), αναμένεται σύντομα να «αποδώσει» 7 εκ. ευρώ στα ταμεία του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Γιώργος Μπέζος έπιασε το «νήμα» της ιστορίας από την αρχή. Συγκεκριμένα, το 1987 ο συμπατριώτης μας Τζώρτζ Κάππας άφησε στη διαθήκη του κληρονομιά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το 50% μιας «μαρίνας» στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς και το 37,5% πολυκατοικίας σ’ έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους στην Καλιφόρνια, με 60 διαμερίσματα και καταστήματα στο ισόγειο.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια, σημείωσε ο κ. Μπέζος, το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, σε συνεργασία με το νομικό σύμβουλό του, Χρήστο Αρχοντή, «έριξε» αρκετές ώρες δουλειάς έως ότου δώσει τη θετική του γνώμη για να προχωρήσει η πώληση της πολυκατοικίας. 

Ο δικηγόρος του νοσοκομείου στην Αμερική, κ. Μπέλμποσταντ, μαζί με το διαχειριστή της περιουσίας, τον πρόξενο της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο, κ. Σγουρόπουλο, είχαν συμβουλέψει τη διοίκηση του νοσοκομείου να μη βάλει κανένα εμπόδιο στην πώληση και κατόπιν τούτου το Δ.Σ. είχε συναινέσει.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης επικοινώνησε με τον κ. Μπέζο ο διευθυντής του γραφείου του Προξενείου της χώρας μας (καθώς ο πρόξενος κ. Σγουρόπουλος έχει μετατεθεί), κ. Διαμαντής, και του γνωστοποίησε ότι η πώληση έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν δύο προτάσεις, η μία ύψους 21.500.000 αμερικανικών δολαρίων και η άλλη 20.000.000 δολαρίων. Σε μετατροπή σε ευρώ υπολογίζονται σε 18 εκ., ενώ το 37% που ανήκει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας υπολογίζεται σε περίπου 7 εκ. ευρώ, υπογράμμισε ο Γιώργος Μπέζος. 

Στη συνέχεια, σε τηλεφωνική επαφή που είχαν, ο κ. Μπέζος ζήτησε να του αποσταλεί σε e-mail και γραπτώς η προσφορά, ενώ από την πλευρά του ο εκτελών χρέη προξένου ζήτησε από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Καλαμάτας προσωπική εντολή να «υπογράψει» για να ολοκληρωθεί η πώληση. Το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως ήταν αναμενόμενο, συνεδρίασε εκτάκτως χθες και έδωσε την εντολή στον κ. Διαμαντή.

Ο κ. Μπέζος επισήμανε ότι δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του για την έκβαση ενός θέματος που τον απασχόλησε έντονα από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα «ηνία» του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Τόνισε ότι το ποσό που θα εισκομίσει στα ταμεία του το Νοσοκομείο Καλαμάτας απ’ την κληρονομιά του ευεργέτη κ. Κάππα λύνει πολλά ζητήματα και ευελπιστεί ότι θα πιάσουν τόπο τα χρήματα, συνεχίζοντας το σπουδαίο έργο της αναβάθμισης του νοσηλευτικού ιδρύματος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.

Κλείνοντας, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς όλους τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν όλα αυτά τα χρόνια στην υπόθεση. Αρχικά ευχαρίστησε το νομικό σύμβουλο Χρήστο Αρχοντή, ο οποίος, όπως είπε, γνωρίζει όσο κανείς άλλος αυτή την ιστορία και «μάτωσε» για να κατοχυρώσει την κληρονομιά στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους διοικητές του νοσοκομείου, καθώς από το αρχείο του ιδρύματος αποδεικνύεται το έντονο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει γι’ αυτή την ιστορία. Ανέφερε συγκεκριμένα τον Τάκη Παπαδόπουλο, τον Πέτρο Τομαρά και τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο. Επίσης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του τότε ΠΕΣΥΠ, Οδυσσέα Βουδούρη και το διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Πισιμίση, ο οποίος μάλιστα είχε ταξιδέψει και μέχρι την Αμερική.

Ξεχωριστή αναφορά ο κ. Μπέζος έκανε στα πρώην μέλη του Δ.Σ. του νοσοκομείου που έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον γι’ αυτή την υπόθεση και συγκεκριμένα στον Θεόδωρο Μπρεδήμα και τον πρώην δήμαρχο Μεσσήνης, Χρίστο Χριστόπουλο.

Ευχαρίστησε, επίσης, τους δύο προξένους του Ελληνικού Προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο που ενεπλάκησαν στην υπόθεση και διασφάλισαν την περιουσία του νοσοκομείου, την κα Πολυξένη Στεφανίδου και τον κ. Σγουρόπουλο.

Τέλος, ευχαρίστησε τους πολιτικούς που με τις επαφές στην ελληνική Ομογένεια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση, αν διαβάσει κανείς το «ιστορικό» από το αρχείο του νοσοκομείου και συγκεκριμένα τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και τον πρώην υπουργό Γιάννη Μαγκριώτη.

«Δια πυρός και σιδήρου» πέρασε αυτή η κληρονομιά

 «Παρών» στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν και ο νομικός σύμβουλος του νοσοκομείου, Χρήστος Αρχοντής, ο οποίος πήρε το λόγο αμέσως μετά το διοικητή. Από την πλευρά του ο κ. Αρχοντής ευχαρίστησε τον κ. Μπέζο, καθώς, όπως είπε, βρήκε στο πρόσωπό του αμέριστη συμπαράσταση σ’ αυτό το πολύ δύσκολο θέμα.

Απ’ το 1987 που ο Τζώρτζ Κάππας άφησε στη διαθήκη του περιουσία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, αυτή πέρασε «δια πυρός και σιδήρου» μέχρι να κατοχυρωθεί οριστικά, υπογράμμισε. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι «κληρονόμοι» του ήγειραν απανωτές διεκδικήσεις κατά της περιουσίας του νοσοκομείου όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίες συνάντησαν ισχυρή «άμυνα». Συνολικά έγιναν πάνω από 18 δικαστήρια. 

Εκτός των διοικήσεων, σημείωσε ο κ. Αρχοντής, υπήρχαν και δυσκολίες από αποφάσεις του Δ.Σ., καθώς έφθαναν σε αυτό αιτήματα για πληρωμή φόρων κ.α. Επίσης, σημείωσε πως το «βάρος» του Δ.Σ. του νοσοκομείου ήταν μεγάλο, καθώς υπήρχε δίλημμα αν θα έπρεπε να προχωρήσει στη συγκατάθεση της πώλησης-σε αυτό το σημείο εξήρε τη βοήθεια της Ομογένειας, αλλά και των Ελλήνων προξένων- έτσι ώστε να μη φθάσει το κληροδότημα να πωληθεί σε κατώτερη της αντικειμενικής του αξίας τιμή.

Παράλληλα, ο κ. Αρχοντής υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση από το 2000 και μετά είχε απασχολήσει ολόκληρη τη Μεσσηνία, καθώς θέση είχαν πάρει το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο μακαριστός μητροπολίτης Μεσσηνίας, καθώς και το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Κλείνοντας ο Χρήστος Αρχοντής επισήμανε ότι η εξέλιξη των πραγμάτων «ανακουφίζει» το Δ.Σ. του νοσοκομείου, καθώς η θετική συγκατάθεση στην πώληση δεν ήταν μια εύκολη απόφαση και ήταν κάτι που δε συνηθίζεται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Πρόσθεσε δε, ότι σ’ αυτό το «στάδιο» δε γνωρίζουν πότε και με ποιον τρόπο θα έρθουν τα χρήματα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Εκκρεμότητα αναφορικά με την κληρονομιά «Κάππα» παραμένει με τη «μαρίνα Σοσσαλίτο» στο Σαν Φρανσίσκο, το 50% της οποίας ανήκει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Αρχοντής, η εταιρεία που διαχειρίζεται τη «μαρίνα» λογοδοτεί κάθε τρίμηνο γραπτώς στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ενώ η επικαρπία ανήκει στη θετή κόρη του Μεσσήνιου ευεργέτη, Ελένη Γκαλατόλο, και η κυριότητα στο νοσοκομείο, στην κατοχή του οποίου θα περιέλθει μετά το θάνατό της. 

Του Κώστα Γαζούλη

*Το κείμενο που ακολουθεί, είναι “ρεπορτάζ” στο Θάρρος προ 5 ετών όταν τότε είχε αρνηθεί πρόταση πώλησης το Δ.Σ. ενώ παρουσιάζεται αναλυτικά και το ιστορικό της υπόθεσης