Κυπαρισσία: «Θέλουν να κάψουν τα πάντα εδώ» λένε κάτοικοι των Μπλεμενιάνων

Κυπαρισσία: «Θέλουν να κάψουν τα πάντα εδώ» λένε κάτοικοι των Μπλεμενιάνων

Δεύτερη φωτιά μέσα σε μόλις οκτώ μέρες σημειώθηκε νωρίς χθες το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στον οικισμό των Άνω Μπλεμενιάνων Κυπαρισσίας, με κατοίκους της περιοχής να λένε με απογοήτευση και αγωνία πως «θέλουν να κάψουν τα πάντα εδώ», φοβούμενοι για τις περιουσίες τους, το φυσικό περιβάλλον, αλλά και την ίδια τη ζωή τους. «Αν ήταν νύχτα, τι θα κάναμε;», αναρωτιούνταν και έκαναν το σταυρό τους που η φορά του ανέμου έκανε τη φωτιά να «φύγει» προς την κορυφή του βουνού, ειδάλλως θα γίνονταν στάχτη οι οικισμοί Μπλεμενιάνων και Μύλων, ακόμα και η Κυπαρισσία.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι στη θέση “Βίγλα”, πάνω από τους Μύλους και δίπλα στους Μπλεμενιάνους. Από τον άνεμο που έπνεε «άνοιξε» το εύρος του μετώπου προς την κορυφή του βουνού, που δεν ήταν δυνατόν να προσεγγίσουν επίγειες δυνάμεις, κατακαίγοντας τεράστια έκταση στην περιοχή με το τοπωνύμιο «Κουμαριώνα» και φτάνοντας ψηλά σχεδόν στην κορυφή, μέχρι την περιοχή με το τοπωνύμιο «Αϊ-Βλάσσης». Κινητοποιήθηκαν 43 πυροσβέστες με 11 πυροσβεστικά οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, υδροφόρα και χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου Τριφυλίας και ιδιωτών. Σωτήρια ήταν η επέμβαση από αέρος που έκαναν 2 PZL, 2 canadair, 1 kamov και 1 ericsson με συνεχείς ρίψεις και, μάλιστα, το ericsson επιχειρούσε μέχρι το απόγευμα.

Κάτοικοι της περιοχής τόνιζαν ότι δεν έχει γίνει συντήρηση αγροτικών δρόμων ή διάνοιξη ζωνών πυρασφάλειας στην περιοχή, ενώ είναι η δεύτερη φωτιά μέσα σε λίγες μόλις μέρες. Θύμιζαν δε ότι πριν δύο χρόνια, το 2017, πάλι στην ίδια περιοχή είχαν ξεσπάσει δύο φωτιές Αύγουστο μήνα και πριν από επτά χρόνια, το 2013, είχε προκληθεί φωτιά στη “Βίγλα”, κάνοντας στάχτη 500 στρέμματα δάσους…