Μεγάλη οικονομική «ζημιά» από την ακύρωση του πανηγυριού στη Μεσσήνη

Μεγάλη οικονομική «ζημιά»  από την ακύρωση του πανηγυριού στη Μεσσήνη

Χωρίς λιτανεία και συνοδεία πιστών θα φτάσει η «Παναγία η Βουλκανιώτισσα» στη Μεσσήνη

Περισσότερα από 100.000 ευρώ θα χάσει ο Δήμος Μεσσήνης, ενώ ανυπολόγιστα είναι τα χρήματα που θα χαθούν από την ευρύτερη αγορά εμπορικών και καταστημάτων εστίασης απ’ την ακύρωση του φημισμένου «νησιώτικου» πανηγυριού. Η εξέλιξη αυτή, που έγινε και «επίσημη» κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, ήταν αναμενόμενη, καθώς όταν σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ακυρωθεί ακόμα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες λόγω της πανδημίας, το πανηγύρι της Μεσσήνης δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Το θέμα συζητήθηκε και το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κωνσταντίνος Ρούτσης, τόνισε ότι η ακύρωση της παραδοσιακής εμποροπανήγυρης της Μεσσήνης βασίζεται στη σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 3573/Β/28-8-2020), σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται προσωρινή απαγόρευση εμποροπανηγύρεων και άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Η ΚΥΑ ανανεώνεται κατόπιν σχετικής εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας προς περιορισμό του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Ερώτηση για το αν εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για τη διεξαγωγή του πανηγυριού έχοντας και επιφυλάξεις για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής διατύπωσε ο τέως δήμαρχος Γιώργος Τσώνης.

Απαντώντας ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος, επισήμανε πως “εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες για τη διενέργεια του πανηγυριού, που, ως γνωστόν, αποτελεί οικονομική ανάσα για τις τοπικές επιχειρήσεις και ολόκληρη τη Μεσσήνη. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την πραγματοποίησή του. Συνεπώς η Δημοτική Αρχή εναρμονίζεται με τις σχετικές ΚΥΑ, όπως έκανε άλλωστε όλο αυτό το διάστημα”.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Νίκος Κοτταρίδης, εξέφρασε τη στενοχώρια του για αυτή την εξέλιξη, ωστόσο τόνισε ότι είναι υποχρεωμένοι όλοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών, σ’ όλες τις περιπτώσεις.

Εικόνα

Κατευθείαν στο μετόχι της «Ζωοδόχου Πηγής», όπου και θα εναποτεθεί για εννιαήμερο προσκύνημα, και όχι στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, θα γίνει η «υποδοχή» της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας την ερχόμενη Κυριακή στις 10.30 το πρωί στη Μεσσήνη.

Σε επικοινωνία μας με την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας μάς έγινε γνωστό ότι η εικόνα θα φτάσει με αυτοκίνητο και όχι συνοδεία πιστών, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των μέτρων προστασίας για την πανδημίας. Για τον ίδιο λόγο η υποδοχή θα γίνει κατευθείαν στο «μετόχι» και όχι στην Αγία Παρασκευή, καθώς δε θα διεξαχθεί λιτανεία στους δρόμους της Μεσσήνης. Όλες οι θείες λειτουργίες τόσο στο «Μοναστήρι» του Βουλκάνου όσο και στο μετόχι της Ζωοδόχου Πηγής, κατά την παραμονής της εικόνας στη Μεσσήνη, θα διεξαχθούν κανονικά και με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας για την πανδημία του κορωνοϊού.

Του Κώστα Γαζούλη