Ο πρώην Δήμαρχος Γ. Κουτσούλης έβαλε στις… ράγες λύση για την ανάδειξη των αρχαίων στην Υπαπαντή

Ο πρώην Δήμαρχος Γ. Κουτσούλης έβαλε στις… ράγες λύση για την  ανάδειξη των αρχαίων στην Υπαπαντή

Σε συνέντευξη του στο «Κανάλι 1»

Στο διάστημα μετά τη δημοσίευση της επιστολής του για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης δεν κάθισε με… σταυρωμένα τα χέρια. Από τα γραπτά πέρασε στην πράξη, και έπειτα από σειρά επαφών που είχε, φαίνεται ότι το θέμα της ανάδειξης του αρχαίου μας πλούτου θα έχει ευτυχή κατάληξη.

Τουλάχιστον αυτό μπορεί να συμπεράνει κάποιος μετά τη χθεσινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Κανάλι1” και την εκπομπή του Κώστα Δεληγιάννη.

Μεταξύ των όσων σημαντικών ακούστηκαν ήταν και ότι η ανασκαφή στην πλατεία Υπαπαντής μπορεί να ολοκληρωθεί σε 10 μήνες και το κόστος των εργασιών δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 300.000 ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη.

Επίσης, αποκάλυψε ότι έχει επικοινωνήσει για το θέμα των αρχαίων της Καλαμάτας με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατόπιν συνεννοήσεως με το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο.

Επιπλέον, όπως είπε, προχθές συναντήθηκε με το δήμαρχο Καλαμάτας και συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων για την ανάδειξη των αρχαίων υπό την αιγίδα του κ. Βασιλόπουλου και με τη συνδρομή της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελίας Μηλίτση, των αρχαιολόγων Πέτρου Θέμελη-Ξένης Αραπογιάννη και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο Γιώργος Κουτσούλης στη συνέντευξη μόνο καλά λόγια είχε για τη στάση του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, αφού υπενθύμισε ότι στο παρελθόν η Εκκλησία ήταν αρνητική σε κάθε σκέψη ανασκαφής.

Ιδιαίτερα συναινετικός ήταν στις δηλώσεις του και απέναντι στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκας, λέγοντας ότι τελικώς θα βοηθήσει στην ανάδειξη των αρχαίων της Καλαμάτας.

Αναφερόμενος γενικότερα στους αρχαιολόγους, είπε ότι έσωσαν τα αρχαία στην Ελλάδα και ότι τόσο η υπουργός Λίνα Μενδώνη όσο και η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση, έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια αυτή.

Τέλος, ο πρώην δήμαρχος είπε ότι ο Δήμος Καλαμάτας με μαέστρο το δήμαρχο πρέπει να αναδείξει την ιστορική συνέχεια της πόλης. Ανέφερε, δε, ότι στη βόρεια πλευρά του κάστρου υπάρχει πελασγικό τείχος και στις Τούρλες μυκηναϊκή νεκρόπολη.

Α.Π.