Παν. Νίκας για φυσικό αέριο: Μόνο στη ΔΕΔΑ θα δοθούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ

Παν. Νίκας για φυσικό αέριο: Μόνο στη ΔΕΔΑ  θα δοθούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ

-Υποβλήθηκαν από τη ΔΕΔΑ προς τη ΡΑΕ οι αντιρρήσεις της ως προς τη χορήγηση σε ιδιωτική εταιρεία άδειας διανομής φυσικού αερίου σε αστικά κέντρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Τις αντιρρήσεις της υπέβαλε η ΔΕΔΑ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ως προς την χορήγηση εκ μέρους της άδειας διαχείρισης δικτύου διανομής φυσικού αερίου για αστικά κέντρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην εταιρεία HenGas A.E.

“Χαίρομαι για την παρέμβαση αυτή της ΔΕΔΑ” σχολίασε σχετικά ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επανέλαβε ότι η πίστωση των 20.000.000 ευρώ που έχει δεσμευθεί η Περιφέρεια να διαθέσει -μέσα από το αναθεωρημένο ΕΣΠΑ- για το φυσικό αέριο, “προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κρατική επιχείρηση, τη ΔΕΔΑ και μόνο για το δίκτυο”.

Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενες δηλώσεις του ο περιφερειάρχης είχε αναφέρει: “Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζουμε την κρατική πολιτική όσον αφορά στο φυσικό αέριο, στηρίζουμε τη ΔΕΔΑ, η οποία μπορεί στη συνέχεια να δώσει έργα σε εταιρείες, αλλά το σχεδιασμό πρέπει να τον κάνει το κράτος”.

Συνεχίζοντας επισήμανε: “Μου είναι αδιανόητο το κράτος να μην προγραμματίσει την επέκταση του φυσικού αερίου και στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Προσωπικά, αγωνίζομαι από το 2009, όταν κατορθώσαμε η διάμετρος του αγωγού να μπορεί να καλύπτει μελλοντική επέκταση των δικτύων σε Πάτρα και Αγρίνιο.

Ως Περιφέρεια έχουμε κάνει ενστάσεις προς τη ΡΑΕ, όπως ενστάσεις έχει κάνει και η ΔΕΔΑ. Στηρίζουμε την κρατική πολιτική, η οποία μπορεί στη συνέχεια να δώσει έργα σε εταιρείες, αλλά το σχεδιασμό πρέπει να τον κάνει το κράτος. Η Περιφέρεια μόνο στη ΔΕΔΑ θα δώσει τα 20.000.000 ευρώ για το δίκτυο του φυσικού αερίου.

Μάλιστα, για το ίδιο θέμα η Περιφέρεια έχει προχωρήσει σε παρέμβαση, με έγγραφο του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ ως προς την αναθεώρηση του προγράμματός της για την ανάπτυξη δικτύου διανομής της ΔΕΔΑ Α.Ε. (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου), για την περίοδο 2020 – 2024.

Στην παρέμβαση, μεταξύ άλλων, τονίζεται για μία ακόμα φορά ότι “η Περιφερειακή Αρχή επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να εκδώσει πρόσκληση προς τη ΔΕΔΑ για ένταξη των σχετικών έργων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Με την υιοθέτηση αυτής της στρατηγικής επιλογής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τη ΔΕΔΑ διασφαλίζει την υλοποίηση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και σε επιμέρους περιοχές – Δήμους, που με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα ήταν αδύνατο να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και να τύχουν ευνοϊκής τιμολογιακής μεταχείρισης”.

Α.Π.