Περ. Πελοποννήσου: Έμφαση στη σύνδεση αγροτικού τομέα με τουρισμό

Περ. Πελοποννήσου:  Έμφαση στη σύνδεση  αγροτικού τομέα με τουρισμό

Ο προγραμματισμός δράσεων με σκοπό την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2021 αποτέλεσε το αντικείμενο στη συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής σε θέματα Τουρισμού, την οποία -παρουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα- συγκάλεσε την περασμένη Παρασκευή στην Τρίπολη η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αννα Καλογεροπούλου.

Στον απολογισμό για το φετινό χρόνο επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε σε μεγάλο βαθμό τον τουριστικό τομέα, τόσο στην Περιφέρεια και τη χώρα μας, όσο και παγκόσμια.

Απολογισμός 2020
Ωστόσο ειδικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο σημαντική επίδοση ως προς την πληρότητα των καταλυμάτων. Αυτό, όπως διευκρινίστηκε, θα πρέπει να αποδοθεί στο συνδυασμό, αφενός, της εύκολης οδικής πρόσβασης και του μικρού -μέχρι εκείνο το χρονικό διάστημα- αριθμού κρουσμάτων και, αφετέρου, των οργανωμένων υγειονομικών δομών. Παράλληλα τονίστηκε ότι στην επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου συνέβαλαν ιδιαίτερα οι ενέργειες και δράσεις που είχε ήδη αναπτύξει η Περιφερειακή Αρχή με τη δωρεάν διαδικτυακή εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου στα υγειονομικά πρωτόκολλα, από κοινού με την οργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης (fam trips) δημοσιογράφων και την προβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε εθνικής εμβέλεια έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Όσον αφορά στις προωθητικές ενέργειες στο εναπομείναν χρονικό διάστημα του 2020, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προβαίνει ήδη σε επικαιροποίηση των site social media εφαρμογών, τη λειτουργία info kiosks μέσα στο φθινόπωρο σε Ναύπλιο και Τρίπολη, ενώ προωθείται η ενεργοποίηση του DMS.

Την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται η χαρτογράφηση όλων των εμπλεκομένων στον τουρισμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ προωθείται η προσβασιμότητα σε αρχαιολογικούς χώρους και η περαιτέρω ανάδειξή τους, η συντήρηση των υφιστάμενων και η κατασκευή νέων υποδομών και του οδικού δικτύου, παράλληλα δε προχωρεί ο σχεδιασμός Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) σε πολλές περιοχές.

Στόχευση 2021

Στη συνεδρίαση, όσον αφορά στον τουριστικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2021, υπήρξε κοινή διαπίστωση για την ανάγκη μετασχηματισμού και διασύνδεση του τουρισμού με άλλους τομείς και συμφωνήθηκε ότι αποτελεί αναγκαιότητα η σύνδεση του πρωτογενούς/αγροτικού τομέα με τον τριτογενή/τουριστικό τομέα.

Γενικότερα, προτάθηκε η ανάπτυξη βιωματικών εμπειριών σε θεματικές μορφές τουρισμού, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών και οι οποίες θα πρέπει να γνωστοποιηθούν από την Περιφέρεια μέσω των νέων ψηφιακών εργαλείων στο διαδίκτυο.

Ακόμα συζητήθηκαν η έμφαση που πρέπει να δοθεί σε εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό και τη γαστρονομία μας, όπως επίσης η υιοθέτηση ειδικών δράσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα της Πελοποννήσου, ανάλογα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε μίας, καθώς και η ενίσχυση του κλάδου των αερομεταφορών με διαφημιστικές καμπάνιες.

Σημαντικοί παράγοντες προς την επίτευξη των πιο πάνω στόχων, όπως τονίστηκε, θα αποτελέσουν η έμφαση στη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου, αλλά και η επίτευξη λύσεων σε διαπιστωμένες παθογένειες.

Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση παρευρέθησαν και συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα, οι πρόεδροι της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου Σπύρος Καραβουλης, του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κώστας Μαρινάκος και του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού Γιάννης Γεωργιδακης, η διευθύντρια του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Κανέλλα Καράμπελα, άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και ιδιώτες από τον τομέα του τουρισμού.