Πράσινη μετακίνηση σε όλους τους Δήμους την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Πράσινη μετακίνηση σε όλους τους Δήμους την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Πρόσκληση σε όλους της Δήμους της χώρας  απευθύνει το ΥΠΕΝ για να συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με θέμα την «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους» (Zero-emissionmobility for all).

Κάθε χρόνο, από το 2002, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας, εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Φέτος οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, που θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2020, αφορούν στην ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών Αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης στον αστικό ιστό, καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους. Έμφαση δίνεται φέτος στην προώθηση των προσβάσιμων μεταφορών και της προσβάσιμης πόλης για όλους.

Το φετινό σύνθημα

Το σύνθημα για το φετινό θέμα της πράσινης μετακίνησης με μηδενικούς ρύπους είναι το: «Μετακινήσου υπεύθυνα!», στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι κάθε μετακίνηση μπορεί να αποτελέσει μια πράξη ευθύνης, αφού κάθε μία από αυτή «αφήνει» το δικό της ενεργειακό αποτύπωμα. Στόχος της Ευρώπης -και της Ελλάδας- είναι το αποτύπωμα των μετακινήσεων να γίνει φιλικά ουδέτερο, δηλαδή μηδενικό. Η «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους» ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τους φιλόδοξους στόχους μιας Ευρώπης ουδέτερου άνθρακα έως το 2050, βάσει και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, τουGreenDeal.

Η Ηλεκτροκίνηση, το Ποδήλατο, οι προσβάσεις για όλες τις μετακινήσεις και  η πεζοπορία βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο. Σημειώνεται ότι πέρυσι συμμετείχαν 86 ελληνικές πόλεις και υπενθυμίζεται ότι η Καρδίτσα και το Ρέθυμνο απέσπασαν πολύ σημαντικές διακρίσεις-καταλαμβάνοντας την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα- στις κατηγορίες τους.