Σε «αργό θάνατο» το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Σε «αργό θάνατο» το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. στο χώρο της υγείας συνεχίζεται παρά τις προβλέψεις των ειδικών ότι βρίσκεται «προ των πυλών» το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ να λειτουργήσει το Γενικό Νοσοκομείο της Μεσσηνίας (Καλαμάτας) και ως νοσοκομείο περίθαλψης «Covid 19» χωρίς την αναγκαία στελέχωσή του με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρόνιων πασχόντων ασθενών, αλλά και των νοσούντων από άλλες ασθένειες, αφού τα ραντεβού τους θα ακυρώνονται ή θα εισάγονται με το «σταγονόμετρο».

Σε αυτή τη συγκυρία με αυξημένες τις υγειονομικές ανάγκες του νομού, θα περίμενε κανείς την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού, να καλυφθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν σ’ όλες τις κλινικές, για να μπορούν να περιθάλψουν τους ασθενείς και να μην παραπέμπονται όλοι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ή τα νοσοκομεία άλλων νομών, με αφάνταστη ταλαιπωρία και έξοδα των ίδιων, των συνοδών τους, αλλά και με κίνδυνο πολλές φορές της ίδιας της ζωής τους.

Αντ’ αυτού τι έχουμε μέχρι σήμερα;

Τη μετακίνηση του διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Τη μετακίνηση της διευθύντριας της Νεφρολογικής Μονάδας, επίσης. Αφήνουν την Παιδιατρική Κλινική ακάλυπτη αφού οι παιδίατροι με εντολή του κ. Μπέζου καλύπτουν εφημερίες του Νοσοκομείου Καλαμάτας και, απ’ ό,τι φημολογείται, ετοιμάζεται και η μετακίνηση του ενός ορθοπαιδικού και του μοναδικού ακτινολόγου – ακτινοδιαγνωστή οστεϊκής μάζας, για να καλύψουν επίσης ανάγκες του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Έτσι, καμία πλέον κλινική του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του εναπομείναντος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Να γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. την ώρα που η πανδημία ανέδειξε με τραγικό τρόπο σε όλο τον κόσμο τη χρεοκοπία των εμπορευματοποιημένων συστημάτων υγείας, παρ’ όλο που ζήτησε και πήρε χρόνο από την υπεύθυνη στάση του λαού με την τήρηση των περιοριστικών μέτρων, αντί να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας με μαζικές μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, προχωρά ακάθεκτη στην εφαρμογή του Ν. 4413/16 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας, για συγχωνεύσεις – αλλαγή χρήσης νοσοκομείων, για μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, για επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ικανοποιώντας τις πάγιες αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

Ευθύνες έχουν και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων που μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έβγαλαν μία ανακοίνωση για να στηλιτεύσουν την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, αλλά καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό στο λαό της Τριφυλίας, όταν έλεγαν ότι είναι «τυπογραφική παράλειψη» η μη προκήρυξη της θέσης του υποδιοικητή για το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας που θα διορθωνόταν, όταν έριχναν αποκλειστικά την ευθύνη στους γιατρούς για τη μετακίνησή τους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Αλήθεια, τι λέει για όλα αυτά ο τέως δήμαρχος Τριφυλίας, Π. Κατσίβελας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατρός του ΕΣΥ και σήμερα διοικητής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας;

Τι λέει ο κ. Π. Τσίγγανος από τη νέα θέση του, υπεύθυνος του γραφείου της νέας υφυπουργού Υγείας κας Ράπτη; Θα επιτρέψουν και από τις θέσεις τους αυτές να φύγει η επιγραφή «Νοσοκομείο – Κ.Υ. Κυπαρισσίας» η λέξη ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ και να μείνει σκέτο ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ; Ή μήπως η μέχρι τώρα σιωπή τους είναι «χρυσός»;

Δε μας χαροποιεί, επίσης, το γεγονός που επιβεβαιωθήκαμε, μεταξύ άλλων, όταν επισημάναμε στην με ημερομηνία 18/9/2019 ανακοίνωσή μας: «Θεωρούμε, επίσης, απαράδεκτη την απόφαση των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Μεσσηνίας, που σπεύδουν ως “λαγοί” να προτείνουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας ως Κέντρου Υγείας, μέχρι να στελεχωθεί από ιατρικό προσωπικό. Βάζουν “βούτυρο στο ψωμί” σε όσους επιβουλεύονται το κλείσιμο του νοσοκομείου». Δηλαδή αποφάσισαν ότι έπρεπε να υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας, για να το αναβαθμίσουν αργότερα σε νοσοκομείο. Άξιος ο μισθός τους!

Επειδή τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για το μέλλον του νοσοκομείου και κατ’ επέκταση τη φροντίδα υγείας και τη ζωή του λαού της Τριφυλίας, καλούμε το λαό σε επαγρύπνηση. Μέσα από τους μαζικούς του φορείς να διεκδικήσει:

-Να σταματήσει τώρα η εγκληματική πολιτική στην υγεία

-Να αυξηθούν οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία

-Να καταργηθεί ο 1256/Β/11-4-2012 Οργανισμός και να επανέλθει ο προηγούμενος 10/Β/6-4-1987 που προέβλεπε 45 οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού, ενώ ο νέος 28 που τυπικά είναι καλυμμένες οι 19 αλλά με τις μετακινήσεις, ούτε οι μισές.

-Να αποσυνδεθεί το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας από το Νοσοκομείο Καλαμάτας και να λειτουργήσει ως αυτόνομη μονάδα Β/θμιας Φροντίδας Υγείας

-Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μονίμου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν όλες οι μονάδες υγείας της Τριφυλίας με το απαραίτητο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή για να μπορούν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Τέλος, καλούμε τη Δημοτική Αρχή να προτάξει το θέμα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, εάν δε θέλει να συμβάλει στο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος της υγείας του λαού της Τριφυλίας.

ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΟΥΚΟΥΜΗΣ

Δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ

Μέλος Τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»