Στο στόχαστρο απατεώνων πολίτες της Μεσσηνίας

Στο στόχαστρο απατεώνων  πολίτες της Μεσσηνίας

Με κλήσεις από το εξωτερικό για λογισμικό ή δήθεν για τα αναδρομικά

Απανωτά κρούσματα απόπειρας εξαπάτησης πολιτών με σκοπό την απόσπαση χρημάτων έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στη Μεσσηνία και γενικότερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ιδιαίτερα στη Μεσσηνία, πάρα πολλοί πολίτες έχουν δεχτεί κλήσεις στα κινητά τους τηλέφωνα από αριθμούς του εξωτερικού, αλλά ευτυχώς, τουλάχιστον μέχρι χθες, δεν είχε καταγγελθεί τετελεσμένη πράξη στις Αρχές παρά μόνο απόπειρες. Στην περίπτωση αυτή ως δόλωμα χρησιμοποιείται δήθεν πρόβλημα στο λογισμικό του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου.

Σε μια δεύτερη περίπτωση το δόλωμα είναι τα αναδρομικά που περιμένουν να πάρουν οι ηλικιωμένοι. Ήδη μια τέτοια περίπτωση με θύμα ηλικιωμένη καταγράφηκε τις προηγούμενες μέρες στο Ναύπλιο.

Από το εξωτερικό

Τα επαναλαμβανόμενα, τις τελευταίες μέρες,  περιστατικά εξαπάτησης πολιτών από άτομα που προσποιούνται τεχνικούς εταιρείας λογισμικού οδήγησαν τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου να εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη μέθοδο που ακολουθούν, οι δράστες τηλεφωνούν σε πολίτες, προσποιούμενοι τους τεχνικούς εταιρείας λογισμικού, από αριθμούς κλήσης του εξωτερικού (0035… 0044… κ.τ.λ.) και μιλώντας στην αγγλική ή ελληνική γλώσσα, κατά περίπτωση, υποστηρίζουν ψευδώς ότι εντοπίστηκε κακόβουλο λογισμικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το smartphone του παθόντος και ζητούν την εγκατάσταση συγκεκριμένων εφαρμογών για να μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να αποκτήσουν από μακριά πρόσβαση στη συσκευή τους. 

Υποτίθεται πως ο λόγος που επικαλούνται είναι η διόρθωση του προβλήματος, αλλά αυτό που θέλουν είναι να αποκτήσουν, αρχικά, πρόσβαση στον υπολογιστή ή στο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο και στη συνέχεια να «αρπάξουν» ό,τι προσωπικό δεδομένο βρουν και, κυρίως, κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών, από τους οποίους ταυτόχρονα αφαιρούν χρήματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, έχουν ζητήσει από το ίδιο το θύμα να συνδεθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό, δήθεν για να ελέγξει ότι όλα είναι εντάξει, και καθώς έχουν από πριν εξασφαλίσει τον απομακρυσμένο έλεγχο του υπολογιστή, αφαιρούν χρήματα.

Για τα αναδρομικά

Στη δεύτερη περίπτωση, οι επιτήδειοι επικοινωνούν με ηλικιωμένους και προσποιούμενοι τραπεζικό υπάλληλο, ενημερώνουν ότι έχει εγκριθεί το ποσό των αναδρομικών που δικαιούνται. Ωστόσο, ζητούν να γίνει μεταφορά ενός ποσού, συνήθως μερικών χιλιάδων ευρώ, δήθεν ως ΦΠΑ, για να συντομεύσει η γραφειοκρατία και να γίνει άμεσα η επιστροφή των αναδρομικών.

Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη τις προηγούμενες μέρες στο Ναύπλιο: ένας 22χρονος από το Ηράκλειο Κρήτης κάλεσε ηλικιωμένη, συστήθηκε ως υπάλληλος τράπεζας και την έπεισε ότι προκειμένου να εισπράξει αναδρομικά από τη σύνταξή της, θα έπρεπε να καταβάλει χρηματικό ποσό. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι απατεώνες επικαλούνται ότι έχουν συνεννοηθεί με στενό συγγενικό πρόσωπο του ηλικιωμένου. Ο 22χρονος κατάφερε να πάρει τα χρήματα, όμως εντοπίσθηκε και συνελήφθη.

Οι απόπειρες που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες στην περιοχή μας είναι πολλές και η Αστυνομία παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που τους τηλεφωνούν και σε καμία περίπτωση να μη δίνουν προσωπικά τους στοιχεία (κωδικούς κ.τ.λ.). Παράλληλα, να ενημερώνουν άμεσα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη