Τη θέση του Δήμου και του ΚΑΣ θα στηρίξει η Περιφέρεια για τα αρχαία της Υπαπαντής

Τη θέση του Δήμου και του ΚΑΣ θα στηρίξει η Περιφέρεια για τα αρχαία της Υπαπαντής

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής, παρότι είχε μπει στην προχθεσινή συνεδρίαση, η οποία όμως “διαλύθηκε” ή, για την ακρίβεια, έληξε πρόωρα, όταν οι παρατάξεις του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και του τέως περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη συμφώνησαν να διακοπεί και να συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Το θέμα έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Θανάσης Πετράκος, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου». Και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να συζητηθεί, ενώ ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είπε ότι η Περιφερειακή Αρχή δε συμμετέχει και περιμένει να τοποθετηθεί ο κύριος του έργου, που είναι ο Δήμος Καλαμάτας και να αποφασίσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ο Π. Νίκας υπογράμμισε ότι θα τηρήσει την απόφαση που θα πάρει το ΚΑΣ.

Αυτά έγιναν στην αρχή της συνεδρίασης και συμφωνήθηκε η συζήτηση του θέματος να γίνει αργότερα. Όμως αργότερα, όταν ξαναμπήκε το θέμα, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και ο τέως περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης συμφώνησαν ότι εκείνο που προέχει είναι να πάρουν αποφάσεις ο Δήμος Καλαμάτας και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Έπειτα από αυτή την κοινή άποψη ο πρόεδρος του Σώματος, Μανώλης Σκαντζός, κήρυξε τη διακοπή της συνεδρίασης, που έγινε με τηλεδιάσκεψη και ανακοίνωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση, την επόμενη Δευτέρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των περιφερειακών συμβούλων.

Αναγκαστικά ή όχι συμφώνησαν και παρατάξεις της αντιπολίτευσης με τη διακοπή της συνεδρίασης, ζήτησαν όμως το θέμα των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής να συζητηθεί πρώτο.

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην ερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θεωρούμε ότι από τη στιγμή που ο Δήμος Καλαμάτας έχει δρομολογήσει λύση για την τμηματική ανάδειξη της αρχαίας πόλης, το παραπάνω όργανο είναι… αναρμόδιο να πάρει απόφαση.

Υπενθυμίζουμε ότι στη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος με εκπροσώπους της διαδικτυακής κίνησης “σώστε τα αρχαία”, ειπώθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής: “Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην επικοινωνία που έχει με το υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες, στα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη συζήτηση που υπήρξε στη συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής, αλλά και σε μία ακόμα πρωτοβουλία του ιδίου για γεωφυσική διασκόπηση της περιοχής.

Όπως έγινε γνωστό από τον κ. Βασιλόπουλο, έχει υπάρξει συμφωνία με τη Σχολή Μεταλλειολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και άμεσα θα υπογραφεί η σχετική Προγραμματική Σύμβαση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί γεωφυσική διασκόπηση της πλατείας Υπαπαντής και των δρόμων πέριξ αυτής. Εφόσον από την έρευνα προκύψουν νέα στοιχεία, θα δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης του θέματος από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, «η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής είναι απολύτως συμβατή με τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης και θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην προβολή ενός τόσο εμβληματικού σημείου της πόλης της Καλαμάτας»”.

Α.Π.