Υπεράντληση και μείωση στάθμης έφεραν λάσπη στις βρύσες του Ελαιοχωρίου

Υπεράντληση και μείωση στάθμης έφεραν  λάσπη στις βρύσες του Ελαιοχωρίου

Παρέμβαση χθες της ΔΕΥΑΚ για να λυθεί το πρόβλημα που παρατηρείται εδώ και μια εβδομάδα

Σοβαρό πρόβλημα στην υδροδότηση του Ελαιοχωρίου (και πιθανότατα σε άλλους ορεινούς οικισμούς) έχει προκαλέσει η σημαντική μείωση της στάθμης του νερού λόγω της ανομβρίας που επικρατεί, αλλά και της υπεράντλησης.

Εδώ και περίπου μια εβδομάδα οι βρύσες στα σπίτια των κατοίκων του Ελαιοχωρίου τρέχουν θολό νερό, με αποτέλεσμα να μην είναι κατάλληλο για χρήση, ενώ ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, Μιχάλης Βασιλειάδης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, μας είπε πως είχε δρομολογηθεί λύση και από χθες το απόγευμα το πρόβλημα θα λυνόταν.

Η μεγαλύτερη όμως εικόνα στο «κάδρο» είναι πως πολλά θα εξαρτηθούν από το χειμώνα που έρχεται, προκειμένου το επόμενο καλοκαίρι να μην αντιμετωπίσουμε σημαντικό πρόβλημα λειψυδρίας.

Δρομολόγια για νερό

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που μας έστειλαν κάτοικοι από το Ελαιοχώρι του Δήμου Καλαμάτας, το νερό που βγαίνει από τις βρύσες εδώ και μια εβδομάδα είναι λασπωμένο και, φυσικά, τελείως ακατάλληλο για να το χρησιμοποιήσουν.

Μάλιστα, επισήμαναν ότι την Παρασκευή και το Σάββατο ήταν ακόμα πιο θολό, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα σε οικογένειες και μοναχικούς ηλικιωμένους.

Η μόνη τους διέξοδος ήταν η προμήθεια νερού για να πιούν και να μαγειρέψουν από πηγή που δεν είναι κοντά στο χωριό και τα Περιβολάκια.

Κατηγόρησαν, δε, τη Δημοτική Αρχή πως, παρότι γνώριζε το πρόβλημα όλες αυτές τις μέρες, δεν έκανε κάτι για να βοηθήσει τους κατοίκους, στέλνοντας ένα βυτίο ή κάποια εμφιαλωμένα μπουκάλια για τις άμεσες ανάγκες.

Έχει επιληφθεί η ΔΕΥΑΚ

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ κ. Βασιλειάδης εξήγησε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών που έχουν επικρατήσει έχει μειωθεί σημαντικά η στάθμη του νερού στους ταμιευτήρες και το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί με την υπεράντληση. Αυτά τα δύο, εξήγησε, είχαν ως αποτέλεσμα να «τραβήξει» χώμα και να γεμίσει και η δεξαμενή και το δίκτυο. Ήδη χθες συνεργείο είχε αρχίσει να πλένει τη δεξαμενή και το δίκτυο, ενώ- όπως τόνισε- θα τοποθετηθούν και ειδικά φίλτρα. Αυτές, δε, οι εργασίες εκτίμησε ότι θα είχαν ολοκληρωθεί μέχρι χθες το απόγευμα και θα ομαλοποιούνταν η υδροδότηση του χωριού.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι για την επόμενη θερινή περίοδο πολλά θα εξαρτηθούν από τον επερχόμενο χειμώνα, καθώς ο περσινός δεν είχε ιδιαίτερες χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τώρα αυτά τα προβλήματα.

Της Βίκυς Βετουλάκη