93.818 ευρώ ταμειακό έλλειμμα και 205.000 ευρώ χαμένες επιχορηγήσεις, διαπίστωσε ο ορκωτός λογιστής στην ΚΕΑΔΗΜ!

93.818 ευρώ ταμειακό έλλειμμα και 205.000 ευρώ χαμένες  επιχορηγήσεις, διαπίστωσε ο ορκωτός λογιστής στην ΚΕΑΔΗΜ!

Άναψε «φωτιά» στο Δ.Σ. Μεσσήνης – Η νομική υπηρεσία του δήμου θα αναθέσει της υπόθεση σε αρμόδιες αρχές για να καταλογιστούν ευθύνες

Αθανασόπουλος: «Η ΚΕΑΔΗΜ δείγμα πως διαχειριζόταν ο Τσώνης το Δήμο, “ο θεός μαζί του..”»

Τσώνης: «Δεν καλύπτω κανέναν, να πάτε άμεσα στον εισαγγελέα – Είστε φασίστες»




«Φωτιές» άναψε χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης η παρουσίαση της αναλυτικής έκθεσης του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου των χρήσεων 2015-18 της «Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλληλεγγύης του Δήμου Μεσσήνης». Η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη προ περίπου 10 ημερών αλλά αναβλήθηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών που αντιμετώπισε η Μεσσήνη το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση, παραβρέθηκε ο ορκωτός λογιστής κ. Στέφανος Κιουλάφας, ο οποίος διενήργησε τον έλεγχο, για το διάστημα 2015-2018 στην δημοτική επιχείρηση, κατόπιν εντολής από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης.

Ο έλεγχος διήρκησε 12 περίπου μήνες και τα αποτελέσματα που παρουσίασε αναλυτικά χθες το βράδυ ο κ. Κιουλάφας δείχνουν κακοδιαχείριση , χωρίς να έχουν τηρηθεί νόμιμες διαδικασίες και πρωτόκολλα. Αποτέλεσμα, ήταν να διαπιστωθεί ταμειακό έλλειμμα 93.818ευρώ καθώς και 205 χιλ χαμένα από επιχορηγήσεις που δεν εισπράχθηκαν από αμέλεια των υπευθύνων της επιχείρησης.

Αμέσως μετά την παρουσίαση ο ορκωτός λογιστής απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις που αφορούσαν τον έλεγχο στο δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας κ. Βουτιέρο, στον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο κ. Δουρούμη , στον πρώην πρόεδρο της Τ.Κ. Μεσσήνης και μέλος της ΚΕΑΔΗΜ κ. Βλάσση και στον τέως δήμαρχο κ. Τσώνη.

Ερώτηση έκανε και ο αντιδήμαρχος κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος ρώτησε τον ορκωτό λογιστή αν είναι βιώσιμη η κατάσταση πλέον στη δημοτική επιχείρηση όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα με 93.000 ευρώ να έχουν κάνει «φτερά» και άλλες 205.000 να έχουν χαθεί από παραλείψεις. Ο κ. Κιουλάφας απάντησε ότι με τα δεδομένα αυτής της χρονικής στιγμής η δημοτική επιχείρηση δε φαίνεται να είναι βιώσιμη, με τον κ. Παπαγεωργίου να υπενθυμίζει στο Σώμα, ότι το 2015 η δημοτική αρχή του Στάθη Αναστασόπουλου είχε παραδώσει την ΚΕΑΔΗΜ με ταμείο 285 ευρώ και ρυθμισμένα χρέη και πλέον όλοι μπορούν να αντιληφθούν ποιος την έφθασε στο «χείλος του γκρεμού».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Σώματος Νίκος Φύκιρης έκανε γνωστό ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής είναι η έκθεση του ελεγκτή, θα διαβιβαστεί στη νομική υπηρεσία του Δήμου και αυτή να διενεργήσει τα απαραίτητα , ώστε οι αρμόδιες αρχές να καταλογίσουν ευθύνες και να αναζητήσουν που πήγαν τα χρήματα που «λείπουν» απ’ το ταμείο.

Στο «στάδιο» των τοποθετήσεων ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Δουρούμης, σημείωσε ότι διαπιστώνεται ξεκάθαρα ζημία και κατάχρηση στην επιχείρηση, ζήτησε να καταλογιστούν ευθύνες ενώ να γίνει έλεγχος στην επιχείρηση από την αρχή της λειτουργίας της , δηλαδή το 2011 μέχρι και σήμερα.

Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Μπρατσιάκος σημείωσε ότι το Σώμα δεν είναι «εισαγγελέας», ωστόσο έχει το καθήκον να αναθέσει την υπόθεση στις αρμόδιες αρχές καθώς λείπουν χρήματα από το ταμείο , γεγονός που συνιστά μείζον θέμα . Ο κ. Μαλιώτης από την πλευρά του σημείωσε ότι δεν υφίσταται και λόγος συνέχισης ύπαρξης της επιχείρησης ζητώντας να περάσει η αρμοδιότητα της σε αντιδήμαρχο.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο εισηγητής του θέματος κ. Βουτιέρος (και μέλος της ΚΕΑΔΗΜ) υπογράμμισε ότι υπάρχουν ευθύνες συνολικά σε όλο το συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης και όχι μόνο στην πρόεδρο, ζητώντας ο καθένας να αναλάβει της ευθύνες του. Πρόσθεσε δε, ότι η νομιμότητα δεν τηρούνταν  ούτε το προηγούμενο χρονικό διάστημα από αυτό που διενεργήθηκε ο έλεγχος, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του για συνολικό έλεγχο της επιχείρησης καθ΄όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της.  Έθεσε μάλιστα  εκ νέου και το ζήτημα με την «παράνομη» απόφαση να λάβει μισθό ο νυν πρόεδρος της επιχείρησης, ζητώντας παράλληλα το να μην αναλαμβάνει η ΚΕΑΔΗΜ στη κατάσταση που βρίσκεται πολιτιστικές εκδηλώσεις και αυτές να περάσουν στην αρμόδια υπηρεσία πολιτισμού.

Ο πρώην πρόεδρος της Τ.Κ. Μεσσήνης και πρώην μέλος της ΚΕΑΔΗΜ κ. Βλάσσης, σημείωσε από την πλευρά του ότι ο ίδιος είχε χτυπήσει πολλές φορές «καμπανάκι» για την πορεία της επιχείρησης χωρίς να εισακουστεί. Ανέφερε ως παράδειγμα αιτήματα που έφθαναν για μειώσεις ενοικίων από φορείς κ.α. τα οποία και γινόντουσαν δεκτά από το Δ.Σ. της επιχείρησης χωρίς καμία αιτιολόγηση ενώ όταν επισήμανε ότι δεν υφίσταται λόγος να υπάρχει υπάλληλος ουδείς τον άκουσε, φτάνοντας τώρα στο «ανήθικο», όπως είπε ο ίδιος σημείο, να έχει πληρωθεί ο πρόεδρος της επιχείρησης και όχι ο υπάλληλος. Ανέφερε δε, κλείνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι απευθύνθηκε κάποτε στη διευθύντρια της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου για την πορεία της ΚΕΑΔΗΜ και αυτή τον παρέπεμψε στο γενικό γραμματέα του Δήμου, ζητώντας να αναλάβουν άπαντες τις ευθύνες τους και να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Η αντιδήμαρχος, κα  Ελένη Τσέλιου, και διατελέσασα κατά το παρελθόν (επί δημοτικής αρχής Αναστασόπουλου) πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ, σημείωσε ότι δεν μιλούν στο Δ.Σ. Μεσσήνης ο καθένας με βάση το επάγγελμα του, αλλά έχουν καθήκον εκπροσωπώντας τους πολίτες να τους ενημερώνουν για όσα συμβαίνουν. Υπενθύμισε ότι δημοτική αρχή του Στάθη Αναστασόπουλου είχε παραδώσει την ΚΕΑΔΗΜ με χρήματα στο ταμείο με όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα παραλαβής – παράδοσης και σήμερα φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν καταφανέστατες πολιτικές ευθύνες και ας της αναλάβουν τόνισε η κα Τσέλιου, ενώ για τις νομικές – ποινικές ευθύνες,  υπεύθυνες να τις καταλογίσουν είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες στις οποίες θα διαβιβαστεί ο έλεγχος του ορκωτού λογιστή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο αντιδήμαρχος Τάσος Παπαγεωργίου, σημείωσε ότι «προσυπογράφει» όλα όσα είπε η κα Τσέλιου προσθέτοντας ότι είναι παράλογο να ζητούν ευθύνες απ’ όλο το συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης, όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι σύμβουλοι εκεί τοποθετούνται απ΄τη δημοτική αρχή «καλή τη πίστη» και πάνε με φιλότιμο να βοηθήσουν χωρίς να έχουν την παραμικρή αρμοδιότητα. Πρόσθεσε δε, ότι ο τόσο ο Στάθης Αναστασόπουλος όσο και ο νυν Δήμαρχος είχαν ζητήσει όλα αυτά τα χρόνια να γίνει ισολογισμός  και απολογισμός στην δημοτική επιχείρηση επανειλημμένα από την προηγούμενη δημοτική αρχή χωρίς αυτό να γίνει ποτέ αποδεκτό, οπότε φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει την  πολιτική ευθύνη.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Κώστας Ρούτσης έκανε λόγο για «καμένο δάσος» στην ΚΕΑΔΗΜ ζητώντας η υπόθεση να φτάσει μέχρι το τέλος και να καταλογιστούν οι ευθύνες.

Το λόγο στο δημοτικό συμβούλιο πήρε και ο κ. Πατσιώτης πρώτος πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ όταν ιδρύθηκε. Έκανε γνωστό στο Σώμα ότι η εν λόγω δημοτική επιχείρηση δημιουργήθηκε απ’ τη συγχώνευση 4 δημοτικών επιχειρήσεων το 2011 όταν εφαρμόστηκε ο «Καλλικράτης» και «συγχωνεύτηκε» ο δήμος Μεσσήνης με τους άλλους δήμους. Τότε, η επιχείρηση ανέλαβε χρέη 168χιλ. ευρώ που ήρθαν από τους όμορους πρώην δήμους κυρίως, τα οποία όλα ρυθμίστηκαν με αποτέλεσμα το 2015 να παραδώσει ταμείο με 285 ευρώ και ένα χρέος περίπου 30χιλ ευρώ που αφορούσε τη Δ.Ε. Αίπειας, ρυθμισμένο κανονικά. Πρόσθεσε τέλος, ότι έγινε κανονικά πρωτόκολλο παραλαβής – παράδοσης το 2015, ωστόσο τόνισε ότι δεν έχει αντίρρηση να γίνει έλεγχος για όλη την χρονική περίοδο της ΚΕΑΔΗΜ.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Κοτταρίδης, σημείωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση της δημοτικής αρχής να διαβιβαστεί η υπόθεση στη νομική υπηρεσία και κατόπιν στις αρμόδιες αρχές, επανέλαβε όμως το αίτημα του να γίνει έλεγχος για όλη τη χρονική περίοδο της επιχείρησης και όχι μόνο για το διάστημα 2015-2018. Απάντησε δε, και στον κ. Παπαγεωργίου λέγοντας ότι όταν υπάρχει παρουσία σε δημοτικές υπηρεσίες παύει να υφίσταται το «καλή τη πίστη» και όλοι είναι υπόλογοι των ευθυνών που έχουν αναλάβει.

Ο Γιώργος Δαβίλλας, νυν πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ, μίλησε για την «τελευταία πράξη του δράματος», που ολοκληρώθηκε με την έκθεση του ορκωτού λογιστή στη δημοτική επιχείρηση. Πρόσθεσε δε, ότι από την πρώτη μέρα που ο δήμαρχος του ανέθεσε την ΚΕΑΔΗΜ στόχος του ήταν και είναι να ξεκαθαρίσει με διαφάνεια όλα όσα συμβαίνουν στην επιχείρηση. Έκανε λόγο για τραγικές συνθήκες όταν ανέλαβαν, με κόσμο να ζητάει χρήματα ακόμα και ο φαρμακοποιός από τον Αριστομένη. Παράλληλα, έβαλε ξεκάθαρα στο «κάδρο» των ευθυνών εκτός από τον τέως δήμαρχο Γ. Τσώνη την πρώην πρόεδρο της επιχείρησης Γεωργία Παναγοπούλου. Σήμερα, ο κ. Δαβίλλας σημείωσε ότι η επιχείρηση έχει μπει σε μια σειρά οι υπάλληλοι σύντομα θα πληρωθούν έχει δρομολογηθεί το ζήτημα αυτό ενώ σημείωσε ότι πρέπει να του ζητήσουν και συγνώμη όσοι τον αποκάλεσαν «γάιδαρο» σε προηγούμενες συνεδριάσεις καθώς με κόπο φέρανε στο «φως» την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Τέλος, έκανε «κάλεσμα» στην αντιπολίτευση να συνεχίσουν «μονιασμένοι» για το καλό της επιχείρησης, ώστε να διασωθεί και να προσφέρει στο Δήμο Μεσσήνης.

Τσώνης: «Να πάτε τώρα στον εισαγγελέας αλλιώς θα σας πάω εγώ – Είστε φασίστες»  , Αθανασόπουλος: «Ο θεός μαζί σας κ. Τσώνη…»

Το «φορτισμένο» κλίμα έγινε εντονότερο κατά την τοποθέτηση τόσο του τέως δημάρχου που είχε την ευθύνη της ΚΕΑΔΗΜ το «φλέγον» χρονικό διάστημα όσο και του νυν δημάρχου που ήταν «καταπέλτης» προς την πρώην δημοτική αρχή.

Ο κ. Τσώνης στην τοποθέτηση του έκανε λόγο για συστηματικό σχέδιο εξόντωσης του, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του ως δήμαρχος με στόχο να τον πάνε στα δικαστήρια. Σημείωσε, ότι ήδη το είχαν κάνει 3 φορές για άλλες υποθέσεις χαρακτηρίζοντας ως «δόγμα Παπαγεωργίου» αυτή την πρακτική. Επανέλαβε μάλιστα,  ότι είχε πει και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ότι να πάνε όλα στον εισαγγελέα άμεσα, και ότι αν δε το κάνει η δημοτική αρχή θα το κάνει ο ίδιος για όλα τα πεπραγμένα της ΚΕΑΔΗΜ από το 2011 μέχρι και σήμερα. Σημείωσε, ότι στην αρχή ο κ. Δαβίλλας πριν ένα χρόνο έκανε λόγο για 400.000 έλλειμμα στην ΚΕΑΔΗΜ μετά για 300.000  τώρα λένε για 280.000 βάζοντας και τις επιχορηγήσεις του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που δεν εισπράχθηκαν ποτέ και δημιουργούν ψεύτικες εντυπώσεις στην κοινωνία της Μεσσήνης. Παράλληλα, έκανε λόγο για την εποχή των «Capital Control» που κανείς δεν αναρωτήθηκε πως δούλευε ο δήμος ενώ ξεκαθάρισε απαντώντας στον κ. Δαβίλλα ότι δεν καλύπτει την κα Παναγοπούλου γι’ αυτό και ζητά να πάνε άμεσα όλα στον εισαγγελέα. Τέλος, σημείωσε ότι προτίθεται και ο ίδιος να αναθέσει σε ορκωτό λογιστή, με δικά του έξοδα, τον έλεγχο της επιχείρησης από το ’11 μέχρι σήμερα να αυτό είναι νόμιμο και εφικτό.

Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο οποίος  ήταν «καταπέλτης» για τις ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής τονίζοντας ότι η έκθεση του ορκωτού λογιστή είναι αποκαλυπτική για το πώς διαχειριζόταν ο κ. Τσώνης συνολικά το δήμο Μεσσήνης και γι’ αυτό τον οδήγησε σ’ αυτά τα χάλια. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος ουκ ολίγες φορές είχε ζητήσει να γίνει απολογισμός στην ΚΕΑΔΗΜ και να έρθει ο ισολογισμός της επιχείρησης στο Σώμα, χωρίς ποτέ να ακουστεί. Άρα πρόσθεσε, είναι αστείο ο κ. Τσώνης να κάνει πως δε γνωρίζει. Έκανε λόγο δε για ξεκάθαρη συγκάλυψη ευθυνών ενώ πρόσθεσε ότι είναι τουλάχιστον οξύμωρο να «φωνάζει» αυτός για εισαγγελέα όταν είχε τη δυνατότητα να το κάνει όσο ήταν δήμαρχος αλλά δεν ενδιαφερόταν με αποτέλεσμα να φτάσει εκεί που έφτασε η επιχείρηση. Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για έλεγχο από το 2011, επισήμανε ότι αυτό θα ήταν σκόπιμη καθυστέρηση καθώς όλοι γνωρίζουν ότι το ’15 παραδόθηκε μια ΚΕΑΔΗΜ καθ’ όλα «υγιής» με χρήματα στο ταμείο και 30.000 ρυθμισμένα χρέη. Επίσης, σημείωσε, ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε έτρεξε να διασώσει τα χρήματα για το 2019 από επιχορηγήσεις που κινδύνευαν κι αυτά να χαθούν από την αμέλεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ενώ το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τα 205.000, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει καθώς δεν ήταν εφικτό. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι όσα δεσμεύτηκε προεκλογικά στους πολίτες της Μεσσήνης για πλήρη διαφάνεια, γίνονται πράξη. Απευθυνόμενος τέλος, στον κ. Τσώνη του καταλόγισε 100% την πολιτική ευθύνη για όσα έχουν συμβεί αλλά και σκόπιμη συγκάλυψη. Όσο και να προσπάθησε να ξεγλιστρήσει τις προηγούμενες φορές, σημείωσε, αυτή τη φορά δε θα τα καταφέρει, και του «ευχήθηκε» τελειώνοντας «Ο θεός μαζί σου».

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσώνης ζήτησε το λόγο για δευτερολογία και επί προσωπικού με τον πρόεδρο του Σώματος να μη του τον δίνει. Τον οργή του τέως δημάρχου «πλήρωσε» ένα σπασμένο μικρόφωνο ενώ απευθυνόμενος προς τα ΜΜΕ που κάλυπταν το δημοτικό συμβούλιο, χαρακτήρισε «Φασίστες» τη δημοτική αρχή και πλέον τόνισε ότι θα επικοινωνεί μόνο μέσα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας καθώς στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης τον «φιμώνουν».

Να αναφέρουμε τέλος, ότι με το αίτημα της δημοτικής αρχής συμφώνησε και ο Χρήστος Θεωδορακόπουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημειώνοντας «όλα στο φως», καθώς και ο κ. Λάσκαρης γραμματέας του Σώματος που ζήτησε και την πληρωμή του υπαλλήλου της ΚΕΑΔΗΜ. Αξίζει δε, να αναφερθεί ότι απουσίαζε από την αίθουσα η πρώην πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ και νυν δημοτικός σύμβουλος Γεωργία Παναγοπούλου. 


Του Κώστα Γαζούλη