Costa Νavarino: Η ολοκλήρωση των επενδύσεων θα δημιουργήσει 11.000 θέσεις εργασίας

Costa Νavarino: Η ολοκλήρωση των επενδύσεων θα δημιουργήσει 11.000 θέσεις εργασίας

Οι προϋποθέσεις, οι συντονισμένες πολιτικές, η χρηματοδότηση και οι επενδύσεις που απαιτούνται για να προχωρήσει ταχύτατα ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός των οικονομιών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, με στόχο τη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς με θέμα “Βιώσιμη Τραπεζική: Χρηματοδοτώντας το αύριο”.

Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, η αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδυθούν, αποτελεί ευκαιρία για το μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου και με ομιλίες τους συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο καθηγητής του ΟΠΑ και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο καθηγητής του Harvard Business School Γεώργιος Σεραφείμ, ο Alexis Gazzο, Partner, Sustainability & Cleantech, EY France, ο Alistair Clark, διευθύνων σύμβουλος για το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα της EBRD, ο Sean Kidney, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Climate Bonds Initiative, o πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και η ανώτερη γενική διευθύντρια της Τράπεζας Πειραιώς Ελένη Βρεττού. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του Global Sustain Group, Μιχάλης Σπανός.

Ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην Costa Νavarino ως μια επένδυση με μεγάλη οικονομική σημασία, αλλά και παράλληλα με θετική επίπτωση στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 450 ήταν ίδια κεφάλαια, με προοπτική να υπερβεί τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ όταν ολοκληρωθεί, έχοντας δημιουργήσει περισσότερες από 11 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Κωνσταντακόπουλος έδωσε έμφαση στο μοντέλο αειφόρου επιχειρηματικότητας που εφαρμόζει η ΤΕΜΕΣ, με την Costa Navarino να έχει στη δεκαετία λειτουργίας της οικονομικό αποτύπωμα άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και να καταγράφει άνω του 10% της επένδυσης ως θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και την κοινωνία.