Δ.Σ. Μεσσήνης: «Δια περιφοράς» συνεδρίαση με… «ηχηρή» αποχή από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Ανακατατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Χωρίς τη συμμετοχή των παρατάξεων της μειοψηφίας διεξήχθη η χθεσινή «δια περιφοράς» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης. Με αυτόν τον τρόπο η αντιπολίτευση αντέδρασε στην «πρακτική» της Δημοτικής Αρχής (όπως υποστηρίζουν) να θέτει σημαντικά ζητήματα σε «δια περιφοράς» συνεδριάσεις, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αυτές να διεξάγονται στο Φιλοσοφικό Κέντρο, δια ζώσης, με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. 

Το γεγονός, δε, ότι η χθεσινή ήταν η τρίτη συνεδρίαση στις τελευταίες τέσσερις που διεξήχθη κατά τον ίδιο τρόπο, ήταν κι αυτό που «ξεχείλισε το ποτήρι» και τους οδήγησε στη μη συμμετοχή. 

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας εξήγησε αναλυτικά τους λόγους «αποχής» σε μια αιχμηρή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα, καταλογίζοντας στη Δημοτική Αρχή ότι αποφεύγει το διάλογο και τον έλεγχο. 

Από τις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τόσο ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» όσο και ο γραμματέας του Σώματος, Γιάννης Λάσκαρης, που εκλέχθηκε από ανεξάρτητο συνδυασμό, τόνισαν ότι είναι απαράδεκτο να έρχονται σημαντικά ζητήματα κατ’ αυτόν τον τρόπο για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γι’ αυτό το λόγο και απείχαν με τη σειρά τους.

Απ’ την πλευρά των έξι ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, στη χθεσινή συνεδρίαση δε συμμετείχαν, για τους ίδιους λόγους με τις παρατάξεις των μειοψηφιών, ο τέως δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, καθώς και ο Μανώλης Δουρούμης. Ο τέως δήμαρχος, μάλιστα, κατήγγειλε με βαρείς χαρακτηρισμούς τις «δια περιφοράς» συνεδριάσεις, σημειώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή είχε θέσει αυτό το θέμα, όπως και το γεγονός ότι «φιμώνεται» η αντιπολίτευση στο Δ.Σ. Μεσσήνης, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανείς αυτές τις πρακτικές.

Αντιθέτως, κανονικά συμμετείχαν χθες, ψηφίζοντας  και τα δέκα θέματα στην ημερήσια διάταξη, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Γιώργος Αθανασόπουλος και η Γωγώ Παναγοπούλου.

Αναλυτικά τα θέματα που «συζητήθηκαν» χθες και πέρασαν ομόφωνα με τις ψήφους των 16 συμβούλων της Δημοτικής Αρχής και των τριών ανεξαρτήτων, ήταν τα εξής:

1. Έγκριση τροποποίησης του κανονισμού λειτουργίας ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη της Μεσσήνης

2. Έγκριση παραχώρησης χρήσης κοινοχρήστου χώρου

3. Συγκρότηση επιτροπών προσωρινής και οριστικής παραλαβής έργων

4. Έγκριση εγγραφών παιδιών στο 1ο ΚΔΑΠ Μεσσήνης εκτός ΕΣΠΑ

5. Έγκριση πρακτικού επιτροπής εγγραφών – διαγραφών για τους Παιδικούς Σταθμούς & το Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Μεσσήνης.

6. Έγκριση Πρακτικού Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

7. Έγκριση Πρωτοκόλλου Παροχής Υπηρεσιών Τέταρτου (4ου) Τριμηνιαίου Λογαριασμού Περιόδου από 01.04.2020 έως 30.06.2020 σύμφωνα με το άρθρο 4 της υπ’ αριθμό 19SYMV004535199 2019-02-28 σύμβασης μεταξύ του Δήμου Μεσσήνης και της Αναδόχου Εταιρείας ‘‘Waste Water & Energy ΙΚΕ’’

8. Έγκριση πρωτοκόλλων παροχής υπηρεσιών

9. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων στα Τ.Δ. Αβραμιού-Λευκοχώρας (Τμήμα ΙΙ)»

10. Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος – Προϋπολογισμού Δήμου Μεσσήνης οικ. Έτους 2020.

του Κώστα Γαζούλη

Ν. Κοτταρίδης: «Με τις συνεδριάσεις δια περιφοράς η Δημοτική Αρχή αποφεύγει το διάλογο και τον έλεγχο»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφέρει:

«Όπως προκύπτει από τις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου οι διά περιφοράς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι από τα υποχρεωτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας που οφείλεται στον COVID-19, αλλά μία από τις δυνατές επιλογές, που είναι είτε οι δια ζώσης συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε δια περιφοράς. Κατά κανόνα αυτή την εποχή οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων από τη Βουλή και τα Περιφερειακά Συμβούλια μέχρι τα Δημοτικά Συμβούλια και τα συνδικαλιστικά όργανα γίνονται δια ζώσης, αφού βέβαια υπάρχουν οι προϋποθέσεις και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Με αυτό τον τρόπο γίνονται μέχρι πρόσφατα και οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης στο αμφιθέατρο του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης ή στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Τελευταία ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναιτιολόγητα και αυθαίρετα έστειλε προσκλήσεις για συνεδρίαση διά περιφοράς. Στις συνεδριάσεις διά περιφοράς δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης των θεμάτων ούτε δυνατότητα ελέγχου της Δημοτικής Αρχής. Αυτά τα γνωρίζουν ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Επομένως, στο ερώτημα γιατί κάνουν αυτή την επιλογή η απάντηση είναι προφανής, για να αποφύγουν το διάλογο και τον έλεγχο. Καταγγέλλουμε αυτή την απαράδεκτη τακτική και δε συμμετέχουμε στη σημερινή δια περιφοράς συνεδρίαση.

ΑΔΕΥΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο Επικεφαλής

Κοτταρίδης Νικόλαος».