Διήμερο αντιφασισμού και στην Καλαμάτα: «Δεν είναι αθώοι – Οι φασίστες στη φυλακή»

Διήμερο αντιφασισμού και στην Καλαμάτα: «Δεν είναι αθώοι – Οι φασίστες στη φυλακή»

Με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι – Οι φασίστες στη φυλακή» χιλιάδες άνθρωποι αλλά και θύματα της νεοναζιστικής οργάνωσης, η οποία δρούσε ανεξέλεγκτα για πολλά χρόνια,  περιμένουν  την αυριανή απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο θα τοποθετηθεί για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων που εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Τα πρωτοπαλίκαρα του Νίκου Μιχαλολιάκου δρούσαν για πάνω από μία δεκαετία με μία σειρά δολοφονικών επιθέσεων αλλά και πογκρόμ κατά προσφύγων. Η απόφαση επί της αθωότητας ή της ενοχής των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αύριο, θα είναι το πρώτο μέρος της πολύωρης διαδικασίας, με μείζον ζήτημα την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης. Θα ακολουθήσουν, ωστόσο, αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και οι αποφάσεις του δικαστηρίου για τις ποινές, τα ελαφρυντικά και την πιθανή ανασταλτική δύναμη κάποιας έφεσης.

Εκδηλώσεις στην Καλαμάτα

Στην πόλη της Καλαμάτας έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από αντιφασιστικές δράσεις εν όψει της απόφασης του δικαστηρίου. Οι δύο έγιναν χθες και η μία είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Ειδικότερα, με πρόσκληση της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας εκατοντάδες πολίτες, μέλη κομμάτων, φορέων και συλλογικοτήτων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Καλαμάτας.

Σε ανακοίνωσή της η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας σημειώνει: “Μέσα από 5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας έχει έρθει πια στην επιφάνεια όλο εκείνο το υλικό, που δεν αφήνει καμία αμφιβολία στον πλέον δύσπιστο ότι η ΧΑ και τα μέλη της ήταν ανέκαθεν ναζιστές, μαχαιροβγάλτες και δολοφόνοι. Κανένας δεν μπορεί πλέον να πει ότι δεν ήξερε.

Αυτή την εγκληματική δράση συγκάλυπτε το κράτος και οι μηχανισμοί του όλα αυτά τα χρόνια μέσα από φανερές και κρυφές σχέσεις με τη ΧΑ. Τον ίδιο ρόλο είχαν και τα συστημικά ΜΜΕ.

Το μόνο ανάχωμα που υψώθηκε ήταν από τους χιλιάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες που μέσα από οργανώσεις και συλλογικότητες ή και ατομικά στάθηκαν με αποφασιστικότητα απέναντι στους «λύκους». Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο «πόλεμος» ενάντια στους φασίστες και τις παραφυάδες τους δε θα τελειώσει με την απόφαση ενός δικαστηρίου. Όμως, είναι η πρώτη φορά που μαζί με τους φυσικούς αυτουργούς των εγκληματικών πράξεων βρίσκεται κατηγορούμενη η ηγεσία της ΧΑ.

Έτσι μέσα στη δικαστική αίθουσα δόθηκε μία ιστορική μάχη για να αποδειχθεί αλλά ταυτόχρονα και να έρθει στο φως το γεγονός ότι όλες οι δολοφονίες, απόπειρες δολοφονιών και επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες και ιδεολογικούς αντιπάλους δεν ήταν ποτέ «μεμονωμένα περιστατικά». Ήταν ο πυρήνας και η ουσία του εγκληματικού σχεδίου πάνω στο οποίο δομήθηκε, οργανώθηκε και έδρασε η ΧΑ με συνεκτικό κρίκο τη ναζιστική ιδεολογία των μελών της.

Γι’ αυτό την ίδια μάχη θα δώσουμε κι εμείς έξω από το δικαστήριο, διαδηλώνοντας ότι για όλους εμάς, για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, η απόφαση είναι μία και έχει ήδη παρθεί στη συνείδησή μας…”.

Λίγο αργότερα έγινε προβολή του ντοκιμαντέρ της Αντζελίκ Κουρούνη “Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση” στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ (Μπενάκη 11).

Όπως διαβάζουμε από το σημείωμα της σκηνοθέτριας: “Το 2009 άρχισαν τα γυρίσματα της ταινίας «Χρυσή Αυγή: μια προσωπική υπόθεση», όπου διερωτόμουν ποια ήταν η φύση αυτού του νεοναζιστικού κόμματος που μόλις είχε μπει στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και, έπειτα από χρόνια περιθωριοποίησης, άρχιζε να απασχολεί την κεντρική πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Πέντε χρόνια αργότερα, όταν τελείωσα την ταινία, η Χ.Α. ήταν πλέον η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Τότε το ερώτημα που με απασχολούσε ήταν γιατί ένα μέρος των Ελλήνων ψήφιζε σταθερά αυτό το μόρφωμα παρά τη δίκη που είχε ήδη αρχίσει και παρά τις αποκαλύψεις για τη δράση της. Τι είχε στο κεφάλι του ο ναζιστής της διπλανής πόρτας;

Σήμερα το βασικό ερώτημα είναι άλλο. Πώς να αντισταθούμε και να οργανωθούμε; Με ποια μέσα; Πώς να αντισταθούμε στην ακροδεξιά ιδεολογία που είναι παρούσα σχεδόν σε όλα τα κοινοβούλια, ακόμα και εκεί που δεν εκφράζεται από αμιγώς δικό της κόμμα, στο φασισμό που αντιμετωπίζεται ως μπανάλ πολιτική θέση, στην άνοδο της νεοναζιστικής ιδεοληψίας; Με άλλα λόγια, μπορεί η δημοκρατία όχι απλά να αναχαιτίσει, αλλά να αφανίσει τον φασισμό και το ναζισμό;

Ο φόβος που ήδη ένιωθα στα γυρίσματα της πρώτης ταινίας παραμένει παρών. Ο συνάδελφός μου και συν-συγγραφέας της ταινίας, Thomas Iacobi, γρονθοκοπήθηκε άγρια δύο βήματα στην κυριολεξία από τη Βουλή από αφιονισμένους οπαδούς της Χ.Α. που τον είχαν αναγνωρίσει”.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται σήμερα στις 6.00 το απόγευμα με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία από το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας.

Α.Π.