Δικογραφίες για επεισόδια με Ρομά

Δικογραφίες για επεισόδια με Ρομά

Έπιασαν δουλειά οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές μετά τα τραγικά περιστατικά στην Πιπερίτσα

Μόνο αναπάντητα δε φαίνεται πως θα αφήσουν αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές να περάσουν τα όσα διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον «ξεσηκωμό» Ρομά μετά το θάνατο ενός 18χρονου από τον πυροβολισμό 63χρονου στο σπίτι του οποίου στην Πιπερίτσα είχε μπει να κλέψει.

Ήδη έχει ξεκινήσει ο σχηματισμός δικογραφιών, σχεδόν για όλα τα περιστατικά που σημειώθηκαν, ενώ από βίντεο που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ή από αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει ταυτοποίηση δραστών και οχημάτων.

Άλλωστε, ήδη τρεις νεαροί Ρομά που συνελήφθησαν στα επεισόδια στον κόμβο της Μεσσήνης αναμένεται να δικαστούν την επόμενη εβδομάδα με αρκετές κατηγορίες σε βάρος τους, ενώ άλλοι τέσσερις έχουν ταυτοποιηθεί για τα ίδια επεισόδια και έχει σχηματισθεί δικογραφία. Δικογραφία έχει σχηματισθεί και για τον «νταή» Ρομά ο οποίος καταγράφηκε σε βίντεο που έκανε το «γύρο» του διαδικτύου να γρονθοκοπεί τη γυναίκα του.

Ταυτόχρονα, χθες εντοπίσθηκε και συνελήφθη ο 50χρονος που επιτέθηκε και δάγκωσε δημοτικούς αστυνόμους στην Καλαμάτα.

Κόμβος Μεσσήνης

Τα πρώτα σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν την ημέρα της κηδείας του 18χρονου Ρομά, στον κόμβο της Μεσσήνης, όπου οι δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και χημικά για να τα διαλύσουν.

Την ίδια μέρα είχαμε τη σύλληψη τριών νεαρών Ρομά, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας με κατηγορίες για διακεκριμένες φθορές, παρακώλυση συγκοινωνιών, επικίνδυνη οδήγηση και διατάραξη κοινής ειρήνης. Ταυτόχρονα στα επεισόδια αυτή ταυτοποιήθηκαν άλλα τέσσερα άτομα, για τα οποία έχει σχηματισθεί δικογραφία με τις ίδιες κατηγορίες.

Επίσης, σημειώθηκε άλλο ένα περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο και έλαβε μεγάλες διαστάσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδησεογραφικά site σε όλη την Ελλάδα, με έναν Ρομά να οδηγεί επικίνδυνα, θέτοντας σε κίνδυνο πολίτες και αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο, να επιτίθεται λεκτικά σε αστυνομικούς και όταν η σύζυγός του πήγε να τον συγκρατήσει, να τη γρονθοκοπά στη μέση του δρόμου. Γι’ αυτό το περιστατικό έχει σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος του συγκεκριμένου.

Απειλητικά βίντεο

Από τη Δευτέρα το μεσημέρι που συνέβη το τραγικό περιστατικό στην Πιπερίτσα μέχρι και αυτές τις ημέρες σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν βίντεο με Ρομά να εκτοξεύουν απειλές και να μιλούν για εκδίκηση.

Όλα αυτά έχουν συλλεχθεί, αποθηκευτεί και έχει ξεκινήσει από τις αρμόδιες αρχές η ταυτοποίηση των στοιχείων των συγκεκριμένων ατόμων που εμφανίζονται.

Αρκετά από αυτά τα άτομα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και κινούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Επεισόδια στον αυτοκινητόδρομο

Την Παρασκευή και ενώ βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη η απολογία του 63χρονου για τις πράξεις που κατηγορείται, ψευδής ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι αφέθηκε ελεύθερος, «ξεσήκωσε» Ρομά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Πελοπόννησο, προκαλώντας προβλήματα και ζημιές στον αυτοκινητόδρομο, με φωτιές και βιαιοπραγίες.

Για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον κόμβο των Αρφαρών, στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Καλαμάτας, από το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Πελοποννήσου σχηματίσθηκε δικογραφία κατά αγνώστων, ενώ εξετάζονται βίντεο που έχουν στα χέρια τους για ταυτοποίηση ατόμων.

Οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη δικογραφία είναι: διατάραξη κοινής ειρήνης, εμπρησμός, επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία, παρακώλυση συγκοινωνιών, επικίνδυνη σωματική βλάβη και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Άλλες δύο ξεχωριστές δικογραφίες, ετοιμάζουν το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας και το Τμήμα Τροχαίας Κορίνθου για παρακώλυση συγκοινωνιών και φθορά ξένης ιδιοκτησίας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κορινθία.

Παράλληλα, εκτός από πρόσωπα ταυτοποιούνται οχήματα και αριθμοί πινακίδων κυκλοφορίας, ενώ στην όλη διαδικασία συνδράμει η Τροχαία με αυστηροποίηση των ελέγχων.

Σύλληψη για επίθεση και δάγκωμα

Τέλος, χθες το πρωί στο Ασπρόχωμα εντοπίσθηκε και συνελήφθη ο 50χρονος Ρομά που τη Δευτέρα το μεσημέρι επιτέθηκε σε δύο δημοτικούς αστυνομικούς του Δήμου Καλαμάτας.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στα γραφεία του παλιού Δημαρχείου, όταν ο 50χρονος Ρομά πήγε εκεί εξαγριωμένος επειδή βρήκε στο όχημά του κλήση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Εκεί επιτέθηκε στους δημοτικούς αστυνόμους, έσπρωξε έναν, ενώ δάγκωσε ένα δεύτερο στο χέρι και τράπηκε σε φυγή. Μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι δύο δημοτικοί αστυνόμοι που δέχτηκαν την επίθεση, χθες το πρωί ο 50χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Καλαμάτας.