Δύο μεγάλες υποθέσεις ανθρωποκτονίας επιστρέφουν στο Μεικτό Ορκωτό

Δύο μεγάλες υποθέσεις ανθρωποκτονίας επιστρέφουν στο Μεικτό  Ορκωτό

Στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Καλαμάτας θα επιστρέψουν δύο μεγάλες υποθέσεις ανθρωποκτονίας που είχαν συνταράξει τη Μεσσηνία το 2009. Η μία αφορά στη δολοφονία 38χρονου από 37χρονο σήμερα (τότε 26χρονο), ο οποίος τον Ιούλιο του 2009 τον πυροβόλησε στην οδό Ναυαρίνου στην Καλαμάτα, και η άλλη τη δολοφονία δικηγόρου της Κυπαρισσίας τον Ιανουάριο του 2009 με κύριο δράστη ένα Βορειοηπειρώτη. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι είχαν κριθεί ένοχοι και είχαν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη και σε δεύτερο βαθμό.

Η μία, μάλιστα, αναμένεται να συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στη συνεδρίαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Καλαμάτας και ο λόγος είναι η επανεξέταση των ποινών που έχουν επιβληθεί μετά τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα.

Δολοφονία στη Ναυαρίνου
Το 38χρονο θύμα ήταν υπεύθυνος καταστήματος στη Ναυαρίνου. Δράστης και θύμα εκείνη την περίοδο είχαν διαπληκτισμούς για μια κοπέλα που φέρεται να διατηρούσε σχέση με τους δύο.

Την ημέρα της δολοφονίας, στις 2 Ιουλίου 2009, λίγο πριν από τις 2.00 το μεσημέρι, ο 26χρονος τότε δράστης σταμάτησε με το αυτοκίνητό του, διπλοπαρκάροντας, στην οδό Ναυαρίνου, με κατεύθυνση προς Filoxenia. Ο 38χρονος βρισκόταν από την κάτω πλευρά του δρόμου και άρχισαν να διαπληκτίζονται. Ο δράστης μπροστά στα μάτια δεκάδων θαμώνων και περαστικών σήκωσε την καραμπίνα που έφερε μαζί του και σημάδεψε τον 38χρονο.

Πυροβόλησε μια φορά τον 38χρονο κι αυτός τραυματισμένος κατάφερε να διασχίσει την οδό Ναυαρίνου και όταν βρέθηκε κοντά στο βορινό πεζοδρόμιο, δέχτηκε το δεύτερο πυροβολισμό, αφήνοντας την τελευταία του πνοή λίγο πριν διακομισθεί στο νοσοκομείο.

Στα δύο δικαστήρια που έγιναν επιβλήθηκε στο δράστη η ανώτερη ποινή, αυτή της ισόβιας κάθειρξης.

Όμως, έπειτα από αναίρεση λόγω των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, η υπόθεση την Πέμπτη θα επανεξετασθεί μόνο ως προς τις ποινές που είχαν επιβληθεί, καθώς πλέον προβλέπεται ισόβια ή 15 χρόνια κάθειρξης. Αυτό σημαίνει ότι το δικαστήριο θα εξετάσει μόνο το θέμα της ποινής και είναι στη ευχέρειά του να αφήσει την ίδια ποινή ή να επιλέξει επιεικέστερη.

Παράλληλα, με τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα έχει καταργηθεί η ποινή της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων που είχε επιβληθεί.

Δολοφονία δικηγόρου
Το ίδιο αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση της δολοφονίας γνωστού δικηγόρου της Κυπαρισσίας τον Ιανουάριο του 2009 στο γραφείο του. Οι δύο δράστες που έχουν κριθεί ένοχοι έχουν καταδικασθεί ο ένας σε ισόβια και ο δεύτερος σε κάθειρξη 12 ετών.

Η υπόθεση αναμένεται να ξαναμπεί στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου, μόνο ως προς την ποινή του καταδικασθέντος σε ισόβια, ο οποίος μέχρι και στην τελευταία δίκη δήλωνε αθώος.

Ο άτυχος δικηγόρος στις 26 Ιανουαρίου του 2009 και ενώ βρισκόταν στο γραφείο του στην Κυπαρισσία και εργαζόταν, δέχτηκε δολοφονική επίθεση. Οι δράστες τού προκάλεσαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και τον εγκατέλειψαν αιμόφυρτο. 

Τον εντόπισε συνάδελφός του, ενώ διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασής του στην Τρίπολη, όπου και κατέληξε.

Της Βίκυς Βετουλάκη