Έκκληση από το διευθυντή του ΚΥ Καλαμάτας να μην τρέχουν όλοι για τεστ

Έκκληση από το διευθυντή του ΚΥ Καλαμάτας να μην τρέχουν όλοι για τεστ

«Η απομόνωση είναι το καλύτερο μέτρο»  

Να μην παθαίνουν πανικό όσοι μαθαίνουν ότι στην οικογένεια ή το περιβάλλον τους υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού και τρέχουν στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας για τεστ, αλλά να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες για απομόνωση και αν παρουσιάζουν συμπτώματα, να επικοινωνούν με το γιατρό τους.

Αυτό επισήμανε χθες ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, ιατρός – χειρουργός Παναγιώτης Κατσαφάδος, με αφορμή τα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στη Μεσσηνία, αλλά τη χθεσινή ανακοίνωση για κρούσμα σε σχολείο της Καλαμάτας.

Όχι πανικός
Ο κ. Κατσαφάδος τόνισε πως, αν ένα παιδί βρεθεί θετικό στην τάξη του, αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα παιδάκια πρέπει να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό. «Αν τρέξουν την επόμενη μέρα να κάνουν το τεστ, μπορεί να βγει αρνητικό, να εφησυχάσουν, να συνεχίσουν τις επαφές τους και να εκδηλώσουν συμπτώματα 4-5 ή και 10 μέρες μετά. Πρέπει τα υπόλοιπα παιδιά που έχουν έρθει σε επαφή με το θετικό κρούσμα να κάθονται στο σπίτι τους και να παραμένουν απομονωμένα, ακόμα και από τους γονείς τους και ιδιαίτερα από ηλικιωμένα άτομα. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευτούν όλοι. Να παρακολουθούν την κατάστασή τους και αν παρουσιάσουν συμπτώματα, όπως πυρετό, δύσπνοια, κομμάρες, τότε να επικοινωνούν με το γιατρό τους και αυτός θα τους κατευθύνει. Ακόμα και με αυτά τα συμπτώματα δε σημαίνει πως κάποιος είχε νοσήσει. Μπορεί να είναι ένα συνάχι. Ο γιατρός θα κρίνει αν πρέπει να γίνει το τεστ. Πιθανότατα κι εμένα θα με έπιανε πανικός ως γονιό, αλλά πρέπει να ακούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των ειδικών με προσήλωση», τόνισε.

Εγκληματικό
Ο κ. Κατσαφάδος εξήγησε ότι τα τεστ που γίνονται στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας στέλνονται στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το οποίο βγάζει τα αποτελέσματα. Όταν κάποιος απευθύνεται στο Κέντρο Υγείας, για να γίνει η λήψη πρέπει να εξετασθεί από γιατρό κι αν ο γιατρός που εφημερεύει κρίνει ότι πρέπει να το κάνει, τότε θα γίνει. Ο γιατρός, επίσης, θα κρίνει αν κάποιος πρέπει να μείνει σε καραντίνα.

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας σημείωσε ότι λιγοστεύουν σημαντικά τα τεστ που είχε στη διάθεσή της η μονάδα και ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο, καθώς προχθές, προκειμένου να εξετασθούν αθλητές ποδοσφαιρικών ομάδων που είχαν έρθει σε επαφή με κρούσμα, άμεσα ενήργησε και στάλθηκαν στο ΚΥ 200 rapid τεστ. Έτσι, εξετάσθηκαν 105 αθλητές, ενώ όλα βγήκαν αρνητικά.

Τις επόμενες μέρες θα σταλούν κι άλλα τέτοια τεστ στο Κέντρο Υγείας, καθώς αναμένεται η άφιξη εργατών γης και σε όλους πρέπει να γίνει η συγκεκριμένη εξέταση. «Δε χρειάζεται πανικός. Το πιο καλό μέτρο είναι η απομόνωση, ακόμα και αν δεν έχουμε συμπτώματα. Αν έρθουμε σε επαφή με κρούσμα, δε σημαίνει οπωσδήποτε ότι νοσήσαμε. Οφείλουμε, όμως, να καθίσουμε σε απομόνωση», υπογράμμισε ο κ. Κατσαφάδος και καταλήγοντας ευχήθηκε να μην είναι αλήθεια όσα πληροφορείται ότι εργοδότες απείλησαν εργαζομένους ότι θα απολυθούν, αν τεθούν σε απομόνωση. «Ελπίζω να μην ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί είναι εγκληματικό», είπε.

Της Βίκυς Βετουλάκη