Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας “κρύφτηκε” πίσω από το δάχτυλό της για τη συνεργασία της με τον Δ. Κουκούτση

Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας  “κρύφτηκε” πίσω από το δάχτυλό της για τη συνεργασία της με τον Δ. Κουκούτση

Μετά τα μεσάνυχτα γεμίζουν οι δρόμοι… φαντάσματα υποστηρίζουν κάποιοι. Ο άγραφος αυτός κανόνας επιβεβαιώθηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Η Δημοτική Αρχή διάλεξε έναν ολισθηρό δρόμο αντιδημοκρατικότητας, προκειμένου να κρυφτεί από την πραγματικότητα. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την επίσημη σύμπλευση, από την προεκλογική περίοδο ακόμα, της παράταξης του δημάρχου με εκείνη του Δ. Κουκούτση.

Αντί, όμως, να παραδεχτεί το πολιτικό της λάθος, θέλησε να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της. Και για πρώτη φορά στα χρονικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταδικάζεται από την πλειοψηφία του Σώματος (18-12 ψήφοι) για τη συνεργασία της με την παράταξη του Δ. Κουκούτση, περίμενε να… νυχτώσει και να αποχωρήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι από το αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”, για να επαναφέρει την πρότασή της που είχε καταψηφιστεί.

Το επίσημο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για την καταδίκη Κουκούτση και τη στάση της Δημοτικής Αρχής, που υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης και τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, έχει ως εξής: “Όπως είναι γνωστό, την Τετάρτη 7/10/2020 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, μετά μια δικαστική διαδικασία 5,5 ετών και με βάση τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία της πραγματικά εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, καταδίκασε ομόφωνα τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και μαζί ένα πλήθος ηγετικών στελεχών της για τη συμμετοχή και διεύθυνσή της, ανταποκρινόμενο και στην απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, που την εκδήλωσε με τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Ανάμεσα στους καταδικασμένους της ηγεσίας της συμπεριλαμβάνεται και ο Κουκούτσης (καταδικάστηκε σε 6 χρόνια χωρίς ελαφρυντικά), που στις εκλογές του 2019 ήταν επικεφαλής ψηφοδελτίου για το Δήμο Καλαμάτας και εξέλεξε έναν ακόμα δημοτικό σύμβουλο. Ο συγκεκριμένος συνεργαζόταν με τη Δημοτική Αρχή και πρόσφατα παραιτήθηκε από την έμμισθη θέση που κατείχε, καθώς και από άλλες επιτροπές στις οποίες συμμετείχε.

Με βάση πλέον και την επίσημη καταδίκη από το δικαστήριο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και της ηγεσίας της για τη συμμετοχή και διεύθυνσή της, ζητάμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας να ληφθεί πολιτική απόφαση του οργάνου για την πολιτική απομόνωση και μη συμμετοχή του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καλούμε το προεδρείο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιηθεί η παραπάνω απόφαση με βάση και την ισχύουσα νομοθεσία”.

Το… μεταμεσονύκτιο ψήφισμα
Αντιγράφουμε από το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής: «Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην 21η/2020 συνεδρίαση του Σώματος ψήφισμα που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή: “Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ως εγκληματικής οργάνωσης.

Η κρίση της Δικαιοσύνης ανταποκρίνεται πλήρως στο περί δικαίου αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας.

Ζητάμε την άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας και την επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων όσων καταδικάζονται για εγκληματικές πράξεις που στρέφονται κατά της Δημοκρατίας και για εγκλήματα ρατσιστικής βίας.

Καλούμε τον Δημήτρη Κουκούτση να παραιτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας ως έμπρακτο δείγμα μεταμέλειας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας συνεχίζει τον καθημερινό αγώνα ενάντια στο φασισμό, τη βία, τη μισαλλοδοξία και το λαϊκισμό”.

Η συνεργασία των δύο πλευρών έχει εξαφανιστεί. Διότι το ψήφισμα του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου με την πρόταση απόφασης του Δημήτρη Οικονομάκου έλεγαν περίπου το ίδιο πράγμα. Μόνο που ο Δημήτρης Οικονομάκος είχε στην εισήγησή του και την αναφορά ότι η Δημοτική Αρχή μέχρι πριν από λίγες ημέρες “συνεργαζόταν” με τον καταδικασμένο ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Δημήτρη Κουκούτση. Κι αυτό ο δήμαρχος με τη Δημοτική Αρχή δεν το ήθελαν με τίποτα.

Η συνεδρίαση
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, τόνισε: “Οι προηγούμενες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από την απόφαση του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής και σχεδόν όλες οι δημοτικές παρατάξεις τη σχολίασαν, κάθε μία βέβαια με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο.

Δυστυχώς για εσάς, κε δήμαρχε, ο μέχρι πριν από λίγες ημέρες υπόδικος συνεργάτης σας στη διοίκηση του Δήμου κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και όχι σε κάποιο μόρφωμα, όπως αναφέρατε στην ανακοίνωσή σας.

Ήταν αναμενόμενο και σας είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτό. Έχει ειπωθεί ότι η ψήφος δεν έχει ούτε οσμή ούτε χρώμα και ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Δε συμφωνώ, γι’ αυτό συνεπής στον αξιακό μου κώδικα τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών δεν τηλεφώνησα στον κ. Κουκούτση, για να του ζητήσω την υποστήριξή του, όπως κάνατε εσείς και αυτή, όπως αντιλαμβάνεσθε, κε δήμαρχε, είναι η μεγάλη ειδοποιός διαφορά μας.

Κανείς μας δε σας κατηγόρησε κε δήμαρχε, ότι είστε φασίστας, ούτε σας εξισώσαμε με τα μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά κρίναμε τις επιλογές σας, οι οποίες ήταν απόλυτα λανθασμένες και σας καλούμε, έστω και τώρα, να ζητήσετε συγγνώμη από τους συνδημότες μας. Η αντικειμενική κριτική δε συνιστά ύβρη. Οι ανίερες συμμαχίες συνιστούν και βέβαια επιφέρουν τη νέμεση”.

Ο Βασίλης Τζαμουράνης με τη σειρά του επισήμανε μεταξύ άλλων: “Με είχε ενοχλήσει πάρα πολύ ότι ως Δημοτική Αρχή και ως πλειοψηφία δείχνατε να διασκεδάζετε με τον τρόπο με τον οποίο ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κουκούτσης είχε πολλές φορές προκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν κάνατε τίποτα για να τον σταματήσετε”.

Ανάλογες αναφορές για τη στάση του δημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου έγιναν από τον Μανώλη Μάκαρη, επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου-Ενεργοί Πολίτες”, τον Τάσο Νιάρχο από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρη Φαββατά, τους δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Σωφρονά, Βασίλη Κανάκη, Γιάννη Χριστόπουλο κ.ά.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι στη δημοκρατία υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και πως ο ίδιος δεν είναι δικαστής, δείχνοντας πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν έκανε κάποιο λάθος σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του με τον Δημήτρη Κουκούτση. Τόνισε, όμως, ότι η απόφαση της δικαιοσύνης είναι ιστορική, ενώ ανέφερε ότι λειτουργεί πάντα με σκεπτικισμό, ρεαλισμό και σεβασμό στον άνθρωπο…

Ψηφοφορία
Η πρόταση της αντιπολίτευσης που εισηγήθηκε ο Δημήτρης Οικονομάκος υπερψηφίστηκε παίρνοντας 18 ψήφους. Ψήφισαν υπέρ όλες οι αντιπολιτεύσεις, εκτός της παράταξης της Μαρίας Οικονομάκου που διασπάστηκε στα τρία. Η Μαρία Οικονομάκου και ο Λεωνίδας Λιάπας ψήφισαν υπέρ, η Ελένη Γκλεγκλέ ψήφισε λευκό και ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος ψήφισε υπέρ της πρότασης της Δημοτικής Αρχής.

Β. Κοσμόπουλος
Σχολιάζοντας τα όσα έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Β. Κοσμόπουλος, υποστήριξε χθες: «Ο δήμαρχος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προσπάθησε να δραπετεύσει από τη βαρύτατη ευθύνη της επιλογής του να συνεργαστεί με τον υπόδικο και νυν ένοχο πρώην βουλευτή. Χωρίς να εκφράσει στο παραμικρό τη μεταμέλειά του, επιχείρησε να μεταθέσει τη συζήτηση στην καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Αρνήθηκε να αναφερθεί στο ψήφισμα της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και στο γεγονός της επί ενός έτους συνεργασίας του με τον πρώην βουλευτή. Η οποία ασφαλώς θα συνεχιζόταν, αν δεν είχε εκδοθεί η δικαστική απόφαση.

Αυτό απέδειξε και η προκλητική απόφασή του να αντικαταστήσει τον καταδικασμένο πρώην βουλευτή με το άλλο μέλος του συνδυασμού του, ο οποίος επίσης ανεξαρτητοποιήθηκε μετά την απόφαση.

Με τη στάση του δυναμιτίζει οριστικά όποια πιθανότητα συνεργασίας και αποφασίζει να προχωρήσει εκμεταλλευόμενος την παρέμβαση Θεοδωρικάκου και τις αποστασίες μέσω ανεξαρτητοποίησης».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη