Ανοικτό εργοτάξιο η Καλαμάτα τα επόμενα χρόνια

Ανοικτό εργοτάξιο η Καλαμάτα τα επόμενα χρόνια

Αν είναι αλήθεια και όχι πολιτική «παραπλάνηση» ο προγραμματισμός της Δημοτικής Αρχής

Οι σημερινές εξουσίες, νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική, πάσχουν από έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτές. Η καχυποψία, η επιφυλακτικότητα και η αμφιβολία έχουν απλωθεί. Η χώρα έχει μετατραπεί σε γη των άπιστων Θωμάδων και η ανυποληψία κυριαρχεί.

Πολύ περισσότερο τα παραπάνω ισχύουν για την εκτελεστική, η οποία “κρατάει” και τη ζωή των πολιτών στα χέρια της. Στα δικά μας τώρα. Τα όσα ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, προβαίνοντας στον απολογισμό του πρώτου χρόνου θητείας της Δημοτικής Αρχής, αλλά και στον προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια, είναι εντυπωσιακά. Ακούσαμε για πλήθος έργων και παρεμβάσεων, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Αν καταφέρει και προχωρήσει στην υλοποίησή τους με την πάροδο του χρόνου, τότε θα έχει κερδίσει το… στοίχημα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα δικαιώσει τους δημότες, που βλέπουν -πάντα- με “καχυποψία” και “σκεπτικισμό” όλες τις μεγαλεπήβολες δηλώσεις. Ο χρόνος θα δείξει πώς θα ολοκληρώσει τη θητεία του.

Απολογισμός- προγραμματισμός

Στοιχεία του απολογισμού, λοιπόν, αλλά και του προγραμματισμού σε βάθος 4ετίας και μακροπρόθεσμα, έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι «η Καλαμάτα μεγαλώνει, αναπτύσσεται, εξελίσσεται. Και στην προσπάθεια αυτή πρωταγωνιστής είναι ο δημότης».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, κατά τον πρώτο χρόνο της Δημοτικής Αρχής και στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης ο Δήμος άντεξε διοικητικά, τα θεσμικά όργανα λειτούργησαν και οι πολίτες εξυπηρετήθηκαν.

«Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες. Παρόλα αυτά δεν ξεφύγαμε από τους αρχικούς μας στόχους», ανάφερε σε ενημερωτικό του σημείωμα, εστιάζοντας σε τρεις άξονες:

-Τη βελτίωση της καθημερινότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Υποδομές στα σχολεία, πράσινο, καθαριότητα, προσβασιμότητα, έργα υποδομών και συντηρήσεις στην πόλη και τα χωριά, αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι κ.ά.

-Την υλοποίηση των σπουδαίων έργων που είχαν διασφαλιστεί ή σχεδιαστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και την προσθήκη νέων, τα οποία ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου μας.

-Το σχεδιασμό για την Καλαμάτα του αύριο μέσα από έργα και παρεμβάσεις που θα προσδιορίσουν το Δήμο τα επόμενα χρόνια.

Ενδεικτικός απολογισμός έτους

Αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της. Δημιουργία και λειτουργία πρότυπου Συντονιστικού Κέντρου. Απολυμάνσεις και καθαρισμοί δημόσιων χώρων. Προμήθεια και παροχή υγειονομικού υλικού σε δομές Υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, ΕΚΑΒ) και άλλους δημόσιους φορείς. Στήριξη επιχειρήσεων, απαλλαγή από δημοτικά τέλη και προσωρινή αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Λειτουργία του Δήμου μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών. Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των δημοτών. Στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Έργα καθημερινότητας, με αυτεπιστασία και εργολαβίες άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Έμφαση στα δημοτικά διαμερίσματα και στις γειτονιές της πόλης. Συντηρήσεις σχολείων. Κατασκευές και συντηρήσεις δρόμων και πεζοδρομίων. Κατασκευή διαβάσεων ΑμεΑ. Λειτουργία και πιστοποίηση παιδικών χαρών. Συντήρηση οργανωμένων χώρων πρασίνου. Άρδευση και φύτευση νέων χώρων πρασίνου. Αστικός εξοπλισμός. Έμφαση και στήριξη της λειτουργίας των κοινωνικών δομών. Καθημερινή εξυπηρέτηση 90 ατόμων μέσω του δημοτικού συσσιτίου. Ενεργοποίηση και λειτουργία δημοτικών μαγειρείων. Ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Δημιουργία νέων βρεφικών τμημάτων. Ίδρυση παιδικού σταθμού στην Κοινότητα Αρφαρών. Στήριξη του πολιτισμού με πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ. Διοργάνωση μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού. Διασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης του Φεστιβάλ Χορού. Ενίσχυση των Σχολών της «Φάρις», του ΔΗΠΕΘΕΚ και της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Συγκρότηση αναβαθμισμένης Επιτροπής Τουρισμού. Σε εξέλιξη η διαδικασία εκπόνησης του στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό. Προετοιμασία εκδηλώσεων – επιχειρησιακό σχέδιο για επετειακές εκδηλώσεις το 2021. Δράσεις εξωστρέφειας με συμμετοχή σε εκθέσεις, δίκτυα πόλεων κ.λπ. Επικαιροποίηση των σχέσεων με τις αδελφοποιημένες πόλεις και περιοχές. Ενίσχυση του στόλου της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας (μείωση δημοτικών τελών, μείωση ή απαλλαγή κοινοχρήστων χώρων κ.ά.). Δέσμη μέτρων ελάφρυνσης δημοτών από τέλη σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως ο Ταΰγετος. Σταδιακή αντικατάσταση κάδων απορριμμάτων 1.100 λίτρων. Άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ στον Αθλητικό Οργανισμό για λειτουργικές δαπάνες, συντήρηση και εξοπλισμό των αθλητικών δομών. Ισοθερμικό κάλυμμα στο Κολυμβητήριο. Αντικατάσταση εξοπλισμού. Αντικατάσταση ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο. Αντικατάσταση συνθετικού χλοοτάπητα και συντηρήσεις σε δημοτικά γήπεδα. Συντηρήσεις σε κλειστές και ανοιχτές αθλητικές υποδομές. Σημαντικές δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου, όπως: τηλεεργασία, τηλεδιασκέψεις (Συλλογικών Οργάνων, υπηρεσιών κ.λπ.), τηλε-εξυπηρέτηση πολιτών, αιτήσεις στο Δήμο, αλληλογραφία, έκδοση πιστοποιητικών.

Έργα που υλοποιούνται: Επέκταση Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στην Τοπική Κοινότητα Άριος. Οι χώροι φιλοξενίας του εξοπλισμού παροχής τουριστικών υπηρεσιών, στο Ιστορικό Δημαρχείο και την Παραλία (info kiosk). Ανακαίνιση χώρων υγιεινής (WC) Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας. Επισκευή και αναβάθμιση Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών Καλαμάτας. Αποκατάσταση και βελτίωση κυρίου οδικού δικτύου Τοπικής Κοινότητας Ταϋγέτου. Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Έργα που είναι στη φάση της ολοκλήρωσης Η πεζοδρόμηση της Ιατροπούλου από οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού έως Νέδοντος. Η επισκευή, συντήρηση σχολικών κτηρίων και αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις Δήμου Καλαμάτας. Η κατασκευή του α’ υποέργου του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας.

Τα πιο σημαντικά, όμως, είναι τα έργα και οι δράσεις που στο χρόνο αυτό είτε ωρίμασαν μελετητικά, είτε εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα, είτε έλαβαν πορεία υλοποίησης.

Προγραμματισμός 4ετίας

Έργο αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από το Πήδημα στην Καλαμάτα. Υπάρχει η εκτίμηση για έναρξη του έργου εντός του 2020.

Αντιπλημμυρικά έργα: Μορέα, Ασπροχώματος – Θουρίας (Α και Β Φάση), Παναγίτσας, Νησάκι, Νότια Ευριπίδου.

Σε εξέλιξη μίνι επιχειρησιακό πρόγραμμα από τη ΔΕΥΑΚ με έργα που την 5ετία θα αγγίξουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Έργα θωράκισης του Δήμου (αντικατάσταση δικτύου, νέες δεξαμενές, τηλεδιαχείριση κ.λπ.). Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης. Αντικατάσταση δικτύων ακαθάρτων. Τηλεέλεγχος – Τηλεδιαχείριση. Υδροδοτήσεις οικισμών. Κατασκευή νέων δεξαμενών υδροδότησης. Ίδρυση και λειτουργία Συντονιστικού Κέντρου για την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας. Έχει υπογραφεί μνημόνιο με το υπουργείο Προστασίας Πολίτη.

Σε εξέλιξη όλα τα έργα αναπλάσεων. Η Ιατροπούλου ολοκληρώνεται και τυπικά. Σε πορεία υλοποίησης Ναυαρίνου, Αναγνωσταρά, Κολοκοτρώνη και ευρύτερη περιοχή, οδός Πλαστήρα, πλατεία Υπαπαντής. Μελέτη και ένταξη προς χρηματοδότηση του ΔΗΠΕΘΕΚ. Ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών. Υποβολή προτάσεων για ΚΔΗΦ και ΚΗΦΗ. Αξιοποίηση 49 στρεμμάτων στον Κορδία. Δημιουργία παραθαλάσσιου πεζόδρομου 1 χιλιομέτρου. Δημιουργία πίστας Skateboards και bmx διεθνών προδιαγραφών. Έναρξη διαδικασιών για Ενεργειακή Κοινότητα. Παρατηρητήριο κλιματικής αλλαγής. Ενίσχυση συνεργασίας με Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Υπογραφή μνημονίου. Δράσεις προστασίας περιβάλλοντος (πράσινα σημεία, αναβάθμιση στόλου και εξοπλισμού, προσωρινή διαχείριση). ΣΒΑΚ Διαδημοτικό Κυνοκομείο. Αναδιάταξη – Αναδιοργάνωση πλατείας 23ης Μαρτίου. Διανοίξεις οδών. Βελτίωση οδικής πρόσβασης και πυροπροστασία αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Θουρίας. Πάρκα Τσέπης – Σημεία Συνάντησης. Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας. Πρόγραμμα Έξυπνου Παρκαρίσματος με σύστημα ελέγχου των θέσεων παρκαρίσματος για ΑμεΑ και αποτροπής παρκαρίσματος σε ράμπες πρόσβασης. Σύστημα Αντιπλημμυρικής Προστασίας. Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Κολυμβητηρίου. Επικαιροποίηση Master plan λιμανιού. Κατασκευή Ειδικού Δημοτικού Σχολείου. Κατασκευή Κλειστού Προπονητηρίου. Προμήθεια seatrac. Ολοκλήρωση εργολαβίας Ταϋγέτου (δημοτικοί οδοί, τεχνικά έργα κ.ά.). Παρεμβάσεις και συντηρήσεις στα σχολεία. Επικαιροποίηση μελέτης και παρεμβάσεις στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού. Κτήριο πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας. Πεζογέφυρα Ξερίλα. Ασφαλτοστρώσεις οδών στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας. Αναβάθμιση και επαναλειτουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής.

Είναι στο στάδιο των μελετών τα έργα: Μεταφορά Σχολής Χορού στο Μέγαρο Χορού. Ολοκλήρωση γηπέδων στο Ασπρόχωμα. Υλοποίηση μελετών πυροπροστασίας σχολικών μονάδων

Σε προ διαγωνιστικό στάδιο είναι: Η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου. Η ανάπλαση οδών στην Αρτεμισία. Τα στέγαστρα των στάσεων. Οι παρεμβάσεις στο κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο του ΔΗΠΕΘΕΚ.

Σε διαγωνιστικό στάδιο είναι: Η ανάπλαση της πλατείας της Υπαπαντής. Η ανάπλαση της οδού Ναυαρίνου (Α’ Φάση) από οδό Φαρών έως οδό Ακρίτα. Οι μελέτες για την πυροπροστασία των σχολείων.

Λίγο πριν από τη σύμβαση είναι: Οι αναπλάσεις των έργων της ΣΒΑΑ, της οδού Πλαστήρα και της οδού Αναγνωσταρά, ο δρόμος Άνω-Κάτω Βέργα,η ανάπλαση της οδού Κολοκοτρώνη κ.λπ. και των γύρω αυτής οδών.Η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.  Οι επισκευές στην Ηλέκτρα.

Συμβασιοποιήθηκαν πρόσφατα: Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου της Φιλαρμονικής. Ο δρόμος Πελεκητό – Άνω Αρφαρά. Η εξέδρα στο γήπεδο της Δυτικής Παραλίας και τα αποδυτήρια στα Παλιάμπελα.

Προγραμματισμός μακροπρόθεσμος

Συνεργασία με τους όμορους Δήμους Δυτικής Μάνης και Μεσσήνης και εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου από Κιτριές έως Πεταλίδι. Πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής για την Ανατολική Παραλία. Διάνοιξη οδού Κρήτης. Έναρξη διαδικασιών για την πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής στη Δυτική παραλία (Κορδίας). ΟΧΕ Ταϋγέτου. Απορρύπανση και αξιοποίηση του χώρου όπου είναι αποθηκευμένη αδρανοποιημένη λυμματολάσπη. Μεταφορά συνεργείων και αμαξοστασίου σε οικόπεδο πλησίον Βιολογικού. Δημιουργία χώρου αναψυχής στο περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα. Δημιουργία Κλειστού Αθλητικού Κέντρου. Αξιοποίηση Πηγών Αγίου Φλώρου και αγωγός μεταφοράς νερού στο Πήδημα.

Α.Π.

Υ.Γ. Είναι τυχαία η MH αναφορά στον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής των ενεργειών για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής;