Μητσοτάκης σε περιφερειάρχες: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η διασκέδαση τις νυχτερινές ώρες»

Μητσοτάκης σε περιφερειάρχες: «Το μεγάλο  πρόβλημα είναι η διασκέδαση τις νυχτερινές ώρες»

Την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, κυρίως στις νεαρές ηλικίες  και την ταυτόχρονη πίεση στο σύστημα υγείας, υπογράμμισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες της χώρας, όπου παρουσίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ζήτησε στενότερη συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και πιο ενεργό ρόλο των Περιφερειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Αγκάθι η νυχτερινή διασκέδαση
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας στους περιφερειάρχες, η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα είναι πλέον η ομάδα 18-24 ετών και δεύτερη η ηλικιακή ομάδα 25-34. Όπως σημειώθηκε, η μεταφορά του ιού από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Επίσης, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός σε περιοχές που έχουν σήμερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, γιατί, όπως έχει δείξει η εμπειρία, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν, επίσης, μέρος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κ.ά.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε πιο ενεργό ρόλο των Περιφερειών και, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στους περιφερειάρχες είπε: «Έχουμε ήδη ένα σύστημα κατηγοριοποίησης και γνωρίζετε καλά ποια είναι τα μέτρα τα οποία ισχύουν σε κάθε κατηγορία. Τονίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δυναμικό και μπορούμε να το αναπροσαρμόσουμε, π.χ. υπάρχει μία σκέψη για την κατηγορία 4 να αφήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο. Διότι βλέπουμε ότι δεν έχουμε στο λιανεμπόριο μετάδοση.

Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή εστιάζεται στη διασκέδαση τις βραδινές, ώρες καθώς και σε ορισμένες συγκεκριμένες εστίες που έχουν να κάνουν με γηροκομεία, πρόσφυγες, αλλά η μετάδοση πια του ιού, όπως θα σας εξηγήσει και ο κύριος καθηγητής, είναι κυρίως συνδεδεμένη με δραστηριότητα των νέων και απόλυτα συνυφασμένη με την κινητικότητα και τη διασκέδαση, κυρίως βραδινές ώρες.

Στενότερη συνεργασία
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στη συνολική προσπάθεια την οποία κάνουμε να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο, σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε, να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί, αλλά και εσείς μέσα από το δημόσιο λόγο τον οποίο αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες.

Γνωρίζω καλά ότι πάντα σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο αυτό μπορεί να δημιουργεί κάποιες μικρές συγκρούσεις συμφερόντων. Και μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε και περιπτώσεις παραβατικότητας, οι οποίες δε θα έπρεπε να γίνονται ανεκτές και είναι λίγο-πολύ γνωστές.

Όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται στις τοπικές κοινωνίες. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει από κοινού να τα εξαρθρώσουμε και σε αυτό σας χρειαζόμαστε συμμάχους. Διότι έχουμε πια μία πολύ καλή εικόνα και μία δυνατότητα πρόβλεψης πού θα έχουμε πρόβλημα σε 7 μέρες σε 14 μέρες, ώστε να μπορούμε να παίρνουμε μέτρα πριν και όχι μετά».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζήτησε «να αυξηθεί το βάρος της Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των μέτρων».

Από την πλευρά των περιφερειαρχών ζητήθηκε να λαμβάνουν κι αυτοί την πλήρη ενημέρωση που παρουσιάστηκε χθες και να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια για την ταχύτερη προμήθεια υλικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.