Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

18χρονος Ρομά νεκρός από πυροβολισμό 63χρονου που τους βρήκε στο σπίτι του

«Καζάνι» που βράζει είναι από χθες το μεσημέρι η ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης, μετά το θάνατο 18χρονου Ρομά, όταν δέχτηκε πυροβολισμό από 63χρονο και ενώ είχε μπει στο σπίτι του μαζί με δύο νεαρούς ομοφύλους του.

Δυστυχώς, αυτό που τόσο καιρό «σερνόταν» ως φόβος από χθες έγινε πραγματικότητα, καθώς η μικροεγκληματικότητα στα χωριά της Μεσσηνίας έχει χτυπήσει «κόκκινο», με τους κατοίκους να φοβούνται να φύγουν έστω και για λίγη ώρα από το σπίτι τους, τους αστυνομικούς να μην επαρκούν για να αστυνομεύσουν, έστω στοιχειωδώς, τις περιοχές και το νομικό πλαίσιο, μετά τις τελευταίες αλλαγές, να αφήνει πολλά περιθώρια επανάληψης των πράξεων από δράστες που δε συμμορφώνονται.

Εκατοντάδες Ρομά με το που έγινε γνωστό το τραγικό περιστατικό έσπευσαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου υπήρξε μεγάλη ένταση, ενώ το απόγευμα αυτή, ακόμα πιο έντονη, μεταφέρθηκε στην πόλη της Μεσσήνης, όπου είναι και η κατοικία της οικογένειας του θύματος. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ζημιές σε κατάστημα της περιοχής και αυτοκίνητα κατοίκων, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που ήρθαν από τους γύρω νομούς είχαν αποκλείσει μεγάλο μέρος της περιοχής, ζητώντας από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Τους βρήκε στο σπίτι
Όλα φαίνεται πως ξεκίνησαν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και σύμφωνα με τις πρώτες καταγεγραμμένες πληροφορίες, ο 63χρονος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς πως άκουσε θόρυβο στο σπίτι, στο χωριό Πιπερίτσα, και όταν πήγε στο δωμάτιο, είδε τους τρεις νεαρούς Ρομά. Πιάστηκαν στα χέρια και φοβούμενος για τη ζωή του, άρπαξε την καραμπίνα του και πυροβόλησε. Από τον πυροβολισμό ο 18χρονος τραυματίσθηκε δεξιά στο πλάι της κοιλιακής χώρας και προς τα πίσω, ενώ οι δύο ομόφυλοί του τον πήραν αιμόφυρτο και με ένα λευκό αγροτικό τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Οι άλλοι δύο νεαροί ισχυρίσθηκαν ότι είχαν χάσει κάποιο άλογο, το βρήκαν και μπήκαν στο κτήμα για να πάρουν νερό (ή λεμόνια, όπως ακούσθηκε σε μιαν άλλη εκδοχή). Πάντως, οι αστυνομικοί νωρίς το απόγευμα οδήγησαν τους δύο νεαρούς στον τόπο του συμβάντος, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις και να περιγράψουν τι έγινε, ενώ κρατήθηκαν με την κατηγορία της ληστρικής κλοπής.

Επεισόδια και ζημιές
Αμέσως μετά το συμβάν εκατοντάδες ομόφυλοι του 18χρονου θύματος συγκεντρώθηκαν έξω από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, απειλώντας με επεισόδια, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο, κρατώντας τους έξω από το χώρο του ιδρύματος.

Νωρίς το απόγευμα η ένταση μεταφέρθηκε στην πόλη της Μεσσήνης, όπου κατοικεί η οικογένεια του θύματος. Αναφέρθηκαν κάποιες ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα, τόσο στην πόλη όσο και στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, ενώ ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας έμειναν στη Μεσσήνη και την Πιπερίτσα καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, ζητώντας από τους κατοίκους να κρατήσουν αποστάσεις από τα επεισόδια και να μείνουν στα σπίτια τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη