Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Χάος για το εξάμηνο, αναμονή για πρωτοετείς, “στον αέρα” η φοιτητική στέγη

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Χάος για το εξάμηνο, αναμονή για πρωτοετείς, “στον αέρα” η φοιτητική στέγη

Κάθε Τμήμα έλαβε τη δική του απόφαση για το πώς και πότε θα ξεκινήσει το εξάμηνο

Ένα χάος επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για το πότε και πώς θα ξεκινήσει το χειμερινό εξάμηνο ανά τμήμα, ενώ ειδικά οι πρωτοετείς είναι «στο περίμενε», καθώς δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι εγγραφές τους.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Το υπουργείο εξέδωσε διάταξη για το πώς θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα.
Στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου «το μπαλάκι» πετάχτηκε στη Σύγκλητο, που συνεδρίασε στις 29/9 με σκοπό να λάβει απόφαση.
Αποφασίστηκε, λοιπόν, τα μαθήματα για το Τμήμα Ιστορίας, για παράδειγμα, να ξεκινήσουν εξ αποστάσεως χθες για τους φοιτητές του 3ου, του 5ου και του 7ου εξαμήνου.
Όσο για τους πρωτοετείς, θα πρέπει να περιμένουν νέα ανακοίνωση.

Στο Τμήμα Φιλολογίας τώρα, επίσης το εξάμηνο ξεκίνησε χθες, με τα μαθήματα να γίνονται εξ αποστάσεως τουλάχιστον μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.

Αν μεταφερθούμε στον Αντικάλαμο και προσπαθήσουμε να δούμε τι θα γίνει με τα τμήματα του πρώην ΤΕΙ, νυν Πανεπιστημίου, φαίνεται ότι το κάθε ένα έχει λάβει δική του απόφαση για το πώς και πότε θα ξεκινήσει το χειμερινό εξάμηνο. Για παράδειγμα, στο Τμήμα Διαιτολογίας ξεκινά στις 12 Οκτωβρίου, επίσης εξ αποστάσεως.

Στην ίδια περίπου ημερομηνία με το παραπάνω τμήμα φαίνεται να κινούνται και τα υπόλοιπα.

Προβληματισμένοι οι φοιτητές με τα ενοίκια «να τρέχουν»
Με δεδομένο ότι τα περισσότερα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, αρκετοί είναι οι εν ενεργεία φοιτητές που είτε ξενοίκιασαν είτε σκέφτονται άμεσα να το κάνουν, αφού πληρώνουν ενοίκια για ένα σπίτι που δε χρησιμοποιούν.

Από την άλλη, οι πρωτοετείς δεν ξέρουν αν και πότε πρέπει να νοικιάσουν σπίτι. Αν τα μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως, δεν έχουν λόγο να βρίσκονται στην Καλαμάτα. Αν, τελικά, γίνουν δια ζώσης, τα εργαστήρια στα οποία είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση διεξάγονται σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες, οπότε και πάλι δε συμφέρει οικονομικά ένα φοιτητή να έχει νοικιασμένο σπίτι στην Καλαμάτα.

Επίλογος
Σίγουρα προέχει η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των φοιτητών, αλλά δείχνει αδιανόητο σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες όλα να είναι «στον αέρα», με το υπουργείο «να πετά» το μπαλάκι στη Σύγκλητο και η Σύγκλητος στα τμήματα και, τελικά, να επικρατεί ένα μπάχαλο για το πώς, πότε και πού θα πραγματοποιηθεί το εξάμηνο, με γονείς και φοιτητές να μην ξέρουν πραγματικά τι να κάνουν.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση