Προσκλητήριο… αποστασίας κήρυξε η Δημοτική Αρχή

Προσκλητήριο… αποστασίας  κήρυξε η Δημοτική Αρχή

Έντονες αντιδράσεις από Μαρία Οικονομάκου και Μανώλη Μάκαρη στη δήλωση του δημάρχου για ανεξαρτητοποίηση δημοτικών συμβούλων  

Κατά την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της πλειοψηφίας με άλλους δημοτικούς συμβούλους από τις παρατάξεις των μειοψηφιών, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σχολίασε: “Με συμβούλους που είναι μέλη συνδυασμών δε συζητάμε, δεν είναι έντιμο αυτό”. Αυτό ερμηνεύτηκε ότι περιμένει από συμβούλους παρατάξεων της αντιπολίτευσης να ανακοινώσουν την ανεξαρτητοποίησή τους, προκειμένου να τους αξιοποιήσει σε θέσεις διοίκησης του Δήμου ή νομικών προσώπων.

Επίσης, ανέφερε ότι από την αρχή της θητείας του θεωρούσε πολύ σημαντικό να γίνει διεύρυνση της Δημοτικής Αρχής. Πρόσθεσε, όμως, ότι με το πέρασμα του χρόνου έχει πια την πεποίθηση ότι δεν έχει τόσο σημασία η διεύρυνση για τη διεύρυνση, αλλά επειδή η προσθήκη νέων προσώπων δίνει ποιοτικά χαρακτηριστικά στη Δημοτική Αρχή.

Έκρηξη Μαρίας Οικονομάκου
Η παραπάνω άποψη προκάλεσε την… έκρηξη της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε”, Μαρίας Οικονομάκου, η οποία με την τακτική της ανεξαρτητοποίησης “έχασε” τον Παύλο Κλάδη, ενώ αναμένονται εξελίξεις και με το δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Ζαφειρόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε πρόσφατα την ανεξαρτητοποίησή του.

Αναφερόμενη στην παραπάνω δήλωση η Μαρία Οικονομάκου τόνισε ότι ο κ. Κλάδης θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να παραδώσει την έδρα που κέρδισε, όντας  εκλεγμένος με την παράταξή της, και αν είναι πολύτιμος για τη Δημοτική Αρχή, ας τον χρησιμοποιήσει ως ειδικό σύμβουλο.

“Ο κ. Κλάδης καρπώθηκε τη δημοφιλία και τη στήριξη του συνδυασμού μας από χιλιάδες δημότες και με κάποιες εκατοντάδες ψήφους εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος. Μόνος του δε θα μπορούσε να κάνει τίποτα. Θεωρώ ως ηθική πράξη από την πλευρά του την παραίτηση από τη θέση δημοτικού συμβούλου, μια και υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι από την παράταξή μας που θέλουν να προσφέρουν” σημείωσε.

Η κα Οικονομάκου σχολίασε επικριτικά και τη δήλωση του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, λέγοντας ότι “κλείνει το μάτι” για… αποστασίες. Παράλληλα, με τη θέση της έστειλε και ένα μήνυμα στον ήδη ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Ζαφειρόπουλο.

Γενικότερα, θα λέγαμε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι, και όχι μόνο, που διαφωνούν με την παράταξή τους, μόνο μια λύση έχουν για να μη χάσουν το ηθικό  τους πλεονέκτημα: Παραίτηση και παράδοση της έδρας τους.

Μαν. Μάκαρης: Πρόσκληση αποστασίας
Αντιδράσεις, και μάλιστα έντονες, υπήρξαν και από την πλευρά του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”, Μανώλη Μάκαρη, αφού η φημολογία των ημερών θέλει μια δημοτική σύμβουλο της παράταξής του, τη Μαρία Αγγελή, να ανεξαρτητοποιείται και ταυτόχρονα να “φλερτάρει” με τη Δημοτική Αρχή. Μάλιστα, ο κ. Μάκαρης προχώρησε σε γραπτή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

“Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 διενεργήθηκαν με βάση το νόμο 4623/2019 (νόμος Κλεισθένης) ο οποίος καθιέρωσε την απλή αναλογική η οποία παρέχει ουσιαστικά τη δυνατότητα επακριβούς αποτύπωσης της τοπικής κοινωνίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξασφαλίζοντας αναλογική εκπροσώπηση των δημοτικών παρατάξεων.

Οι πολλαπλές- εκ των υστέρων – ριζικές τροποποιήσεις του συγκεκριμένου νόμου επέφεραν όχι μόνο αναδρομική αλλοίωση της βούλησης του εκλογικού σώματος, αλλά του τρόπου διοίκησης των Δήμων.

Έτσι, με πρόσχημα την «κυβερνησιμότητα» των Δήμων, οι τροποποιήσεις Θεοδωρικάκου προσέδωσαν δοτή δημαρχιακή πλειοψηφία στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των Δήμων και στις κρίσιμες επιτροπές αυτών (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), οι οποίες προικίστηκαν με υπερεξουσίες, αφού εκχωρήθηκαν σε αυτές ξεκάθαρες και βαρύνουσας σημασίας αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας – ακολουθώντας την προσφιλή τακτική αρκετών δημάρχων- προχωρά ένα βήμα πιο πέρα θέλοντας να ελέγξει και το Δημοτικό Συμβούλιο. Απηύθυνε κάλεσμα αποστασίας προς τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης -προσφέροντάς τους μάλιστα και θέσεις διοίκησης – με σκοπό τον πλήρη έλεγχο και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είναι πλέον «ηλίου φαεινότερον» ότι ο κ. Βασιλόπουλος ποτέ δεν είχε ως σκοπό την εποικοδομητική συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων, αλλά στόχευσε και στοχεύει στην αποδυνάμωση των υγιών αντιπολιτευτικών φωνών.

Η παράταξή μας «Ανοιχτός Δήμος Ενεργοί Πολίτες» καταδικάζει απερίφραστα τη συγκεκριμένη πρακτική του δημάρχου Καλαμάτας που οδηγεί στην αποψίλωση της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο. Όλες οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης οφείλουν να καταδικάσουν παρομοίως τη συγκεκριμένη πρακτική”.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη