Στ. Αναστασόπουλος για αντιπλημμυρικά: «Οι ανάγκες τεράστιες και οι δυνατότητες μικρές»

Στ. Αναστασόπουλος για αντιπλημμυρικά: «Οι ανάγκες τεράστιες και οι δυνατότητες μικρές»

Ακόμα και τα 79 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν για αντιπλημμυρικά έργα στην Καλαμάτα φαντάζουν «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν. Η Περιφέρεια έχει αναλάβει πλέον τα αντιπλημμυρικά έργα και στους Δήμους και είναι ένα μεγάλο στοίχημα αν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε τόσο μεγάλες απαιτήσεις.

Χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, επισκέφθηκε την περιοχή δυτικά των εκβολών του Νέδοντα, όπου εκτελούνταν με μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.

«Ήρθαμε στην αυλή του νοικοκύρη να κάνουμε δουλειές. Νοικοκύρης είναι ο Δήμος και η ΔΕΥΑΚ που ξέρουν καλά τις περιοχές. Εμείς πάμε ψάχνοντας τώρα που έχουμε τα αντιπλημμυρικά σε όλο το νομό», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος, όταν τον ρωτήσαμε συγκεκριμένα για το ρέμα Λαγκάδα που ήταν από τις βασικές αιτίες που πνίγηκε η Καλαμάτα το 2016 και προχθές σε ρεπορτάζ μας παρουσιάσαμε πως εξακολουθεί να είναι ακαθάριστο. Πάντως, το αρμόδιο τμήμα της Αντιπεριφέρειας άμεσα ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για τα σημεία του ρέματος που παρουσιάζουν πρόβλημα, προκειμένου να σταλούν μηχανήματα.

Μηχανήματα
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη συνέχεια ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στο νομό, όμως ο όγκος των απαιτούμενων παρεμβάσεων είναι τεράστιος και οι δυνατότητες μικρές. Η Περιφερειακή Ενότητα διαθέτει στην παρούσα φάση ερπυστριοφόρο και ελαστοφόρο φορτωτή, JCB και φορτηγό, ενώ οι προωθητήρες (μπουλντόζες) είναι ανενεργοί λόγω βλαβών.

Σημαντική κρίνεται η συμβολή που θα έχει η περιστρεφόμενη τσάπα, που χθες ξεκίνησε να συμβάλει στις εργασίες αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, το συγκεκριμένο μηχάνημα λόγω κακής μεταχείρισης και συντήρησης είχε εγκαταλειφθεί και παρέμενε αχρησιμοποίητο για 3,5 τουλάχιστον χρόνια.

Η Αντιπεριφέρεια προσπάθησε να αποκαταστήσει τις βλάβες και μετά μεγάλο αγώνα (συνεργεία, αντιπροσωπείες, ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη από τη Γαλλία) χθες εντάχθηκε στο στόλο των υπηρεσιών της και θα εργάζεται σε δύο βάρδιες.

Εργολαβίες
Στη συνέχεια ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στις αντιπλημμυρικές εργολαβίες. Επισήμανε ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο αντιπλημμυρικές εργολαβίες, 400.000 ευρώ, σχεδιασμένες από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, με τις οποίες έγιναν παρεμβάσεις στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας και Πύλου – Νέστορος.

«Ο σημερινός σχεδιασμός αφορά έργα ύψους άνω των 3 εκ. ευρώ, εκ των οποίων για ποσό 650.000 ευρώ άμεσα υπογράφονται οι συμβάσεις με τους αναδόχους και αφορούν καθαρισμούς και συντηρήσεις τεχνικών έργων σε όλο το νομό.

Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία ανάδειξης αναδόχου για ποσό 1,2 εκ. ευρώ, που αφορά έργα αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στους ποταμούς Πάμισο και Άρι, καθώς και στους παραποτάμους. Έχει δρομολογηθεί, ακόμη, η δημοπράτηση έργου 1,2 εκ. ευρώ για την υλοποίηση καθαρισμών αποστραγγιστικών τάφρων και οδικού δικτύου στην περιοχή του ΓΟΕΒ Παμίσου. Οι παραπάνω εργολαβίες βέβαια, λόγω και του ύψους του προϋπολογισμού τους, είναι χρονοβόρες στη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου» εξήγησε ο κ. Αναστασόπουλος.

Οδικό δίκτυο
Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα με συνεργεία και προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας. Αυτές αφορούν καθαρισμούς της βλάστησης σε πρανή και τάφρους απορροής, στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο, καθώς και στο δασικό δίκτυο, συμβάλλουν δε τα μέγιστα στην ομαλή απορροή των ομβρίων και στην αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών παρέμβασης.

Παράλληλα αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και στο δίκτυο του ΓΟΕΒ, καθώς και σε τεχνικά έργα (γέφυρες κ.λπ.). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο τελευταίο δεκαήμερο που τα συνεργεία ολοκλήρωσαν παρεμβάσεις στις περιοχές: Πετράλωνα – Μαγγανιακό, Αρχαία Μεσσήνη – Ι.Μ. Βουλκάνου, Θουρία – Πολιανή, Λάμπαινα – Αριστοδήμειο – Ανεμόμυλος.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο: «Οι ανάγκες του νομού είναι τεράστιες, δεν τελειώνουμε με αυτά που σχεδιάζουμε, συνεχίζουμε να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε καιρικά φαινόμενα που μπορούν πιθανότατα να προκαλέσουν καταστροφές».

Κλείνοντας ευχαρίστησε τον πολιτικό μηχανικό Γιάννη Κοντόγιωργα, τονίζοντας ότι η συμβολή του είναι σημαντική στους καθαρισμούς ρεμάτων, τάφρων και άλλων σημείων στο οδικό δίκτυο του νομού. 

Της Βίκυς Βετουλάκη