Βρετανική εταιρεία ετοιμάζει ντοκιμαντέρ με 3 αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας

Βρετανική εταιρεία ετοιμάζει ντοκιμαντέρ με 3 αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας

Αίτημα της βρετανικής εταιρείας παραγωγής «Blink Films» εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για τη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, αρμοδιότητας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Η κινηματογράφηση θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο στο πλαίσιο παραγωγής τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με τίτλο «Secrets/Treasures Decoded7/Ancient Mysteries 5΄».

Από τους έξι, οι τρεις στη Μεσσηνία
Η εταιρεία έχει ζητήσει άδεια για κινηματογράφηση στους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης και της Πνύκας στην Αθήνα και στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στη Μεσσηνία εγκρίθηκε άδεια για  κινηματογράφηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Καλαμάτα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας και στο Αρχαιολογικό Χώρο Ανακτόρου του Νέστορος (και συγκεκριμένα στην περιοχή αποκάλυψης του τάφου του «Γρύπα Πολεμιστή», Θολωτό Τάφο IV).

Η κινηματογράφηση θα γίνει χωρίς ρευματοληψία, εντός ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, καθώς και μουσείων και εκτός περισχοινίσεων. Μόνο δε στους ανοικτούς για επίσκεψη χώρους και ύστερα από έγκαιρη συνεννόηση των ενδιαφερομένων με το φυλακτικό προσωπικό, προκειμένου να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και να μην παρακωλύονται τυχόν εργασίες (αναστηλωτικές, στερεωτικές και ανασκαφικές).

Όχι σε σημεία ανασκαφών
Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων απαιτείται η απουσία επισκεπτών από το χώρο, αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται εκτός των ημερών και ωρών λειτουργίας του μνημείου για το κοινό ή σε τμήμα του χώρου το οποίο οριοθετείται σε συνεννόηση με την αρμόδια Υπηρεσία.

Η κινηματογράφηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορος και η περιήγηση στο μνημείο θα γίνουν μόνο μέσω των αναρτώμενων διαδρόμων περιήγησης των επισκεπτών και όχι διαμέσου των αρχιτεκτονικών καταλοίπων του μνημείου.

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, δεν επιτρέπονται οι λήψεις σε περιοχές όπου πραγματοποιούνται ανασκαφικές, αναστηλωτικές και στερεωτικές εργασίες.

Της Βίκυς Βετουλάκη