17 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Μεσσηνία και 24 ασθενείς στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

17 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Μεσσηνία και  24 ασθενείς στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Σχέδια “εκτάκτου ανάγκης” για το επόμενο χρονικό διάστημα

63χρονος από τους Γαργαλιάνους πέθανε στη ΜΕΘ του «Σωτηρία»

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία των Γαργαλιάνων από το θάνατο ενός 63χρονου κατοίκου της περιοχής στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Σωτηρία». 

Ο 63χρονος, ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία, διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό πριν από περίπου 15 ημέρες. Επειδή αντιμετώπιζε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κρίθηκε σκόπιμο να διακομιστεί στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αθήνας. Η κατάστασή του ήταν σταθερή, δε βρισκόταν σε ΜΕΘ, ωστόσο επιδεινώθηκε ξαφνικά το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, όταν ανέβασε πυρετό. Άμεσα διασωληνώθηκε και μπήκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ωστόσο χθες το πρωί υπέκυψε λόγω σοβαρών επιπλοκών. 

Την ίδια στιγμή δεύτερο «κύμα» κορωνοϊού «σαρώνει» τη χώρα μας, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να «δοκιμάζεται» σοβαρά για πρώτη φορά ουσιαστικά από την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο. Χθες μόνο καταγράφηκε νέο μακάβριο ρεκόρ με 50 θανάτους, 3.316 νέα κρούσματα, ενώ οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας έφτασαν τους 310! 

Η κατάσταση ήδη χαρακτηρίζεται πολύ σοβαρή στη Θεσσαλονίκη, καθώς και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, και υπάρχουν σκέψεις για αερομεταφορά με αεροσκάφη τύπου c-130 ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ακόμα και στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτα.

Στη Μεσσηνία χθες επιβεβαιώθηκαν 17 νέα κρούσματα κορωνοϊού, διπλάσια σε σχέση με αυτά της Τετάρτης. Η κατάσταση, πάντως, χθες στην κλινική “covid -19” του νοσοκομείου ήταν καλύτερη από προχθές, με 24 ασθενείς να νοσηλεύονται. Επτά πήραν εξιτήριο, όλοι άνω των 50 ετών, ενώ έγιναν δύο νέες εισαγωγές. Παράλληλα, με «γοργούς» ρυθμούς προχωρά και η προετοιμασία των ΜΕΘ για κορωνοϊό, που θα είναι έτοιμες την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται, ελλείψει επιστημονικού δυναμικού, να λειτουργήσουν με «λύσεις» εκ των έσω. Επίσης, τόσο η διοίκηση όσο και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου έχουν κατανοήσει ότι η κατάσταση πλέον σε ολόκληρη τη χώρα είναι «εκτάκτου ανάγκης» και θα πρέπει να αντεπεξέλθουν σε όσα περιστατικά ασθενών κορωνοϊού κληθούν να νοσηλεύσουν στις κλίνες του νοσοκομείου… 

Να σημειώσουμε, δε, ότι εξετάζεται για τους επόμενους μήνες, οπότε υπάρχουν φόβοι ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει, η νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρη Τζωρτζίνη, σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει θετική ανταπόκριση των ιδιωτών ιατρών στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, και προς αυτή την κατεύθυνση αργά χθες το βράδυ υπήρχε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη των Ιατρικών Συλλόγων με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια. Επίσης, μας μετέφερε και ο ίδιος την πολύ σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, έπειτα από επικοινωνία που είχε με προέδρους Ιατρικών Συλλόγων της περιοχής. 

Του Κώστα Γαζούλη