33 νέα κρούσματα και 12 οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

33 νέα κρούσματα και 12 οι νοσηλευόμενοι  με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Σε “καραντίνα” από σήμερα και κυκλοφορία αυστηρά με “sms”

Σταθερά υψηλό παραμένει το νούμερο νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού που  είχε και χθες η Μεσσηνία, καταγράφοντας 33 κατά την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. 

Την ίδια στιγμή και σ’ όλη τη χώρα παραμένει  «ψηλά» ο αριθμός των κρουσμάτων, ενώ το ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι η αύξηση που παρατηρείται στους θανάτους, 14 χθες, αλλά και στους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, που έφθασαν τους 196!

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης, νοσηλεύονται σε αυτό 12 ασθενείς με μ.ό. ηλικίας 60 έτη. Η υγεία τους εξελίσσεται ομαλά, ενώ το νοσοκομείο εξέδωσε νέα μέτρα για τις επόμενες ημέρες. 

Αναλυτικά:

«Ενημερώνουμε ότι σήμερα Παρασκευή 06/11/2020 στην κλινική COVID 19 νοσηλεύονται δώδεκα (12) ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 60 έτη. Οι ασθενείς χρήζουν ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας.

Τα μέτρα που ισχύουν είναι:

1.  Η είσοδος των πολιτών με προγραμματισμένο ραντεβού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, καθώς και των συνοδών νοσηλευομένων ασθενών που διαθέτουν την απαραίτητη άδεια παραμονής συνοδού, θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από την Κεντρική Πύλη του Νοσοκομείου κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00 έως 14:00, οπότε θα γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος και θερμομέτρηση.

2. Όλες τις υπόλοιπες μέρες και ώρες η είσοδος θα γίνεται από την πύλη των Επειγόντων Περιστατικών.

3. Αναστέλλεται το επισκεπτήριο και όπου κρίνεται αναγκαίο, δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια από τη Διοίκηση του νοσοκομείου.

4. Επισημαίνεται η υποχρεωτική εφαρμογή μάσκας τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου.

5. Από σήμερα λειτουργεί Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο για επιβεβαιωμένους ασθενείς COVID 19. Το ιατρείο λειτουργεί σε πρωινό ωράριο κατόπιν συνεννοήσεως με το θεράποντα ιατρό ή το Γραφείο Λοιμώξεων της Ν.Μ. Καλαμάτας (τηλ. επικοινωνίας 27213 63454)

6. Σύμφωνα με το Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας (covid19.gov.gr) και λόγω των έκτακτων μέτρων από τη Δευτέρα 9/11/2020 μειώνονται κατά 80% τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία με εξαίρεση τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

Παρακαλούμε για τη συνδρομή όλων των πολιτών ώστε να διασφαλιστεί πρωτίστως η προφύλαξη των ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Συστήνεται η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων από και προς το νοσοκομείο».

Αυστηρά με “sms” από σήμερα η κυκλοφορία και «τσουχτερά» πρόστιμα

Από τις 6.00 σήμερα το πρωί «επιστρέφει» η καθολική απαγόρευση στην κυκλοφορία (πλην εξαιρέσεων όσων εργάζονται) και στη ζωή μας επανέρχονται τα SMS μηνύματα στο 13033.

Αναλυτικά τι ισχύει:

Οι πολίτες μπορούν στέλνουν από το κινητό τους SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στο γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται έπειτα από σχετική επικοινωνία

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους

3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο 

5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις 

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Χειρόγραφη βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο

Διεύθυνση Κατοικίας

Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Κλείνοντας αξίζει να τονίσουμε ότι τα πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων έχουν διπλασιαστεί από τα 150 ευρώ του Μαρτίου στα 300 ευρώ, και όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι έλεγχοι θα είναι εξονυχιστικοί. 

Του Κώστα Γαζούλη