Δεκαεννιά ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας

Δεκαεννιά ασθενείς νοσηλεύονται με  κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας

19 και τα νέα κρούσματα το τελευταίο τριήμερο

Κρίσιμες οι επόμενες δυο εβδομάδες

Παρά τη μείωση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο τριήμερο (19), σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας στην περιοχή μας «εκτοξεύθηκε». Μέχρι χθες αργά το απόγευμα στην κλινική «Covid-19» του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας νοσηλεύονταν δεκαεννιά ασθενείς. Οι περισσότεροι εξ αυτών χρειάζονται παροχή οξυγόνου και ακολουθούν ειδική φαρμακευτική αγωγή, καθώς αντιμετωπίζουν την ασθένεια πιο «βαριά» απ’ ό,τι τα περισσότερα κρούσματα του νέου ιού. Μέχρι στιγμής, πάντως, κανείς ασθενής δεν έχει χρειαστεί να διασωληνωθεί. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη η διοίκηση του νοσοκομείου, σε συνεργασία με το νοσηλευτικό προσωπικό, έχει «επεκτείνει» τον αριθμό των κλινών για περιστατικά κορωνοϊού, καθώς η κλινική «Covid-19» ξεκίνησε αρχικά με 6… Πρέπει, δε, να τονιστεί ότι οι δυνατότητες του νοσοκομείου, με το ιατρικό προσωπικό ήδη να υπερβάλλει εαυτόν για να ανταποκριθεί, δεν είναι απεριόριστες και με δυσκολία δύναται να φτάσει τις 30 κλίνες, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Ανάλογη είναι η εικόνα και σ’ όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε χθες τους 239, ενώ σημειώθηκε και νέο «τραγικό» ρεκόρ με 41 νέους θανάτους.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται η κατάσταση να χειροτερεύσει και μετά άπαντες ευελπιστούν ότι το “lockdown” θα αποδώσει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα «αναπνεύσει».

Κρούσματα στην Αστυνομική Διεύθυνση 

και σε ιατρό της 1ης ΤΟΜΥ

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες μέρες διαπιστώθηκε κρούσμα κορωνοϊού και στο ιατρικό προσωπικό της 1ης ΤΟΜΥ που συστεγάζεται με το Κ. Υ. Καλαμάτας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι δε νόσησε στο χώρο εργασίας, ενώ προληπτικά όλο το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή προχώρησε σε έλεγχο με τεστ, τα οποία ήταν όλα αρνητικά. Παράλληλα, ο Δήμος Καλαμάτας μέσα στο Σαββατοκύριακο απολύμανε ολόκληρο το κτήριο. Η λειτουργία, πάντως, του Κ.Υ. Καλαμάτας δεν έχει επηρεαστεί απ’ αυτή την εξέλιξη.

Ο κορωνοϊός «χτύπησε», όμως, και την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, με τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες μέρες. Άμεσα τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ όλοι οι συνάδελφοι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους υποβλήθηκαν σε μοριακό έλεγχο..

Μείωση των τεστ

Κλείνοντας, αν και είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, τις πρώτες μέρες καραντίνας παρατηρήθηκε και μείωση των πολιτών που σπεύδουν σε δομές Υγείας για τεστ (τόσο στο νοσοκομείο όσο και στο Κ.Υ. Καλαμάτας). Το γεγονός αυτό έχει λογική εξήγηση, κυρίως σε όσους έχουν ήπια συμπτώματα, καθώς βρισκόμαστε σε «ολική απαγόρευση». Είναι πιθανό δε, να δούμε και μείωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις επόμενες μέρες λόγω αυτού, αλλά τα αποτελέσματα της «δράσης» του “lockdown” θα πρέπει να αναμένονται έπειτα από 15 ημέρες… 

Του Κώστα Γαζούλη