Έκλεισαν τα πάντα και άφησαν ανοικτά τα… ξενοδοχεία

Έκλεισαν τα πάντα και άφησαν ανοικτά τα… ξενοδοχεία

Το παράλογο του νέου lockdown

Όλα έκλεισαν από τα ξημερώματα του Σαββάτου, όμως αυτό το lockdown έχει κι ένα… παλαβό! Οι κυβερνητικές αποφάσεις δε συμπεριέλαβαν στις επιχειρήσεις που κλείνουν αυτή τη φορά τα τουριστικά καταλύματα, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κατά συνέπεια, θεωρείται πως πρέπει να παραμείνουν… ανοικτά, όταν ήδη τα περισσότερα έχουν κατεβάσει ρολά, ενώ ορισμένα δεν τα ανέβασαν καθόλου μετά το πρώτο lockdown.

Η απόφαση μόνο παράλογη μπορεί να χαρακτηρισθεί για την πλειοψηφία των περιοχών της Ελλάδας, από τη στιγμή που με το lockdown έχει απαγορευθεί η μετακίνηση μεταξύ των νομών και, κατά συνέπεια, ούτε εσωτερική τουριστική κίνηση μπορεί να υπάρξει. Η μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται πλέον μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας. Από το δε εξωτερικό, όποιος έρχεται θα πρέπει να έχει αρνητικό τεστ covid.

Στα όρια του παραλογισμού
Για την παράλογη αυτή απόφαση ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, σημείωσε ότι μπορεί να υπάρχει μια αμυδρή δικαιολογία για κάποιες περιοχές, όχι όμως για τη Μεσσηνία και ολόκληρη την Πελοπόννησο, όπου ο τουρισμός είναι σε lockdown εδώ και καιρό. «Έχουν μια θεωρία και μια ισχνή δικαιολογία γι’ αυτή την απόφαση. Υπάρχουν κάποιες περιοχές, όπως η Ρόδος, που μέχρι και προχθές είχε κόσμο, ή η Πάρος που έχει κάποιους πελάτες ακόμα. Αυτοί, πράγματι χρειάζονται κάποιες μέρες ακόμα για να ολοκληρωθεί η περίοδος και οι κρατήσεις που έχουν. Γιατί ακόμα και για χώρες που ήδη έχουν επιβάλει lockdown, επιτρέπεται άπαξ η επιστροφή τους.

Θα μπορούσαν βέβαια να το διαχωρίσουν. Πόσοι είναι αυτοί; Η αντίδρασή μας είναι κατηγορηματική. Η απόφαση αυτή είναι στα όρια του παραλογισμού και δεν έχει καμία αντικειμενική υπόσταση», σημείωσε ο κ. Καραλής.

«Μας τιμωρούν»
Επισήμανε δε πως από τη στιγμή που όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε lockdown και απαγορεύονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, πώς είναι δυνατόν να μην είναι πληττόμενες επιχειρήσεις όσες ασχολούνται με τον τουρισμό. «Αυτή η απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα λεγόμενα και όσα υποστήριζαν οι αρμόδιοι υπουργοί, ότι στηρίζουν όλους τους κλάδους που πλήττονται. Για τον κλάδο του τουρισμού που είναι κυρίαρχος στη διαμόρφωση των οικονομικών δεδομένων, τι κάνουν; Όχι μόνο στη Μεσσηνία, αλλά σε όλη την Πελοπόννησο η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν κλείσει. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τιμωρητικά μένουν ανοικτές επιχειρήσεις που λανθασμένα επέβαλε με την επιστρεπτέα προκαταβολή να είναι ανοικτές διατηρώντας το προσωπικό που είχαν την 1η Αυγούστου μέχρι 31 Δεκεμβρίου! Είναι λογικό να έχουμε τώρα το προσωπικό που είχαμε την 1η Αυγούστου; Αυτό σημαίνει είτε ότι δεν ξέρεις τι γίνεται είτε ότι το κάνεις επίτηδες….», υπογράμμισε ο κ. Καραλής και κατέληξε: «Όλο αυτό τον καιρό, τους βγάλαμε “παλικάρια”. Εμείς ξέρουμε πώς ξυπνάγαμε κάθε πρωί με τους ανθρώπους που είχαμε. Με την αγωνία μην αρρωστήσει κανείς. Τα κρούσματα στα ξενοδοχεία ήταν μηδενικά. Τηρήσαμε κάθε μέτρο. Κι αυτή είναι η ανταμοιβή μας;».

Της Βίκυς Βετουλάκη