Έρχεται και νέα «μαμούθ» Μισο – Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6

Έρχεται και νέα «μαμούθ» Μισο – Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6

Αν τραβήξει το lockdown μέχρι και τις γιορτές… 

Αν φθάσουμε, τελικά, στις γιορτές με lockdown, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, σχεδιάζεται να επαναχρησιμοποιηθεί το… φάρμακο για πάσαν νόσον, δηλαδή μια νέα, «μαμούθ» αυτή τη φορά, Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθεί, μετά τις τρεις εβδομάδες του γενικού lockdown θα ακολουθήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, με στόχο την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και της εστίασης πριν από τις γιορτές. Όμως, η επιθετική διάδοση του ιού μέσα στο χειμώνα, που ασκεί έντονη πίεση στο σύστημα υγείας, δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία ότι δε θα χρειασθεί παράταση των περιοριστικών μέτρων, η οποία θα ανέτρεπε το σχεδιασμό για μια επάνοδο της αγοράς σε λειτουργία.

Τότε, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειασθεί παράταση των περιοριστικών μέτρων και μέσα στο Δεκέμβριο, η οποία βέβαια θα πλήξει τον τζίρο των εορτών, απειλώντας έσοδα της αγοράς που υπολογίζονται σε 2,5 με 3 δισ. ευρώ υπό κανονικές συνθήκες και έχουν ζωτική σημασία για την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα του λιανεμπορίου, αλλά και της εστίασης. 

Σε αυτή μόνο την περίπτωση, δηλαδή της παράτασης του lockdown, σχεδιάζεται ένας έκτος κύκλος του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο από πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας έχει μετατραπεί πλέον κατά το ήμισυ σε πρόγραμμα παροχής επιδοτήσεων (δωρεάν χρήμα) στις επιχειρήσεις, αφού το 50% των φθηνών δανείων θα είναι… αγύριστα. 

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή (νούμερο) 6 θα «τρέξει» στις αρχές του επόμενου χρόνου και θα υπολογισθούν τα ποσά με βάση τον τζίρο Δεκεμβρίου. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ενδεχομένως να φθάσει και τα 2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ποσά του τέταρτου και πέμπτου κύκλου.

Ας μείνουμε, όμως, στα ισχύοντα μέχρι σήμερα. Και συγκεκριμένα στις επερχόμενες Επιστρεπτέες Προκαταβολές 4 και 5.

ΜΙΣΟ – ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 4

Η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, το μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

ΜΙΣΟ – ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 5

Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η επιστρεπτέα προκαταβολή το μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

•Και στις δύο καινούργιες επιστρεπτέες προκαταβολές 4 και 5, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

•Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

•Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

•Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις (δηλαδή όσες έκαναν έναρξη μέσα στο 2020).

•Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη το μαθηματικό τύπο. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

•Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν, στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας

Οικονομολόγος/Νομικός