Η ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. δε συμμετείχε σε καμία παράνομη πράξη και δεν οφείλει τίποτα στο ελληνικό Δημόσιο

Η ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. δε συμμετείχε σε καμία παράνομη πράξη και δεν οφείλει τίποτα στο ελληνικό Δημόσιο

Με αφορμή δημοσίευμα διαδικτυακής εφημερίδας και με σκοπό την αποφυγή παραπληροφόρησης, η Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της τα ακόλουθα:

«Οι παράνομες πράξεις στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα (λαθρεμπορία κ.λπ.) τελέστηκαν το 2003 από τρίτους με θύμα την εταιρεία και το ελληνικό Δημόσιο.

Για τις πράξεις αυτές:

-τα ποινικά δικαστήρια έκριναν ομόφωνα και αμετάκλητα ότι η εταιρεία ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. και οι εκπρόσωποί της ουδέποτε διέπραξαν λαθρεμπορία ή οποιοδήποτε άλλο αδίκημα και αγνοούσαν τις παράνομες ενέργειες των δραστών

-τόσο τα ποινικά όσο και τα διοικητικά δικαστήρια έκριναν ότι η εταιρεία ουδέποτε εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία ή πραγματοποίησε εικονικές εξαγωγές προϊόντων της

-το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η εταιρεία δεν όφειλε να καταβάλει διοικητικά πρόστιμα, που ανέρχονται έως και στο τριπλάσιο των αναλογούντων φόρων, διότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε υπαιτιότητά της στην υπόθεση.

Παρόλα αυτά, ο Τελωνειακός Κώδικας προβλέπει ότι, ακόμη και όταν τρίτα πρόσωπα, μη σχετιζόμενα με την εταιρεία, προβούν σε αντικανονική εξαγωγή των καπνικών της προϊόντων, η εταιρεία βαρύνεται αυτόματα με τους αναλογούντες φόρους επί των προϊόντων (αντικειμενική ευθύνη). Και τούτο, ανεξάρτητα από την έλλειψη υπαιτιότητάς της για τις παράνομες πράξεις των τρίτων. Έτσι, για τις πράξεις αυτές τρίτων, η εταιρεία έχει καταβάλει, ήδη από το 2011, στο ελληνικό Δημόσιο φόρους ύψους 4.681.318 ευρώ, το οποίο ουδεμία περαιτέρω αξίωση διατηρεί από την αιτία αυτή.

Η εταιρεία ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε., αφού κατέβαλε τους αναλογούντες φόρους, προσέφυγε στη δικαιοσύνη με το σκεπτικό ότι η επιβάρυνσή της ήταν αντίθετη προς την κοινή περί δικαίου αντίληψη, εν όψει των αμετάκλητων και ομόφωνα αθωωτικών δικαστικών αποφάσεων.

Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η οποία αποτέλεσε την αφορμή του δημοσιεύματος, επιβεβαίωσε ότι η αντικειμενική ευθύνη της καπνοβιομηχανίας εξακολουθεί να υπάρχει μολονότι η εταιρεία ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. συμμορφώνεται απολύτως προς τους νόμους και ουδέν μεμπτόν έχει διαπράξει.

Η εταιρεία ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. συνεργάζεται συστηματικά με όλους τους αναγνωρισμένους ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς πρόληψης και καταστολής της λαθρεμπορίας και έχει υιοθετήσει λεπτομερές και αυστηρό πλαίσιο για τη διεκπεραίωση των διεθνών πωλήσεών της, προκειμένου να διασφαλίζει στο μέγιστο βαθμό τη νόμιμη κυκλοφορία τους».