Σε συναγερμό κτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας λόγω καταρροϊκού πυρετού

Σε συναγερμό κτηνοτρόφοι της  Μεσσηνίας λόγω καταρροϊκού πυρετού

Κρούσματα και θάνατοι ζώων σε κτηνοτροφικές μονάδες

Ζώα κατά δεκάδες έχουν αρχίσει να χάνουν κτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή των Αρφαρών, εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού. Πλέον έχουν μπει περιοριστικά μέτρα, ενώ χθες συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και η προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Μαρία Κωταντούλα.

Νωρίτερα το πρωί ο κ. Αναστασόπουλος και η κα Κωταντούλα επισκέφθηκαν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της ευρύτερης περιοχής των Αρφαρών, κατά τη διάρκεια των ψεκασμών και είχαν συνεργασία με τους κτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αποζημιώσεις

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν το μεσημέρι, ο κ. Αναστασόπουλος μίλησε για διεκδίκηση αποζημιώσεων για την απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου.

Ενημέρωσε ότι σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο τον διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα εξετάσει το ζήτημα, με δεδομένο ότι το νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει αποζημίωση για την περίπτωση αυτή. Περαιτέρω συνέστησε στους ιδιοκτήτες των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων την αυστηρή τήρηση των κανόνων που έχουν δοθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία, για να περιοριστεί στο ελάχιστο η μετάδοση των κρουσμάτων στα υπόλοιπα ζώα, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια έλαβε άμεσα μέτρα.

Ανέλυσε δε ότι μετά την έκδοση απόφασης ορισμού ζώνης ελέγχου της ασθένειας, ακτίνας 20 περίπου χλμ., ισχύουν πλέον για την περιοχή αυτή μέτρα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου. Ένα από τα μέτρα είναι και οι ψεκασμοί, που ξεκίνησαν χθες από την ευρύτερη περιοχή των Αρφαρών και θα συνεχιστούν, προκειμένου να καλύψουν το σύνολο των εκμεταλλεύσεων στην περιοχή ελέγχου.

Κρούσματα

Από την πλευρά της προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής, Μαρία Κωταντούλα, μίλησε για τα χαρακτηριστικά της νόσου, την ισχυρή μεταδοτικότητα της ασθένειας, τις καιρικές συνθήκες της περιοχής μας που ευνοούν την κυκλοφορία του εντόμου που μεταφέρει την ασθένεια, καθώς και τα αυστηρά μέτρα που πρέπει να τηρούνται από τους κτηνοτρόφους για την προστασία του ζωικού τους κεφαλαίου.

Η κ. Κωταντούλα τόνισε ότι η υπηρεσία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του φαινομένου, εποπτεύει τα συνεργεία ψεκασμών και έχει άμεση συνεργασία με τους κτηνοτρόφους, παρέχοντάς τους συνεχώς οδηγίες.

Από τον Οκτώβριο, όπως είπε, ελήφθησαν μέτρα στη Μεσσηνία. Μάλιστα, σε πέντε μονάδες έγινε αιμοληψία ζώων και οι τέσσερις ήταν αρνητικές, ενώ στην πέμπτη βρέθηκε ένα θετικό δείγμα.

Παράλληλα, ειδοποιήθηκαν από κτηνοτρόφους για ύποπτα συμπτώματα της νόσου σε ζώα τους. Μετά την αυτοψία κτηνιάτρων διαπιστώθηκαν ήπια συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.

Οι απώλειες, σημείωσε, είναι μικρές σε ζώα, ενώ διαπιστώθηκε ότι σε πέντε εκτροφές η θνησιμότητα ανέρχεται περίπου στο 12-15%.

Συνέστησε τη χρήση εντομοαπωθητικών, με σωστή εφαρμογή, όμως, στο δέρμα των ζώων και όχι στο τρίχωμά τους, και ψεκασμούς των στάβλων για να μειωθεί το φορτίο των εντόμων που μεταφέρουν τη νόσο.

Η απαγορευτική ζώνη που οριοθετήθηκε περιλαμβάνει τους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας και αναμένεται να επεκταθεί στο Δήμο Πύλου-Νέστορος.

Στη ζώνη αυτή απαγορεύεται η έξοδος και η είσοδος ζώων σε κτηνιατρικές εκμεταλλεύσεις με εξαίρεση ζώα που είναι να μετακινηθούν προς άμεση σφαγή, με τη δέσμευση ότι το σφαγείο βρίσκεται στη ζώνη ελέγχου των 20 χλμ.

Στη περιοχή αυτή έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά τρία κρούσματα, ενώ έχουν σταλεί δείγματα από τρεις ύποπτες εκτροφές. Άλλες 10 εκμεταλλεύσεις εξετάζονται.

Να σημειωθεί ότι στη Μεσσηνία υπάρχουν περίπου 1.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με 106.000 αιγοπρόβατα και 5.600 βοοειδή.

Της Βίκυς Βετουλάκη