Στα μπλε το ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας

Στα μπλε το ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας

Αφιερωμένη στο νοσηλευτικό προσωπικό με τίτλο «Νοσηλευτές και Διαβήτης»

Στο νοσηλευτικό προσωπικό, με στόχο την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των νοσηλευτών στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη, αφιερώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη (14/11).

Παράλληλα, λόγω της ημέρας θα φωταγωγηθεί το ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας.

Ο ρόλος του νοσηλευτή

Όπως σημειώνει ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία» σε παρέμβασή του: «Ο εξειδικευμένος νοσηλευτής διαβήτη, πέρα από την εκπαίδευση και τη γνώση που παρέχει για την εφαρμογή της θεραπευτικής αγωγής και τη σωστή χρήση όλων των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών, ενισχύει την ψυχοκοινωνική προσαρμογή του πάσχοντα και προάγει το ομαδικό πνεύμα στο πλαίσιο της συνεργασίας με την υπόλοιπη διαβητολογική ομάδα, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε πάσχοντα.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του σχολικού νοσηλευτή στα παιδιά που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Είναι ένας θεσμός που εξασφαλίζει την ισορροπία στην καθημερινότητα μιας οικογένειας με παιδί που πάσχει και ταυτόχρονα την ασφάλεια του παιδιού τις ώρες της παραμονής του στο σχολείο.

Δυστυχώς, όμως, ο αριθμός των σχολικών νοσηλευτών δεν καλύπτει όλες τις υπάρχουσες ανάγκες. Ο Σύλλογός μας μαζί με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας μέχρι το κάθε παιδί σε κάθε σχολείο να έχει την υποστήριξη που χρειάζεται από τους επαγγελματίες υγείας.

H αλματώδης αύξηση του αριθμού των πασχόντων παγκοσμίως (460 εκατ. παγκόσμια, 10-12% του πληθυσμού στην Ελλάδα) κάνει ακόμη πιο σημαντικό το ρόλο των νοσηλευτών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και έντονη ανάγκη για περισσότερη εξειδίκευση του νοσηλευτικού προσωπικού στα θέματα που άπτονται του σακχαρώδους διαβήτη. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία της επένδυσης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, γιατί, σύμφωνα με το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας, οι νοσηλευτές με την κατάλληλη κατάρτιση και τη γνώση μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη».

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

Με προσαρμογή, δε, στα νέα δεδομένα λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από την Πολιτεία κατά της πανδημίας, ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας συμμετέχει και στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» που υλοποιεί και φέτος η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας, που περιλαμβάνει ένα on-line παιχνίδι γνώσεων μέσω ψηφιακής εφαρμογής, το οποίο ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου. Σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη του φάση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες λαμβάνουν εκπαιδευτικό υλικό και στη συνέχεια απαντούν σε συναφείς ερωτήσεις για να επιβεβαιώσουν τις γνώσεις τους γύρω από τον υγιεινό τρόπο ζωής και το σακχαρώδη διαβήτη.

Οι δε εγγραφές συνεχίζονται κανονικά μέσα από την ιστοσελίδα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και κάθε νέος παίκτης θα έχει πρόσβαση σε όλο το εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό που έχει ήδη αναρτηθεί κατά την πρώτη φάση του παιχνιδιού στην εφαρμογή.

Ευχαριστίες

Κλείνοντας η πρόεδρος και η γενική γραμματέας του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας, Αθανασία Καρούνου και Άννα Κορμπίλα αντίστοιχα, αναφέρονται στη σημερινή φωταγώγηση του ιστορικού Δημαρχείου Καλαμάτας λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας.

Όπως σημειώνουν: «Ανταποκρινόμενος ο δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, σε αίτημα του Συλλόγου μας, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την ιδιαίτερη ευαισθησία του, σήμερα Σάββατο, 14 Νοεμβρίου, το ιστορικό Δημαρχείο θα φωταγωγηθεί με χρώμα μπλε από τη δύση του ηλίου μέχρι την αλλαγή της ημέρας, χρώμα το οποίο έχει επιλεγεί να φωταγωγούνται κεντρικά σημεία των πόλεων από την Παγκόσμια Οργάνωση Διαβήτη (IDF) κάθε 14η Νοεμβρίου».

Μήνυμα δημάρχου Καλαμάτας

Από την πλευρά του, σε μήνυμά του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφέρει: «Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη μάς βρίσκει εν μέσω του δεύτερου και ισχυρότερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο ιός βρίσκεται σε έξαρση και στην πατρίδα μας και σήμερα όλοι καλούμαστε να σταθούμε υπεύθυνα, όχι μόνο απέναντι στον εαυτό μας, αλλά απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Η φετινή 14η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο με υπεράνθρωπη προσπάθεια από τη δική του πλευρά επιχειρεί να κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας. Σήμερα, με την πανδημία να μην κάνει εξαιρέσεις, είναι σημαντικό να ακούμε τους ειδικούς και να τηρούμε αυστηρά τις οδηγίες τους».

Μήνυμα Παναγιώτη Βαρβιτσιώτη

Σε δικό του μήνυμα ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας – Διαβήτη Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και άμισθος επιστημονικός σύμβουλος του δημάρχου για θέματα υγείας, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, σημειώνει: «Κάθε χρόνο το σύνθημα για την ημέρα του διαβήτη αλλάζει και άλλοτε επικεντρώνεται στην ενημέρωση του κόσμου για το πρόβλημα του διαβήτη, άλλοτε για την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης του διαβητικού, για τα δικαιώματα του διαβητικού, την καταπολέμηση της παχυσαρκίας που συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση του διαβήτη ή στη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών αντιμετώπισης του διαβήτη στην παιδικο-εφηβική ηλικία.

Στόχος των δράσεων στην ημέρα του διαβήτη είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στην ύπουλη μάστιγα της ανθρωπότητας, το σακχαρώδη διαβήτη. Πολλά σημαντικού ενδιαφέροντος κτήρια παγκοσμίως είθισται να φωτίζονται με μπλε χρώμα το βράδυ της ίδιας εορταστικής μέρας και για το λόγο αυτό ο Δήμος Καλαμάτας θα συμμετέχει στην εκστρατεία φωτίζοντας μπλε το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης.

Η ημέρα του διαβήτη φέτος θα είναι λίγο χλωμή, αφενός, γιατί η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιβαρύνει την υγεία μας και την ποιότητα ζωής μας, αλλά και γιατί ο διαβήτης και η παχυσαρκία αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της ανθρωπότητας στις επιθέσεις του αδηφάγου ιού.

Τα άτομα με διαβήτη και, μάλιστα, όταν δε φροντίζουν επαρκώς το διαβήτη τους νοσούν βαρύτερα και οδηγούνται πιο συχνά σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με μεγαλύτερο τον κίνδυνο να μην τα καταφέρουν στη μεγάλη τους μάχη. Ίσως για το λόγο αυτό το 2020 η ημέρα του διαβήτη εστιάζεται στο σημαντικό ρόλο των νοσηλευτριών και νοσηλευτών στην υποστήριξη των ατόμων με διαβήτη. Με αυταπάρνηση επιμελούνται τις ανάγκες των ασθενών και τους αξίζουν πολλά ευχαριστώ για την αφοσίωσή τους στο καθήκον».