Ανακοινώσεις Νίκα απ’ την Κυπαρισσία για 22 έργα στην Τριφυλία

Ανακοινώσεις Νίκα απ’ την Κυπαρισσία για 22 έργα στην Τριφυλία

Έγκριση χρηματοδότησης κρηπιδώματος παλιού μόλου Κυπαρισσίας και επισκευή Παλαιού Επισκοπείου τα καινούργια

Ανακοινώσεις για 22 συνολικά έργα στην Τριφυλία έκανε χθες το μεσημέρι σε συνάντηση εργασίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, μετά την υπογραφή της σύμβασης για το έργο «Ανάπτυξη Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθόπολης». 

Από τα 22 έργα, τα μόνα που ακούστηκαν για πρώτη φορά είναι η έγκριση (σ.σ. υπεγράφη χθες όπως είπε) χρηματοδότησης από το ΠΔΕ του αρμόδιου υπουργείου για το έργο «Επισκευή κρηπιδώματος του παλαιού προσήνεμου μόλου λιμένος Κυπαρισσίας», προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ και η εκπόνηση μελέτης μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας για την επισκευή του Παλαιού Επισκοπείου Κυπαρισσίας, για την αντιμετώπιση κοινωνικών αναγκών της πόλης. Επίσης, αναφέρθηκε κατά σειρά στην προ ολίγων λεπτών υπογραφείσα σύμβαση για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης και στα εξής έργα: «Ανάπλαση προαυλίου χώρου στον Ι.Ν. Αγ. Σωτήριος (Μεταμορφώσεως) Τ.Κ. Χριστιάνων» προϋπολογισμού 625.000 ευρώ, στο οποίο προβλέπεται και η επισκευή του παλιού ναού δίπλα στο Βυζαντινό Μνημείο. «Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας», προϋπολογισμού 1.565.712,71 ευρώ, με φορέα υλοποίησης την αρμόδιο διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού, που βρίσκεται σε φάση υπογραφής της σύμβασης. «Αθλητικό Κέντρο Κυπαρισσίας» στο οικόπεδο της τέως Νομαρχίας που παραχωρήθηκε με χρησιδάνειο στο Δήμο και θα γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδική χαρά, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ. «Επισκευή της στέγης του Κλειστού Γυμναστηρίου Γαργαλιάνων», προϋπολογισμού 65.000 ευρώ. Αύξηση της πίστωσης κατά 550.594,51 ευρώ και ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται στα 2.203.776,69 ευρώ για τις απαλλοτριώσεις του έργου «Βελτίωση εθνικής οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη», Τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι / Οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι – Ρωμανός. 

Σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία για το έργο «Βελτίωση εθνικής οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη», Τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι / Οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι – Ρωμανός, προϋπολογισμού 29.899.900 ευρώ, ενταγμένο στο ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014-2020. Υλοποιείται το έργο «Συντήρηση – Οδική ασφάλεια στην 9η εθνική οδό της Π.Ε. Μεσσηνίας (Τμήμα όρια νομού Ηλείας-Κυπαρισσία-Φιλιατρά-Χώρα)», προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, ενταγμένο στο ΠΔΕ. Υλοποιείται το έργο «Βελτίωση – Συντήρηση 19ης Ε.Ο. (τμήμα Κυπαρισσία-Περδικονέρι-Χριστιάνοι)», προϋπολογισμού 245.000 ευρώ, στο ΠΔΕ. Σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία για το έργο «Συντήρηση-Βελτίωση-Αναβάθμιση ασφαλείας της 8ης Επ. Οδού» (Τμήμα Ραφτόπουλου-Κυπαρισσία) και 15ης Επ. Οδού (Τμήμα Φιλιατρά – Μαραθόπολη), προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, στο ΠΔΕ. Σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία (4 Δεκεμβρίου είναι η αποσφράγιση προσφορών) για το έργο «Συντήρηση-Σήμανση Εθνικών Οδών (Τμήμα Καλαμάτα – Τσακώνα – Καλό Νερό – Κυπαρισσία), προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, στο ΠΔΕ. Σε διαδικασίες δημοπράτησης είναι το έργο «Βελτίωση Καταστρώματος Αγροτικού Δικτύου Δήμων Τριφυλίας & Πύλου-Νέστορος», προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, στο ΠΔΕ. Σε διαδικασίες δημοπράτησης είναι το έργο «Βελτίωση – Συντήρηση 29ης εθν. Οδού (Τμήμα εθνική οδός – Σιδηρόκαστρο – Πλατάνια – όρια Νομού Ηλείας), προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, στο ΠΔΕ. Εκπονείται μελέτη για το έργο «Επισκευή γεωτρήσεων Φιλιατρών», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ, στο ΠΔΕ. Υλοποιείται το έργο «Αναδιαρρύθμιση – Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων», με προϋπολογισμό 380.000 ευρώ, από το ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014-2020. Υποβλήθηκε τεχνικό δελτίο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση του έργου «Βελτίωση της 38ης επ. οδού Σουληνάρι – Κρεμμύδια – Κορυφάσιο έως την 9η Ε.Ο. όρια Ν. Ηλείας, Καλό Νερό – Κυπαρισσία – Πύλος – Μεθώνη, Β’ φάση», από το ΠΔΕ, με προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ. Η παράκαμψη της Γιάλοβας ολοκληρώθηκε μελετητικά και εντάσσεται στο ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ. Θα υλοποιηθεί το έργο «Συντήρηση του οδικού τμήματος Γαργαλιάνοι – Χώρα – Ρωμανός – Γιάλοβα», με προϋπολογισμό 1.300.000 ευρώ, από το ΠΔΕ. Θα υλοποιηθεί το έργο «Αποπεράτωση και Διαμόρφωση του Περιβάλλοντος Χώρου της Ι. Μονής Αγ. Νικήτα στην Κοινότητα Σελλά Τριφυλίας», με προϋπολογισμό 245.000 ευρώ, από το ΠΔΕ. 

Όσα έργα ανέφερε τα έδωσε και γραπτώς στο δήμαρχο και τα ΜΜΕ σημειώνοντας ότι τα περισσότερα εξ αυτών θα υλοποιηθούν μέσα στο 2021. 

Ο κ. Νίκας επισήμανε ότι η περιοχή είναι μέχρι τώρα ο κήπος, το περιβόλι, λόγω της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, αλλά θα γίνει και πόλος τουριστικής ανάπτυξης. 

Παρόντες στη συνάντηση εργασίας ήταν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλής Μαντάς, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, Νίκος Αλεξανδρόπουλος και ο οικοδεσπότης δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης, που εξέφρασαν την ικανοποίηση και τη χαρά τους.