«Εφιαλτική» χρονιά για τα ξενοδοχεία το 2020!

«Εφιαλτική» χρονιά για τα ξενοδοχεία το 2020!

Στο απόλυτο “μηδέν” τα δωμάτια τις ημέρες των εορτών στην Καλαμάτα, σε όσα παραμένουν ανοιχτά με προσωπικό ασφαλείας 

Ελπίζουν να δουλέψουν ομαλά το Πάσχα και το 2021 να είναι πολύ καλύτερο…

Ένα από τα παράλογα των μέτρων που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα, ύστερα από το δεύτερο lockdown, είναι ότι τα ξενοδοχεία έμειναν ανοιχτά, εν αντιθέσει με την περασμένη άνοιξη. Με απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, με τις πτήσεις από το εξωτερικό να επιτρέπονται για συγκεκριμένους λόγους, κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί δεν έγινε ό,τι και τον περασμένο Μάρτιο, οπότε έμειναν ανοιχτά ένα με δύο ξενοδοχεία σε κάθε περιοχή, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ανθρώπους που ταξίδευαν για επαγγελματικούς λόγους. 

Τέτοιες μέρες συνηθίζαμε να κάνουμε το ρεπορτάζ με την κίνηση στην πόλη για τις εορτές. Φέτος, όμως, κάτι τέτοιο θα ήταν «ανέκδοτο» και έτσι επικοινωνήσαμε με ξενοδοχεία της Καλαμάτας που παραμένουν ανοιχτά, για να μας μεταφέρουν την κατάσταση που βιώνουν και το μέγεθος ουσιαστικά της καταστροφής η οποία συντελέστηκε τη χρονιά που μας αφήνει σε λίγες ημέρες…

Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος, διευθυντής ξενοδοχείου «ELEKTRA»


«Το στοίχημα πλέον είναι πόσο καλύτερο θα είναι το ’21 απ’ το ‘20»

Συνομιλώντας με το διευθυντή του ξενοδοχείου «ELEKTRA» και άνθρωπο με μακρά εμπειρία στο χώρο, Κωνσταντίνο Ανδριανόπουλο, χαρακτήρισε το 2020 ως μια δραματική χρονιά συνολικά για τον κλάδο του τουρισμού και δη των ξενοδοχείων. Πρόσθεσε δε, πως υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα για το πότε θα επαναλειτουργήσει φυσιολογικά ο τουρισμός, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, αν θα έχουν μέχρι τότε επιτραπεί ξανά οι πτήσεις. 

Υπάρχει, σημείωσε, μια αισιοδοξία ότι το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά από το 2020, ωστόσο το στοίχημα είναι κατά πόσο καλύτερη θα είναι, γιατί αν υπάρξει μόνο μια μικρή αύξηση, τότε θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. «Ακούμε για μεταλλάξεις κ.ά. και τρομάζουμε» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. 

Αναφορικά με το ξενοδοχείο “ELEKTRA”, αυτό παραμένει ανοικτό με προσωπικό ασφαλείας και την πλειονότητα των υπαλλήλων σε αναστολή. 

Τον τελευταίο μήνα υπήρξε μια πολύ μικρή κινητικότητα από εμπορικούς εκπροσώπους και άλλους επαγγελματίες, ωστόσο από αύριο σταματούν κι αυτοί και μέσα στις γιορτές τα δωμάτια θα είναι όλα άδεια, επισήμανε.

Νίκος Χάικος, ξενοδοχείο «Χάικος»

«Δουλεύουμε το ξενοδοχείο οικογενειακά πλέον…»

Μια μικρή κίνηση, με δωμάτια σε μονοψήφιο αριθμό ημερησίως, εξυπηρέτησε τον τελευταίο μήνα το ξενοδοχείο «Χάικος» στην παραλία Καλαμάτας, κυρίως από εμπορικούς εκπροσώπους και μετά το «μερικό» άνοιγμα του λιανεμπορίου, μας επισήμανε ο Νίκος Χάικος εκ των ιδιοκτητών. 

Όσον αφορά στις ημέρες των εορτών, δεν υπάρχει καμία κράτηση, κάτι που είναι φυσιολογικό, όπως τόνισε, καθώς δεν επιτρέπονται μετακινήσεις, ταξίδια κ.ο.κ… 

«Το παράλογο είναι ότι τα ξενοδοχεία δεν τα έκλεισαν, όπως τον περασμένο Μάρτιο, με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκονται μεν σε ορισμένες, αλλά να μην μπορούν, αφού παραμένουν ανοικτά, να μπουν σε όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως άλλες επιχειρήσεις», επισήμανε ο κ. Χάικος. 

Σημείωσε, δε, ότι πλέον στο ξενοδοχείο τους το προσωπικό είναι σε αναστολή και το δουλεύουν ουσιαστικά οικογενειακά, καθώς έχουν την τύχη να έχουν μια οικογενειακή επιχείρηση. 

Σχετικά με τις βοήθειες που έχει προσφέρει μέχρι στιγμής το κράτος, υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τη ζημιά που συντελέστηκε το 2020 και ελπίζουν το 2021, αρχής γενομένης από το Πάσχα, να είναι μια αρκετά καλύτερη χρονιά. 

«Σκεφτείτε εμείς, μια υγιής οικογενειακή επιχείρηση, και δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα, πόσω μάλλον μεγάλα ξενοδοχεία με πολύ προσωπικό» ήταν το χαρακτηριστικό συμπέρασμα της κουβέντας μας με τον κ. Χάικο.

Θεόδωρος Παπαθεοδωρίδης, ξενοδοχείο «Horizon Blu» 


“Μένουμε ανοιχτοί για να συντηρουμε το ξενοδοχείο”

Χωρίς καμία κράτηση θα είναι και το ξενοδοχείο “Horizon Blu” τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, καθώς η μοναδική κίνηση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες είναι από ανθρώπους που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, οι οποίοι και σταματούν αυτές τις μέρες. 

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Θεόδωρος Παπαθεοδωρίδης, σημείωσε ότι και στο δικό τους ξενοδοχείο η πλειονότητα των υπαλλήλων βρίσκεται σε αναστολή και συνεχίζουν τη λειτουργία με «προσωπικό ασφαλείας». Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό γίνεται κυρίως για να «συντηρούν» το ξενοδοχείο και ουσιαστικά καλύτερα θα ήταν να ίσχυε και για τον κλάδο τους ό,τι τον περασμένο Μάρτιο. 

Αναφορικά με τις «βοήθειες» που έχει προσφέρει το κράτος, επισήμανε ότι δίνουν μιαν «ανάσα», αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να περιορίσουν τη ζημιά που υπέστησαν τα ξενοδοχεία μέσα στο 2020. 

Κλείνοντας, τόνισε ότι η αβεβαιότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει προγραμματισμός, αλλά ελπίζει ότι με τον εμβολιασμό θα φανεί «φως στην άκρη του τούνελ».

Σπύρος Λαγωνικάκος, ξενοδοχείο «Galaxy» 

«Στους κυβερνώντες επικρατεί η λογική της παράνοιας»

Τον παραλογισμό, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, όπως και οι πτήσεις απ’ το εξωτερικό, να απαγορεύονται, αλλά τα ξενοδοχεία να παραμένουν ανοιχτά, τόνισε μιλώντας στο «Θάρρος» ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου “Galaxy” στο κέντρο της Καλαμάτας, Σπύρος Λαγωνικάκος. Συμπλήρωσε, δε, ότι αυτό δεν είναι το μόνο παράλογο που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, καθώς στους κυβερνώντες επικρατεί η λογική της παράνοιας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «μπάχαλο», ακόμα και σε όσα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά, με το τι ισχύει και τι όχι. 

Έδωσε δε ως παράδειγμα ότι στο ξενοδοχείο έχουν κρατήσεις 5 δωματίων τις επόμενες ημέρες από άλλη περιοχή (λόγω ενός κοινωνικού γεγονότος) και δε γνωρίζει αν μπορεί ή όχι να σερβίρει τους ανθρώπους, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι παραμονή και ανήμερα των εορτών πρέπει να είναι κλειστά και τα εστιατόρια των ξενοδοχείων… 

Όσον αφορά στην κίνηση αυτών των ημερών, ανέφερε ότι οι ίδιοι είχαν μερικά δωμάτια το τελευταίο μήνα λόγω των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ για το «1821», από εμπορικούς εκπροσώπους και κοινωνικά συμβάντα… Κανείς δε βρίσκεται για διακοπές κάπου, αφού άλλωστε δεν μπορεί να κάνει και τίποτα. 

Σχετικά με τα χρήματα που έχουν «λάβει» τα ξενοδοχεία, υπογράμμισε ότι είναι «ψίχουλα» μπροστά στις ζημιές που υπέστησαν και ότι σε καμία περίπτωση δε φτάνουν… Επισήμανε, μάλιστα, ότι χρειάζεται να επανεξετάσουν συνολικά το ζήτημα του τουρισμού, ενώ και ο κλάδος πρέπει να δράσει πιο δυναμικά για να διεκδικήσει τα αυτονόητα.