«Καζάνι που βράζει»… δίχως τέλος από την εγκληματικότητα των Ρομά η Μεσσήνη

«Καζάνι που βράζει»… δίχως τέλος από  την εγκληματικότητα των Ρομά η Μεσσήνη

Ουσιαστικά μέτρα από την Πολιτεία “εδώ και τώρα” ζητούν οι πολίτες για να μην πάρουν το νόμο “στα χέρια τους” 

Νέος κύκλος έντασης ξεκίνησε στην πόλη της Μεσσήνης από τον προχθεσινό αναίτιο και άνανδρο ξυλοδαρμό ενός 37χρονου από ομάδα Ρομά. Τα περιστατικά είναι αρκετά τους τελευταίους μήνες και ταυτόχρονα μεγάλη και η οργή που συσσωρεύεται στους πολίτες της Μεσσήνης, οι οποίοι νιώθουν «εγκλωβισμένοι» στα σπίτια τους, βλέποντας τη συνεχιζόμενη ασυδοσία από μερίδα των Ρομά.

Το προχθεσινό περιστατικό «ξεχείλισε το ποτήρι» ανέφεραν χαρακτηριστικά στο «Θάρρος» πολίτες της Μεσσήνης. «Συναγερμός», όμως, σήμανε και στο Δημαρχείο της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί άτυπη, αλλά πολύ ουσιαστική, σύσκεψη, με τη συμμετοχή συγγενών και φίλων του θύματος του ξυλοδαρμού, του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου, αλλά και του διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας κ. Αξιοτόπουλου, καθώς και του διοικητή του Α.Τ. Μεσσήνης κ. Χαραλαμπάκη. 

Το τι διημείφθη στη σύσκεψη δεν έγινε γνωστό, ωστόσο αμέσως μετά το τέλος της συγγενείς και φίλου του 37χρονου, μιλώντας στα τοπικά Μέσα, τόνισαν ότι ο «κόμπος έχει φτάσει» στο χτένι και ότι αν η Πολιτεία δε λάβει δραστικά μέτρα, θα φτάσουν οι ίδιοι στο σημείο να πάρουν το νόμο στα χέρια τους για να προστατέψουν τους εαυτούς τους. Πρόσθεσαν ακόμη ότι αντιλαμβάνονται ότι η Αστυνομία σε πολλές περιπτώσεις έχει «δεμένα χέρια», ζητώντας να αλλάξουν άμεσα οι νόμοι που προστατεύουν την «ευαίσθητη κοινωνική ομάδα». «Ευαίσθητη κοινωνική ομάδα είναι όλοι οι πολίτες που φεύγουν το πρωί από το σπίτι τους για το “μεροκάματο” και θέλουν να γυρίσουν πίσω ασφαλείς» τόνισαν. 

Επίσης, ξεκαθάρισαν ότι κανείς δε ζητά από την Πολιτεία να διώξει τους Ρομά από τη Μεσσήνη, αλλά να βρει τρόπους να τους ενσωματώσει βρίσκοντάς τους δουλειές, ενώ υπογράμμισαν ότι το πρόβλημα το μεγάλο το δημιουργεί μια μικρή «μερίδα», που είναι γνωστή σε όλους. 

Κλείνοντας, επανέλαβαν ότι βρίσκονται στα «όριά» τους και την επόμενη φορά η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί δίχως γυρισμό…

«Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» ζητά ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος

Νωρίς χθες το απόγευμα με γραπτή δήλωση του στα ΜΜΕ πήρε θέση για όσα συμβαίνουν στην περιοχή και ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ζητώντας ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο δικός του στόχος είναι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Ανέφερε αναλυτικά: «Ο Δήμος Μεσσήνης εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα, αυτό της παραβατικότητας. Όπως και προεκλογικά είχαμε επισημάνει, η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική ομαλότητα και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια έκρυθμη κατάσταση που αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου στο χρόνιο αυτό πρόβλημα. Χρειάζεται ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε η τοπική κοινωνία να προχωρήσει μπροστά. Στην κατεύθυνση αυτή, από την πρώτη στιγμή έχουμε θέσει το πρόβλημα στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και έχουμε ζητήσει αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, αύξηση της αστυνόμευσης αλλά και λήψη ουσιαστικών μέτρων. Δεν επιδιώκουμε προσωρινή, αλλά μόνιμη και οριστική λύση για την ασφάλεια των δημοτών μας, των περιουσιών τους και της συνολικής εικόνας του Δήμου μας».

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, Νίκος Κοτταρίδης, σε επικοινωνία που είχε με το «Θάρρος». Ο ίδιος εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τα συνεχιζόμενα περιστατικά, τονίζοντας ότι η κατάσταση πλέον έχει υπερβεί τα όρια και κινδυνεύει να βγει εκτός «ελέγχου». Πρόσθεσε, δε, ότι έχουν φτάσει στο σημείο να βιώνουν «ρατσισμό» οι πολίτες της Μεσσήνης, οι οποίοι δεν μπορούν να πάνε στο νεκροταφείο να ανάψουν το «καντήλι» στα μνήματα των συγγενών τους, ενώ κινδυνεύουν όταν βγαίνουν από’ τα σπίτια τους. Σημείωσε ακόμη ότι η κεντρική Πολιτεία πρέπει να δώσει άμεσες λύσεις και να εφαρμοστεί ο νόμος για όλους, πριν ξεφύγει περισσότερο η κατάσταση.

«Άβατο» το νεκροταφείο της Μεσσήνης

Μουσική στη διαπασών το απόγευμα της Τετάρτης στο Νεκροταφείο της Μεσσήνης

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε ότι το προχθεσινό περιστατικό ήταν το δεύτερο, πολύ σοβαρό, που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Είχε προηγηθεί ο ξυλοδαρμός ηλικιωμένης στο Νεκροταφείο της Μεσσήνης. Αξίζει δε, να αναφέρουμε ότι και προχθές όπως μας μετέφεραν κάτοικοι της περιοχής, πριν το επεισόδιο στο κέντρο της Μεσσήνης, δεκάδες Ρομά βρίσκονταν στο Νεκροταφείο με μουσική στη «διαπασών» δημιουργώντας τρόμο σ’ όσους πλησίαζαν. 

του Κώστα Γαζούλη

*φωτογραφία από την “ένταση” στη Μεσσήνη τον περασμένο Οκτώβριο