Κοινωνικές δομές Δήμου Καλαμάτας: Μια σανίδα σωτηρίας για εκατοντάδες συμπολίτες μας

Κοινωνικές δομές Δήμου Καλαμάτας: Μια σανίδα σωτηρίας για εκατοντάδες συμπολίτες μας

Ενημερώστε για συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη

Δύο σημαντικές δομές λειτουργούν στο Δήμο Καλαμάτας εδώ και χρόνια και αποτελούν ό,τι πολυτιμότερο για ανθρώπους που ζουν δίπλα μας και δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Ο λόγος για το Δημοτικό Παντοπωλείο, καθώς και το Συσσίτιο, με τους αριθμούς να φανερώνουν ότι το έργο τους είναι σημαντικό. Κι αυτό, διότι η πρώτη Δομή εξυπηρετεί τουλάχιστον 120 οικογένειες καθημερινά, αριθμός που ανά περιόδους μπορεί να είναι και μεγαλύτερος, έχοντας φτάσει και τις 150, ενώ από το συσσίτιο λαμβάνουν γεύματα καθημερινά πάνω από 100 άτομα.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης μίλησε για τη λειτουργία των εν λόγω Δομών, ενώ κάλεσε τον κόσμο, αν γνωρίζει ανθρώπους που έχουν ανάγκη, να ενημερώσει τις υπηρεσίες της Πρόνοιας και αυτές διακριτικά και άμεσα θα βοηθήσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, η Δημοτική Αρχή δίνει προτεραιότητα στον κοινωνικό τομέα, κάτι για το οποίο είχε άλλωστε δεσμευτεί προεκλογικά, αφού ήταν βασικό μέλημα και προμετωπίδα της η στήριξη των ευάλωτων και ασθενούντων οικονομικά συνδημοτών μας.
Εν συντομία ανέφερε ότι η χρονιά που φεύγει ήταν δύσκολη με τις συνθήκες να είναι πρωτόγνωρες, κάτι που επηρέασε, μεταξύ άλλων, τις κοινωνικές δομές του Δήμου Καλαμάτας. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι οι Δομές κατάφεραν «να σταθούν όρθιες» και για αυτό το λόγο ευχαρίστησε το προσωπικό της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας.

Μιλώντας για το Δημοτικό Παντοπωλείο, σημείωσε ότι στηρίζει συστηματικά 120 ευάλωτες οικογένειες οι οποίες εγκρίθηκαν από την Ειδική Επιτροπή που είναι αρμόδια για την επιλογή όσων χρήζουν βοηθείας, αλλά πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι του Παντοπωλείου δεν αποκλείουν περιπτώσεις έκτακτων γεγονότων που προκύπτουν καθημερινά. Έτσι, το παντοπωλείο έχει φθάσει να εξυπηρετήσει μέχρι και 150 οικογένειες.

Το συσσίτιο
Πέραν, όμως, του Παντοπωλείου, στην Καλαμάτα λειτουργεί και το Δημοτικό Μαγειρείο. Εκεί καθημερινά παρασκευάζονται τα γεύματα για το συσσίτιο, με τον κ. Μαρινάκη να αναφέρει ότι τα μαγειρεία είναι υπερσύχρονα, με τις δυνατότητές τους να είναι τεράστιες, ενώ αυτή τη στιγμή σιτίζονται καθημερινά 100 άτομα, που μάλιστα λαμβάνουν το φαγητό στο σπίτι τους από τρία συνεργεία που έχουν δημιουργηθεί.

Υπόλοιπες δομές
Επιπρόσθετα, ο κ. Μαρινάκης μίλησε για το Φαρμακείο, το Ιατρείο και το ΚΔΑΠ των ΑμεΑ. Σε αυτά, όπως είπε, γίνεται το καλύτερο δυνατό, ενώ υπάρχει και συνεργασία με το Βοήθεια στο Σπίτι και σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται διανομή φαρμάκων σε άτομα που δεν μπορούν ή δεν πρέπει να μετακινηθούν.

Πάντως, δήλωσε ευτυχής που έπειτα από προσπάθειες του δημάρχου Καλαμάτας γίνεται πράξη το δημοτικό υπνωτήριο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του έτους, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτό δε θα είναι ξενοδοχείο για αστέγους, αλλά θα παρέχεται φιλοξενία συγκυριακά.

Κλείνοντας το θέμα των Δομών, ανέφερε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνονται ενέργειες για τη δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και Κέντρου Διημέρευσης Ατόμων με Αναπηρία, για να συμπληρώσει ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα διεκδικήσει τη δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου υπνωτηρίων, καθώς και Κέντρου Ημέρας, όταν υπάρξει τέτοια πρόσκληση.

Είμαστε εδώ, μιλήστε…
Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης ζήτησε από τον κόσμο να κοιτά δίπλα του και όταν βλέπει περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ανάγκη και για κάποιους λόγους δεν απευθύνονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου, να το πράττουν οι ίδιοι και τότε οι Υπηρεσίες θα αναλάβουν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο αυτές κρίνουν.

Ευχαριστίες
Ο αντιδήμαρχος δεν ξέχασε, τέλος, να ευχαριστήσει όσους προσφέρουν για τη λειτουργία των παραπάνω δομών, συμπολίτες- όπως εξήγησε- που προτιμούν να μένουν ανώνυμοι. Επίσης, ευχαρίστησε θεσμικούς φορείς, όπως την ΚΕΔΕ και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αν δεν υπήρχαν οι παραπάνω-σχολίασε- ο Δήμος θα κάλυπτε μεν τις ανάγκες, αλλά θα επιβαρυνόταν κατά πολύ.