Μάκης Βορίδης: Επιπλέον 70 εκ. για βασική, πότε δίνονται κορωνοενισχύσεις και εξισωτική

Μάκης Βορίδης: Επιπλέον 70 εκ. για βασική, πότε δίνονται κορωνοενισχύσεις και εξισωτική

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής και απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, για την καταβολή των ενισχύσεων, ο υπουργός Μάκης Βορίδης διαβεβαίωσε ότι καταβλήθηκε το υπόλοιπο ποσό της βασικής ενίσχυσης, το οποίο ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι δεν ενημερώθηκε επαρκώς για το ζήτημα.

«Για να κλείνουμε ένα ένα τα θέματα, ο κ. Τσίπρας, επειδή αγωνιά για την τύχη των αγροτών, αλλά όχι αρκετά ώστε να ακούσει την απάντηση, έθεσε ένα θέμα και αποχώρησε. Έθεσε το ζήτημα ότι κατετέθησαν οι ενισχύσεις την Παρασκευή, οι οποίες όμως δεν κατετέθησαν πλήρως. Δεν ενημερώθηκε προφανώς, φαντάζομαι ότι οι συνεργάτες του δεν τον ενημέρωσαν, εγώ δεν απαιτώ από τον ίδιο, όση ευαισθησία και να έχει, δε θα πρόφτασε ασφαλώς να ενημερωθεί να διαβάσει, τις ανακοινώσεις και όλα αυτά, αλλά οι συνεργάτες του θα έπρεπε να τον ενημερώσουν ότι σήμερα έχουν πληρωθεί άλλα 70 εκατομμύρια, και επομένως έχει καταβληθεί το σύνολο των ενισχύσεων, άρα λοιπόν άνθρακες ο θησαυρός της αντιπολίτευσης εκεί» επισήμανε ο κ. Βορίδης.  

Συνεχίζοντας ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι σειρά για πληρωμή παίρνουν πλέον:

Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών της δεύτερης πληρωμής με το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία επρόκειτο να καταβληθούν χθες Τρίτη (22 Δεκεμβρίου).

Οι δικαιούχοι παραγωγοί του πακέτου ενίσχυσης λόγω Covid-19 στο οποίο περιλαμβάνονται οι ελιές Καλαμών, το πρώιμο καρπούζι, η ανοιξιάτικη πατάτα και τα θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης συνολικού ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν σήμερα Τετάρτη (23/12).

Οι δικαιούχοι του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης συνολικού ύψους 248 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν στις 24 Δεκεμβρίου.

Οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί του μέτρου 21 συνολικού ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία πρόκειται να καταβληθούν επίσης στις 24 Δεκεμβρίου.

Κλείνοντας, ο υπουργός αναφέρθηκε στη διάταξη που φέρνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία καθίστανται αφορολόγητες και ακατάσχετες οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες λόγω Covid-19,  προκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει την ευαισθησία του στους αγρότες. 

«Είμαι βέβαιος ότι θα πάμε όλοι μαζί σε αυτή τη ρύθμιση, μαζί με εσάς που αγαπάτε και κόπτεστε για τους αγρότες» σχολίασε σκωπτικά ο κ. Βορίδης. 

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, με αυτή τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να παίρνουν τα μέτρα ενίσχυσης χωρίς να προσκομίζουν φορολογική  και ασφαλιστική ενημερότητα και ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, «για αυτή τους τη συναίνεση σε μια ρύθμιση δίκαιη» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι «ο στόχος της ενίσχυσης είναι η παραγωγική στήριξη. Αυτή την ενίσχυση τη δίνουμε για να μπορέσουν οι παραγωγοί μας να αντισταθμίσουν τις ζημίες που έχουν από τα περιοριστικά μέτρα που παίρνουμε για τον κορωνοϊό» ξεκαθάρισε ο υπουργός, τονίζοντας  ότι είναι απαραίτητη προκειμένου τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας και να μην πάνε για την κάλυψη άλλων αναγκών τους.

«Αυτή τη ρύθμιση φέρνουμε και σε αυτή τη ρύθμιση θέλω να δω πώς θα τοποθετηθούν όσοι κόπτονται για το αγροτικό εισόδημα και αφού μας είπαν για το εάν πληρώσαμε όλο το ποσό την Παρασκευή ή πήγαμε και ένα ποσό τη Δευτέρα, δεν έκατσαν να μας πουν πώς στέκονται απέναντι στο εισόδημα των αγροτών, αλλά και στη συνολική προσπάθεια που έχουμε κάνει για τη στήριξη των παραγωγών μας από αυτή την κυβέρνηση» σχολίασε ο κ. Βορίδης ολοκληρώνοντας την εισήγησή του.

Σταύρος Παϊσιάδης