Παρά το lockdown και τη χαμηλή τιμή, ελάχιστη η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Παρά το lockdown και τη χαμηλή τιμή, ελάχιστη η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Μπορεί ο περισσότερος κόσμος λόγω lockdown να μένει για περισσότερες ώρες στο σπίτι του, παρ’ όλα αυτά η κίνηση στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης παραμένει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Μιλώντας με το γραμματέα του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Μεσσηνίας «Ο Αριστομένης», Γιώργο Καπερώνη, μας ανέφερε ότι τα πράγματα αναλογικά με την εποχή που βρισκόμαστε είναι χαλαρά και δεν υπάρχει η ζήτηση που αναμενόταν.

Κατά τον ίδιο, αυτή η καμπή ενδεχομένως οφείλεται στο ότι αρκετοί γέμισαν τις δεξαμενές τους τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο, μήνες που επίσης υπήρχε lock down και οι τιμές ήταν χαμηλές. Μάλιστα, ο κ. Καπερώνης παρατήρησε ότι τότε πετρέλαιο έβαλε και κόσμος που είχε χρόνια να αγοράσει, με την τιμή να είναι περίπου 0.75 ευρώ ανά λίτρο.

Η μέση τιμή σήμερα είναι στα 0.85 ευρώ ανά λίτρο (πέρυσι ήταν 1.05), με τον κ. Καπερώνη να εκτιμά ότι, με βάση τα προηγούμενα χρόνια, η ζήτηση θα αυξηθεί, αφού έτσι γίνεται μέσα στις γιορτές, αν και, όπως είπε, φέτος είναι πολύ απρόβλεπτα τα πράγματα, οπότε όλοι είναι σε φάση αναμονής.

Παράγοντα, μεταξύ άλλων, που επηρεάζει την αγορά πετρελαίου είναι η στενότητα χρήματος, με αρκετά μαγαζιά να είναι κλειστά και πολύς κόσμος άνεργος.

Η πλατφόρμα επιδόματος θέρμανσης
Τέλος, ο κ. Καπερώνης δήλωσε ότι οι πρατηριούχοι μαζί με τους καταναλωτές περιμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Όσοι, δε, κάνουν τις αιτήσεις τους στην αρχή, αναμένεται να πληρωθούν στο τέλος του χρόνου.

Αυτή η επιδότηση, σχολίασε, μπορεί να βοηθήσει στην κίνηση, αν και στο νομό μας είναι μικρή, καθώς έχει οριστεί στα 80 ευρώ, αλλά και πάλι για κάποιους είναι πολύτιμη.

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Το επίδομα ξεκινά, λοιπόν, από τα 80 και μπορεί να φθάσει τα 600-700 ευρώ, ενώ θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους.

Για να πάρει κάποιος το επίδομα θέρμανσης, πρέπει να βάλει το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάβει. Επίσης, τα χρήματα που θα πάρει πρέπει να τα ξοδέψει, αλλιώς τα επιστρέφει.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

-Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ

-Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης, οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

-Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ, που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση