Ανάσα για την Πολεμική Αεροπορία η συμφωνία με το Ισραήλ σύμφωνα με τη Δημ. Αρχή Καλαμάτας

Ανάσα για την Πολεμική  Αεροπορία η συμφωνία με το Ισραήλ σύμφωνα με τη Δημ. Αρχή Καλαμάτας

Έπειτα από συλλογικό αίτημα των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας συζητήθηκε η δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στις εγκαταστάσεις της 120 ΠΕΑ.

Βέβαια, στην προηγούμενη συνεδρίαση ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είχε ξεκαθαρίσει ότι η Δημοτική Αρχή τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του Κέντρου, μετά και τις επαφές που είχε ο ίδιος με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Χθες ο εισηγητής- αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας ξεκαθάρισε περισσότερο την κατάσταση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το κείμενο της παρέμβασης, η θέση της Δημοτικής Αρχής έχει ως εξής: “Όπως γνωρίζουμε, τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα με τη μέθοδο της Χρηματοδοτικής Μισθώσεως προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 στα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Επίσης ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021, στην Πρωτολογία του κατά την έναρξη της συζητήσεως του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΘΑ, υπό τον τίτλο «Έγκριση Σχεδίων Συμβάσεων στον τομέα της Άμυνας», στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέφερε –μεταξύ άλλων- χαρακτηριστικά: «Δρομολογήθηκε η δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Συμφωνίας με το Ισραήλ, έτσι ώστε να καλύπτονται πλέον στο ακέραιο οι ανάγκες των Ικάρων μας για εκπαίδευση, αλλά και να καταστεί δυνατή η προσέλκυση εκπαιδευόμενων πιλότων από τρίτες χώρες με προφανές αντίκτυπο στην Ελληνική Οικονομία».

Νωρίτερα, στις 5 Ιανουαρίου 2021, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter ανέφερε: «Η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας: Μετά από διεθνή διαγωνισμό, η Ελληνική Κυβέρνηση ενέκρινε την πρόταση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας για τη δημιουργία ακαδημίας πτήσης για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα κατασκευαστεί και θα λειτουργεί από την Elbit Systems Ltd.

Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί και από τα δύο υπουργεία Άμυνας, περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M- 346 και τη συντήρηση αεροσκαφών T-6, καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Ο υπουργός Άμυνας Gantz ανέφερε: Η συμφωνία αυτή αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικές και αναπτυσσόμενες σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα. Είναι μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών».

Η δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα αποτελεί μέρος διακρατικής συμφωνίας και, μεταξύ άλλων, εξυπηρετεί την επιχειρησιακή αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, αναβαθμίζει την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος και τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Αεροδρομίου Καλαμάτας, επιλύει προβλήματα ποιοτικής και ποσοτικής επάρκειας των υπαρχόντων εκπαιδευτικών μέσων κ.ά.”.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την πρώτη φορά που συζητήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν προβάλλει μια σειρά από αντιρρήσεις που είχαν να κάνουν με τη λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου, περιβαλλοντικά, αλλά και με το γεγονός ότι είναι δύσκολο να “κρατηθούν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη”. Τέλος, αντιρρήσεις είχαν εκφραστεί και από παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Α.Π.