Ανασχηματισμός και στο… βάθος κάλπες

Ανασχηματισμός και στο… βάθος κάλπες

Ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός, τελικά, δεν ήταν τόσο «δομικός», αλλά περισσότερο «διορθωτικός» θα μπορούσαμε να πούμε… Εκπλήξεις σημαντικές δε σημειώθηκαν, νέοι βουλευτές μπήκαν στο σχήμα, ενώ υπάρχει και μια «επιστροφή» προς τα δεξιά… Μπορεί αυτό να είναι «κακό» για τους «προοδευτικούς» κριτές και τους αντιπολιτευόμενους, αλλά ξεχνούν ότι έχουμε δημοκρατία…  

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πήρε 40% στις τελευταίες εκλογές, η βάση της και ο προσανατολισμός της είναι η κεντροδεξιά και γι’ αυτό την εμπιστεύτηκαν οι πολίτες… 

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι είναι το μοναδικό κόμμα που άντεξε τους «κλυδωνισμούς» της 10ετούς κρίσης στη χώρα, «κρατώντας» ουσιαστικά το βασικό κορμό των ψηφοφόρων της.  

Σύμφωνα πάντως με αρκετούς πολιτικούς αναλυτές, ο εν λόγω ανασχηματισμός δείχνει στο… βάθος εκλογές. Το σενάριο αυτό επανέρχεται και είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να «κάψει» την απλή αναλογική. Για την ώρα, παρά τις «αναταράξεις» που προκαλεί η πανδημία, αντίπαλο δεν έχει… κι αυτό «προβληματίζει» και την ίδια την αντιπολίτευση, που δημοσκοπικά βλέπει να μη λαμβάνει από τη δυσαρέσκεια του κόσμου. 

Με αυτά τα δεδομένα δε θεωρείται απίθανο μέχρι το προσεχές φθινόπωρο να οδηγηθούμε σε κάλπες. Σημαντικός παράγοντας υλοποίησης των σεναρίων αυτών είναι πάντα και οι «εύθραυστες» συνθήκες που έχει επιβάλει στη ζωή μας ο κορωνοϊός, αλλά και η πορεία του εμβολιασμού. 

Να επισημάνουμε, τέλος, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν δει το «φως της δημοσιότητας» και διάφορες «ασκήσεις εξουσίας», με σενάρια ακόμα και για «συγκυβέρνηση», προερχόμενα από ξένα κέντρα αποφάσεων. 

Με τα τωρινά δεδομένα, πάντως, αυτά φαντάζουν δύσκολα υλοποιήσιμα…

Κ.