Εμπόδια στο δρόμο για την… «Ελευθερία»

Εμπόδια στο δρόμο για την… «Ελευθερία»

Η υπόθεση «εμβολιασμού» του πληθυσμού μόνο εύκολη δεν αποδεικνύεται, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Εκτός της έλλειψης εμβολίων (ήδη η Ε.Ε. αναζητά ακόμα 300 εκ. εμβόλια από τη Pfizer/Biotench), παρατηρούνται ελλείψεις και σε σύριγγες (ό,τι συνέβαινε πέρυσι με τις μάσκες), αλλά και αναλώσιμα υλικά, που είναι απαραίτητα για τους εμβολιασμούς.

Επίσης, παρατηρείται έλλειψη ξηρού πάγου, που είναι απαραίτητος για τη μεταφορά των εμβολίων όπως αυτά της Pfizer. 

Όπως αναφέρει, δε, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου σε χθεσινό του ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή», κυβερνητικοί παράγοντες πλησίασαν μεγάλη καπνοβιομηχανία, αλλά και εισαγωγείς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλωσίμων, ζητώντας τους να «στηρίξουν» την αγορά 5 εκατ. συρίγγων εντός του πρώτου 15νθημέρου του Ιανουαρίου για τους εμβολιασμούς, ένδειξη ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» πιθανόν να κινδυνεύει από την έλλειψη αναλωσίμων στην πρώτη της φάση.

Τα παραπάνω δεδομένα φέρνουν σε δύσκολη θέση και τον κυβερνητικό «χειρισμό» που «διαφήμισε» το σχεδιασμό του πέραν του δέοντος… Στην πράξη, όμως, ήδη έχουν εμφανιστεί τα πρώτα σημαντικά ζητήματα. Η κατάσταση πιθανόν να εξομαλυνθεί κάπως όταν πάρουν έγκριση εμβόλια και άλλων εταιρειών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως π.χ. αυτό της «Moderna», που πιθανότατα σήμερα θα εγκριθεί.

Κ.