Κορωνοϊός: Άρχισαν οι εμβολιασμοί και στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

Κορωνοϊός: Άρχισαν οι εμβολιασμοί και στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

Το απόγευμα της Δευτέρας άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με το Εμβολιαστικό Κέντρο στην Καλαμάτα να λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Στο συγκεκριμένο Κέντρο χθες είχαν κλειστεί 14 ραντεβού, τα οποία προσήλθαν και εμβολιάστηκαν με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο ΧΒΒ.1.5. της εταιρείας Pfizer/BioNTech.

Όπως δήλωσε στο «Θάρρος» ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, ιατρός Γεώργιος Λαφαζάνος, για πρώτη μέρα η προσέλευση μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική, ενώ εκτίμησε ότι θα αυξάνεται όσο περνά ο καιρός.

Στο Εμβολιαστικό Κέντρο Καλαμάτας εμβολιασμοί γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 8.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι, με απαραίτητη προϋπόθεση να έχει κλειστεί ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr.

Ο κ. Λαφαζάνος πρόσθεσε ότι υπάρχει ραγδαία έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά ευτυχώς με ελαφρά συμπτώματα. Ειδικότερα, την πρώτη μέρα ο ασθενής παρουσιάζει έναν πυρετό περίπου 38,5, τη δεύτερη μέρα ο πυρετός μειώνεται, την τρίτη μέρα ο ασθενής είναι σχεδόν απύρετος, ενώ αρνητικοποιείται συνήθως από την τέταρτη έως την έβδομη μέρα και δε χρειάζεται νοσηλεία.

Την περασμένη εβδομάδα, όπως είπε ο κ. Λαφαζάνος, στο Κέντρο Υγείας έγιναν 266 τεστ και από αυτά θετικά ήταν 62, ενώ κάποια χρειάστηκαν θεραπεία.

Η ανησυχία στην ιατρική κοινότητα για τριπλή επιδημία
Ωστόσο, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας τόνισε ότι στην ιατρική κοινότητα και κυρίως την Πνευμονολογική Εταιρεία, υπάρχει ανησυχία μήπως φέτος λόγω της αύξησης την κρουσμάτων του Covid υπάρξει τριπλή επιδημία.

Ειδικότερα, ένας ασθενής να νοσήσει από Covid, ταυτόχρονα από γρίπη και από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, με τα συμπτώματα τότε να περιπλέκονται και ίσως να χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο, κάτι που ήδη συμβαίνει, αφού έχουν αυξηθεί τέτοιες εισαγωγές.

Εμβολιασμός έναντι της γρίπης
Ο κ. Λαφαζάνος ανέφερε ακόμα ότι αρκετός κόσμος έχει φτάσει στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας για το εμβόλιο της γρίπης, με τον ίδιο να συστήνει, επειδή οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ καλές, αυτό να γίνει αργότερα, όπως στις αρχές Νοεμβρίου.

Για το συγκεκριμένο εμβόλιο, ανοσολογική ανταπόκριση υπάρχει έπειτα από δύο με τρεις εβδομάδες, με την κορύφωση της γρίπης να αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου. Έτσι το εμβόλιο μπορεί να μην είναι αρκετό για κάποιον που θα το κάνει τώρα, αφού καλύπτει περίπου 4 μήνες.

Τέλος, εξήγησε ότι συγκεκριμένο εμβόλιο είναι για άτομα άνω των 60 ετών, μικρότερα αν έχουν υποκείμενα νοσήματα ή άτομα για τα οποία συντρέχουν λόγοι να το κάνουν.


Οδηγίες
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει για τη χρονική περίοδο 2023/24 τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 με το επικαιροποιημένο εμβόλιο των ατόμων εκείνων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο λόγω ηλικίας, υποκείμενου νοσήματος ή κατάστασης και συγκεκριμένα:

–Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

–Άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου

–Άτομα με ανοσοκαταστολή

–Έγκυες γυναίκες

–Επαγγελματίες υγείας.

Σημειώνεται ότι, πέρα από τις ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, μπορεί οποιoσδήποτε πολίτης επιθυμεί να εμβολιαστεί. Έτσι, υπάρχουν συστάσεις της Επιτροπής για τις ομάδες κινδύνου, αλλά δυνητικά δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες. Άρα, και τα υγιή άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον το επιλέξουν.

Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση για τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο για τη χρονική περίοδο 2023-2024 είναι τουλάχιστον 3 μήνες.

Επισημαίνεται ότι η διαθεσιμότητα αποτελεσματικής (επί του παρόντος) αντιϊκής θεραπείας για τη νόσο COVID-19 δεν υποκαθιστά τα οφέλη του εμβολιασμού.

Για τα παιδιά 6 μηνών έως 11 ετών η ημερομηνία έναρξης εμβολιασμών είναι η Δευτέρα 23 Οκτωβρίου.

Σχετικά με τους κανόνες εμβολιασμού για το γενικό πληθυσμό:
Για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών: όσα έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι και θα εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ. έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για τη 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

Για τα παιδιά 5 ετών έως 11 ετών: τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι να εμβολιαστούν με 1 δόση με το νέο εμβόλιο. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ. έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για τη 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

Για τους πολίτες 12 ετών και άνω: οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Οι ανεμβολίαστοι πολίτες είναι δικαιούχοι να εμβολιαστούν με 1 δόση με το νέο εμβόλιο. Τέλος, οι πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για τη 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

Σχετικά με τους κανόνες εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες (ανοσοκατεσταλμένοι):
Για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών: όσοι έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Στα άτομα αυτά ενδέχεται να χορηγηθούν επιπλέον δόσεις επικαιροποιημένου εμβολίου.

Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού (3 μήνες επίσης μετά τον τελευταίο εμβολιασμό). Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι και θα πρέπει να εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο. Τα παιδιά που δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ. έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για τη 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

Για τα παιδιά 5 ετών έως 11 ετών: τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Στα άτομα αυτά ενδέχεται να χορηγηθούν επιπλέον δόσεις επικαιροποιημένου εμβολίου σύμφωνα με την κρίση του θεράποντα ιατρού (3 μήνες επίσης μετά τον τελευταίο εμβολιασμό). Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι και θα πρέπει να εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο. Όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ.έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για τη 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

Για τους πολίτες 12 ετών και άνω: πολίτες που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Στα άτομα αυτά ενδέχεται να χορηγηθούν επιπλέον δόσεις επικαιροποιημένου εμβολίου σύμφωνα με την κρίση του θεράποντα ιατρού (3 μήνες επίσης μετά τον τελευταίο εμβολιασμό). Οι ανεμβολίαστοι πολίτες είναι δικαιούχοι και θα πρέπει να εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο. Πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
–Η διενέργεια κατ’ οίκον εμβολιασμών θα συνεχιστεί κανονικά, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο.

–Το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το αντιγριπικό εμβόλιο.

–Η ολοκλήρωση του αρχικού σχήματος εμβολιασμού (για τους ατελώς εμβολιασμένους πολίτες που είχαν κάνει π.χ. την πρώτη δόση εμβολιασμού) θα γίνει με το νέο εμβόλιο. Το διάστημα που πρέπει να περάσει από τον 1ο εμβολιασμό είναι το ίδιο που προβλεπόταν και με το προηγούμενο εμβόλιο (8 εβδομάδες).

–Σχετικά με τη νόσηση, η σύσταση της Επιτροπής είναι να διενεργείται ο εμβολιασμός 3 μήνες μετά.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση